Έφηβε, δραστηριοποιήσου! Άρθρο της Παπασυννεφάκη Μαργαρίτας



Πρόσφατη εμπειρική διαπολιτισμική μελέτη πάνω στην συμπεριφορά των Ελλήνων εφήβων αποδεικνύει πως οι Έλληνες έφηβοι βλέπουν την ζωή τους σε 5 χρόνια “ίδια με σήμερα” ή “να έχουν καλύτερες σχέσεις με την οικογένεια “.Δυσκολεύονται να απογαλακτιστούν και να γίνουν ανεξάρτητοι. Αξιολογούν ως σημαντική την ασφάλεια της οικογένειας, αφού η ζωή είναι περισσότερο οικογενειο-κεντρική απ΄ότι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το κράτος είναι απόν,επομένως δεν παρέχει υποστήριξη. Η κρατική ευθύνη είναι μεγάλη. Από εδώ προκύπτει και το γεγονός οτι οι φόβοι των εφήβων έχουν κοινωνικό υπόβαθρο(σχολική-επαγγελματική αποτυχία),φόβος προς τους δασκάλους,τους ξένους,έλλειψη ικανοποιητικής εργασίας,φόβος μήπως παρασυρθούν από ναρκωτικά,μήπως δεν έχουν καλούς φίλους,φόβος για απώλειες και ασθένειες.

   Έλληνα έφηβε των 12 έως 18 ετών,αντί να σε τρομάζει το μέλλον, μπορείς να το δεις σαν κάτι συναρπαστικό, σαν μια περιπέτεια όπου κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς τι θα γίνει. Ας είναι το μέλλον μια ενδιαφέρουσα διαδρομή. Όμως στο διάβα της ζωή σου,που χαρακτηρίζεται από έντονες τάσεις ανεξαρτητοποίησης, ανάγκη αναζήτησης νέων εμπειριών και άγνοια κινδύνου, συνεχή ενασχόληση με προσωπικές σκέψεις και συναισθήματα και ανάγκη αποδοχής και ένταξης στο σύνολο , πρόσεξε τον ανώνυμο κόσμο του Διαδικτύου! Εκεί ,αν και σου δίνεται η ευκαιρία να προβάλλεις έναν βελτιωμένο εαυτό και να χαλαρώσεις, βγαίνοντας από την πραγματικότητά σου , ξέρω, ικανοποιείς κάποιες ανάγκες, νιώθεις ευχάριστα, ξεχνιέσαι και αφήνεσαι, όμως αμελείς την πραγματική και ουσιαστική επικοινωνία και κοινωνικοποίηση σου!!

   Τί είναι σωστότερο; Aσκήσου!! Η συχνή σωματική άσκηση έχει θετικές επιπτώσεις τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική υγεία των εφήβων. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι έφηβοι που ασκούνται σωματικά ημερησίως για 60 λεπτά έχουν καλύτερη φυσική κατάσταση, σχολική επίδοση, αυτοεκτίμηση, ομαλή διαχείριση άγχους και είναι πιο κοινωνικοί συγκριτικά με εκείνους που ασκούνται λιγότερο συχνά ή και καθόλου.

   Nα συμμετέχεις σε φυσικές δραστηριότητες (π.χ. αθλητικές ομάδες, εκμάθηση χορού)! Υιοθέτησε ένα δραστήριο τρόπο ζωής! Έτσι είναι πιθανότερο να συνεχίσεις να είσαι δραστήριος-α και ως ενήλικας. Η ενασχόληση με τον αθλητισμό και γενικά η σωματική άσκηση αποτελεί,προστατευτικό παράγοντα για την έναρξη χρήσης και κατάχρησης αλκοόλ και καπνού τόσο στην εφηβεία όσο και στην ενήλικη ζωή.

   Πολυαγαπημένε έφηβε!! Να, ορισμένες διέξοδοι από την πλήξη! Απόκτησε επαφή με την τέχνη. Παρακολούθησε θέατρο, κινηματογράφο. Παρακολούθησε διαλέξεις. Να συμμετέχεις σε καλλιτεχνικές δραστηριότητες. Έλα σε επαφή με τη φύση για να ξανάβρεις την ψυχική ηρεμία και γαλήνη που χάθηκαν στο λαβύρινθο των πολύβουων μεγαλουπόλεων. Μπορείς να συμμετέχεις σε συναυλίες, σε ατομικά – ομαδικά παιχνίδια .Κάνε μια επίσκεψη σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους,γνώρισε την ιστορία των πολιτισμών και έργα τέχνης,μνημεία.

   Έχε κατα νου αυτό που είπε κάποιος σπουδαίος: “Eυγνωμονώ όσους μου αρνήθηκαν κάτι. Εξαιτίας τους τα κατάφερα μόνος μου.” Και οτι η δυστυχία αυτού του κόσμου είναι ότι οι ηλίθιοι είναι γεμάτοι αυτοπεποίθηση, ενώ οι έξυπνοι και ικανοί γεμάτοι αμφιβολίες.

ΠΑΠΑΣΥΝΝΕΦΑΚΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.