Η ομιλία του Γ. Δακή στην ορκωμοσία του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου



Επίσημοι προσκεκλημένοι, φίλες και φίλοι συμπατριώτες,

Σε λίγες μέρες ολοκληρώνεται η θητεία του πρώτου αιρετού Περιφερειακού Συμβουλίου. Η μεγάλη κατάκτηση των αιρετών Περιφερειών με το νόμο του Καλλικράτη απετέλεσε ένα ιστορικό άλμα προς τα εμπρός που ενίσχυσε καθοριστικά τη δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματός μας.

Η Δυτική Μακεδονία είναι πλέον ενεργό οργανικό μέλος της Ευρώπης των Περιφερειών.

Ως η πρώτη αιρετή Περιφερειακή Αρχή της Δυτικής Μακεδονίας είχαμε την τιμή και την ευθύνη, με τη δική σας δημοκρατική εντολή, να θέσουμε τα θεμέλια και να ολοκληρώσουμε την ομαλή μετάβαση στη νέα εποχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σχεδιάσαμε, υλοποιήσαμε και παραδώσαμε μεγάλα αναπτυξιακά έργα σε ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία. Προγραμματίσαμε και δρομολογήσαμε σειρά σημαντικών έργων. Πετύχαμε μετρήσιμα, χειροπιαστά αποτελέσματα σε κρίσιμους τομείς. Για πρώτη φορά η τοπική κοινωνία είχε την ευθύνη διαχείρισης ενός σημαντικού κομματιού των κονδυλίων της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Τα αξιοποιήσαμε με τον καλύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο προσθέτοντας στη συσσωρευμένη τεχνογνωσία της τοπικής μας κοινωνίας.

Φίλες και φίλοι συμπατριώτες,
είμαστε περήφανοι για το έργο που επιτελέσαμε καθώς και για όσα υλοποιούνται και θα παραδοθούν μέσα στους επόμενους μήνες από τη νέα Περιφερειακή Αρχή. Είμαστε περήφανοι γιατί ολοκληρώσαμε και παραδίδουμε στο νέο Περιφερειακό Συμβούλιο ένα πλήρες ολοκληρωμένο σχέδιο για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020.

Όλα αυτά έγιναν μέσα στις πιο αντίξοες συνθήκες των τελευταίων σαράντα χρόνων για την πατρίδα μας, με εξαιρετικά μειωμένες χρηματοδοτήσεις. Κυρίως όμως είμαστε περήφανοι που σας κοιτάμε στα μάτια και σας λέμε ότι στην εποχή που η πολιτική ζωή του τόπου μας και κυρίως η κοινωνική συνοχή δοκιμάζονται, στην εποχή που η οικονομική δυσπραγία ταλανίζει ολόκληρη τη χώρα μας, σας παραδίδουμε την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας  με σημαντικές αναπτυξιακές υποδομές, χωρίς χρέη,  χωρίς δάνεια, με αποθεματικό δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ για τη χρηματοδότηση τόσο των έργων και δράσεων που είναι σε εξέλιξη όσο και αυτών που έχουν προγραμματιστεί.

Πέραν τούτων είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που στη σημερινή εποχή, όπου η διαφάνεια και η αξιοκρατία αποτελούν ζητούμενο στην καθημερινότητα κάθε Έλληνα, σας παραδίδουμε, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Διαφάνειας, την Περιφέρεια της Μηδενικής Διαφθοράς.
Μεγάλες παρακαταθήκες για τη νέα περιφερειακή αρχή αποτελούν :

Η συνέχιση του κορυφαίου δικαστικού αγώνα, που είναι σε εξέλιξη στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, για την επαναπόδοση  στην τοπική κοινωνία των αναγκαστικά απαλλοτριωμένων εδαφών από τη ΔΕΗ. Υπόθεση που θα καθορίσει αν οι επόμενες γενιές στον τόπο μας θα ζήσουν ως ελεύθεροι πολίτες ή ως δουλοπάροικοι.
Η άμεση ένταξη στο νέο ΠΕΠ των έργων κατασκευής της πανεπιστημιούπολης στην Κοζάνη και η αναβάθμιση των ανάλογων υποδομών της Φλώρινας, δεδομένου ότι έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαιτούμενες μελέτες και ενέργειες, που δίνουν πνοή στη μεγαλύτερη δράση αειφορίας του τόπου μας, που είναι η ανώτατη εκπαίδευση.

Η ενεργός διεκδίκηση, μαζί με την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας, για την απόδοση στις περιφέρειες της ευθύνης διαχείρισης και λειτουργίας του συστήματος υγείας και πρόνοιας, όπως αρχικά προέβλεπε ο νόμος του Καλλικράτη. Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και Προνοιακές Δομές επιβάλλεται να είναι στην ευθύνη διαχείρισης και λογοδοσίας του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Φίλες και φίλοι,

Όλα όσα πετύχαμε έγιναν με μεγάλο προσωπικό και συλλογικό αγώνα της Περιφερειακής Αρχής, του Περιφερειακού Συμβουλίου και των υπηρεσιακών στελεχών. Έγιναν μέσα από μια φιλοσοφία ανοιχτών οριζόντων και μια πρακτική συνεργασίας με το σύνολο των θεσμικών μας εκπροσώπων στη Βουλή και στην Κυβέρνηση, στους Δήμους και στο σύνολο των Φορέων. Τους ευχαριστώ όλους θερμά. Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας αποτελεί την απαρχή της σύγχρονης Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο δυτικό χώρο της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Μέσα από τα προγράμματα διευρωπαϊκής συνεργασίας διευρύναμε τις σχέσεις μας και ενισχύσαμε την αλληλοκατανόηση με τους γείτονές μας.

Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες, παραμένουμε μπροστάρηδες στους αγώνες. Ευχαριστούμε τους Δυτικομακεδόνες συμπολίτες μας που μας τίμησαν με την ψήφο και την εμπιστοσύνη τους, αναδεικνύοντάς μας στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές ως την πρώτη παράταξη με την επιλογή τους.

Δεσμευόμαστε ότι θα σταθούμε και στη νέα περίοδο αρωγοί στις προσπάθειες για την πρόοδο, την ευημερία και την ανάπτυξη του τόπου μας και της κοινωνίας μας.

Στο νέο Περιφερειάρχη και στη νέα Περιφερειακή Αρχή εύχομαι μια πετυχημένη θητεία, αντάξια των προσδοκιών όλων των συμπολιτών μας.

Σας ευχαριστώ από καρδιάς.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.