Από τη γεώτρηση στα «Ισιώματα» του Μικροβάλτου δρομολογήθηκε η υδροδότηση των ΛαζαράδωνΗ κατασκευή εξωτερικού αγωγού από τη γεώτρηση στη θέση «Ισιώματα» της ΤΚ Μικροβάλτου, είναι τελικά η δρομολογημένη λύση της Π.Ε. Κοζάνης για την υδροδότηση του οικισμού των Λαζαράδων, που σημειωτέον στερείται πόσιμου νερού λόγω αυξημένης συγκέντρωσης νιτρικών από τις 12.3.2010 -σχετική απόφαση Ν.Α. Κοζάνης 1966/12.3.2010-.  Η αποδοχή της μελέτης του έργου ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκε στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου Σερβίων – Βελβεντού την Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014 και υπερψηφίστηκε ομόφωνα (Α/Α θέματος Η.Δ. 11).

Τα έργο αφορά την κατασκευή αγωγού ύδρευσης μήκους 7,5χλμ από τη γεώτρηση στα «Ισιώματα» μέχρι τον οικισμό των Λαζαράδων,  προϋπολογισμού περίπου 500.000€ και βέβαια καλείται να υλοποιήσει η νέα Περιφερειακή Αρχή, ξεκινώντας με τη διενέργεια μειοδοτικού διαγωνισμού και με ορίζοντα ολοκλήρωσης του έργου -όπως αναφέρθηκε- τα τέλη του 2015.

Από την ίδια γεώτρηση, της οποίας το αντλητικό συγκρότημα έχει παρουσιάσει μέχρι σήμερα πολλά προβλήματα, υδροδοτούνται το Τρανόβαλτο (συμπληρωματική παροχή), η μαρμαροφόρος περιοχή του Τρανοβάλτου και ο οικισμός του Φρουρίου.

Το παράδοξο είναι ότι από αυτή τη γεώτρηση -που ανήκει όπως προαναφέραμε στην ΤΚ Μικροβάλτου- δεν υδροδοτείται το Μικρόβαλτο, παρότι αποτελεί εδώ και χρόνια ένα από τα πρωτεύοντα αιτήματα των κατοίκων του χωριού. Σαν εφεδρική-εναλλακτική λύση, καθότι κανονικά υδρεύεται από τη γεώτρηση στη θέση «Ράχη», που και αυτή έχει παρουσιάσει προβλήματα και έχει ταλαιπωρήσει τους κατοίκους σε αρκετές περιπτώσεις.

Καλώς βέβαια το νερό παρέχεται -εφόσον επαρκεί- και σε όμορους οικισμούς, αλλά κατά την άποψή μας πρέπει να εξεταστεί και να προταθεί από το νέο Δημοτικό Συμβούλιο Σερβίων – Βελβεντού η τροποποίηση της άνω μελέτης, με την προσθήκη κατασκευής αγωγού από τη γεώτρηση στα «Ισιώματα» μέχρι τον υδατόπυργο στη θέση «Ράχη». Το έργο είχε ενταχτεί για χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) 2011-2012 με το ποσό των 130.000€, εγκρίθηκε η πρώτη φάση (63.000€) από το Π.Σ. στις 6.7.2011, αλλά δεν ξεκίνησε ποτέ!  

Από τα λοιπά θέματα της συνεδρίασης που διεξήχθη θα μπορούσαμε να πούμε σε δυσανάλογα έντονο κλίμα, παρότι ουσιαστικά ήταν η τελευταία συνεδρίαση της παρούσας δημοτικής συγκρότησης -απομένουν οι συνεδριάσεις του Ισολογισμού 2013 και του Προϋπολογισμού 2015 της ερχόμενης εβδομάδας- και με την παρουσία στην αίθουσα πολλών μελών της πλειοψηφίας του νέου  -από 1.9- Δημοτικού Συμβουλίου που έκαναν παρεμβάσεις, ξεχώρισαν και ψηφίστηκαν ως εξής:

– Εγκρίθηκε ομόφωνα η υλοτομία για ατομικές ανάγκες θέρμανσης στις Τοπικές Κοινότητες Μικροβάλτου, Τρανοβάλτου, Λιβαδερού, Μεταξά, Τριγωνικού, Καστανιάς και Ιμέρων (Α/Α 5).
– Εγκρίθηκαν ομόφωνα, λόγω μη πληρωμής υπολοίπου, οι χορηγήσεις, 3ης παράτασης του έργου «Ανάδειξη – ολοκλήρωση πρώην κτιρίου ΚΕΦΟ στην Τ.Κ. Μικροβάλτου» και 5ης παράτασης του έργου «Επέκταση – αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης στην Τ.Κ. Τρανοβάλτου».
– Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία -μειοψήφησε ο Μ. Μακρυγιάννης της μείζονος αντιπολίτευσης- η αναγνώριση οφειλής περί τα 141.000€ στο ΚΤΕΛ, από προγραμματική σύμβαση χρηματοδοτούμενη κατά 75%. Το θέμα πυροδοτήθηκε τόσο από τον κ. Μακρυγιάννη, όσο και από τη πλευρά των συμβούλων του κ. Κοσματόπουλου -ο ίδιος ακούστηκε να λέει 4-5 φορές «φοβερές παρατυπίες»- από τις θέσεις των θεατών (Α/Α 15).
– Ανάλογη ένταση προκάλεσε και το θέμα «περί τροποποίησης του Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης», όπου σε παρέμβαση υπεύθυνου της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου ομολογήθηκε ότι έχει υπάρξει ένα λογιστικό πρόβλημα, το οποίο θα διευκρινιστεί μέχρι την ερχόμενη Τρίτη (Α/Α 13).
– Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία -όχι από Τσίγκα και Μακρυγιάννη- η δαπάνη 87.000€ με έκπτωση 30%, απευθείας ανάθεσης στην ΑΝΚΟ μελετών της δράσης του «Κειμένου Αρχών και Δεσμεύσεων για την Ορθολογική Διαχείριση και Αξιοποίηση της μαρμαροφόρου περιοχής Τρανοβάλτου». Η ένσταση του κ. Μακρυγιάννη συνίστατο στην άποψη ότι έπρεπε να αναζητηθούν προσφορές και από άλλα γραφεία μελετών, ενώ η απάντηση του δημάρχου κ. Κωνσταντόπουλου ήταν ότι προσμετρήθηκε η εμπειρία επί του θέματος της ΑΝΚΟ (θέμα εκτός Η.Δ.).
– Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία -μειοψήφησαν Μακρυγιάννης, Τσίγκα- η τροποποίηση απόφασης για απαλλοτρίωση έκτασης που αφορά καταπατήσεις εδαφών από τη ΛΑΡΚΟ, όπου η καταμετρηθείσα δημοτική έκταση υπολείπεται κατά 137 στρέμματα της αρχικά υπολογισμένης (εκτός Η.Δ.).
«Άστραψε και βρόντηξε» ο Μακρυγιάννης -τέτοιο Μακρυγιάννη είναι αλήθεια ότι δεν ξαναείδαμε καθ’ όλη τη θητεία του παρόντος συμβουλίου(!)- στην τοποθέτηση του επί του θέματος, που μίλησε για «έγκλημα κατά της φύσης και κατά των βυζαντινών μνημείων», για «ξεπούλημα γης» σε «μια χρεοκοπημένη εταιρεία που βρίσκεται στα πρόθυρα της διάλυσης»…
Η απάντηση του δημάρχου ήταν ότι «απαλλοτριώνουμε εκτάσεις που έχουν καταπατηθεί», ενώ η πλευρά του κ. Κοσματόπουλου εξέφρασε τον προβληματισμό ότι η εταιρεία ΛΑΡΚΟ αφήνεται ανενόχλητη στις καταπατήσεις και ο δήμος αργότερα τις νομιμοποιεί με απαλλοτριώσεις.  
– Τελευταίο θέμα σε υψηλούς τόνους, ήταν αυτό της συζήτησης για διεκδίκηση επιστροφής χρημάτων που έχουν λάβει νόμιμα αιρετοί σε ορίζοντα 5ετίας, καθότι το ίδιο διάστημα ήταν εν ισχύ διάταξη του Ελεγκτικού Συνεδρίου για ληξιπρόθεσμες πληρωμές οφειλών σε επίπεδο 2ετίας(!). Η πλευρά του κ. Κοσματόπουλου υποστήριξε ότι δεν πρέπει να ζητηθεί επιστροφή χρημάτων, καθότι δόθηκαν νόμιμα, αντίθετα μάλιστα υποστήριξε ότι έπρεπε να τακτοποιηθούν όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους αιρετούς από το δάνειο των 1.900.000€ που πήρε ο δήμος (Μπουχουράς, επιλαχών σύμβουλος).
Η εισήγηση υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία -όχι από Τσίγκα, Μακρυγιάννη-.
– Ομόφωνη έγκριση δαπάνης 23.000€ για την ασφαλτόστρωση του γηπέδου μπάσκετ στο Λιβαδερό (εκτός Η.Δ.).
– Ομόφωνη έγκριση δαπανών για τις εκδηλώσεις μνήμης πεσόντων στο Τρανόβαλτο (300€), Μικρόβαλτο (300€), αποκαλυπτήρια προτομής Κωνστάντιου στο Μικρόβαλτο (300€). Κατά τη συζήτηση ο ιδιώτης Θόδωρος Κυριακίδης, πρόεδρος Ροδίτη και δημοτικός σύμβουλος Σερβίων-Βελβεντού από 1.9.2014, προσφέρθηκε να χρηματοδοτήσει προσωπικά τη διοργάνωση των αποκαλυπτηρίων της προτομής με το ποσό των 200€!
–  Ομόφωνη έγκριση δαπανών συνδιοργάνωσης Γιορτής «Ελιάς» με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ιμέρων (2000€),  Έκθεσης Τοπικών προϊόντων με το σύλλογο «Σέρβια εν Δράσει» και Αθλητικών εκδηλώσεων -Αγώνα Δρόμου- στο Ρύμνιο (600€).

Γιώργος Μαστρ./mikrovalto.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.