Συνάντηση κλιμάκιου του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής την Ε. Ουζουνίδου με τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς παραγωγών ροδάκινου στο Βελβεντό

Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τη βουλευτή Ευγενία Ουζουνίδου, τον συντονιστή Π.Ε. Κοζάνης Πολιτίδη Τάσο και άλλα στελέχη, πραγματοποίησε συνάντηση με τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς παραγωγών ροδάκινου στο Βελβεντό, τον ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού και τον ΑΣΟΠ Βελβεντού ‘‘Δήμητρα’’.

Στις συναντήσεις, οι αγροτικοί συνεταιρισμοί εξέφρασαν την αγωνία τους για τις επιπτώσεις του εμπάργκο της ΕΕ στην Ρωσία. Μεγάλο μέρος της παραγωγής της περιοχής αυτής γίνεται εξαγωγή στη ρωσική αγορά.

Οι επιπτώσεις που έχει το εμπάργκο είναι καταστροφικές για τον αγροτικό χώρο, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, διότι ενώ είναι εξαιρετικά δύσκολο να μπεις σε μια αγορά, άλλο τόσο εύκολο είναι να αποχωρήσεις.

Το εμπάργκο αυτό δημιούργησε και την μεγάλη πτώση των τιμών του ροδάκινου και στις υπόλοιπες αγορές, οι οποίες επιπλέον είναι κεκορεσμένες.

Τα άμεσα αιτήματα των αγροτών είναι: η άρση του εμπάργκου της ΕΕ στην Ρωσία, η άμεση αποζημίωση από την Κομισιόν ή την Ελληνική πολιτεία για τα αδιάθετα προϊόντα, η επαναφορά του μέτρου απόσυρσης, η διασφάλιση του εισοδήματος επιβίωσης των παραγωγών με άμεσα μέτρα, η άτοκη χρηματοδότηση για τη νέα παραγωγή, η εναλλακτική πρόσβαση στην αγορά της Ρωσίας.

Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την υποστήριξη στα αιτήματα των αγροτών και τους ενημέρωσε για την πολιτική τοποθέτηση του κόμματος στο θέμα του εμπάργκο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε με καθαρό τρόπο την ατελέσφορη και αναποτελεσματική ψυχροπολεμική στρατηγική των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, πιστεύοντας ότι η συνεχής κλιμάκωση των κυρώσεων και από τις δύο πλευρές δεν προσφέρει καμία θετική προοπτική στην ουκρανική κρίση. Αντίθετα, επιδεινώνει την αντιπαράθεση που παίρνει τον χαρακτήρα ενός εμπορικού και οικονομικού πολέμου στα πρώτα του στάδια μεταξύ της Ρωσίας και των Ουάσινγκτον-Βρυξελλών, με αποτέλεσμα τις καταστροφικές επιπτώσεις στον αγροτικό, μεταποιητικό, ενεργειακό, χρηματοοικονομικό και τουριστικό τομέα. Μονόδρομος είναι η άρση του εμπάργκο και ο πολιτικός διάλογος στη βάση του διεθνούς δικαίου.

Είναι προφανές ότι η Ελλάδα έχει μία μακρά ιστορία καλών σχέσεων με τη Ρωσία σε διπλωματικό, οικονομικό, εμπορικό και πολιτιστικό επίπεδο. Δυστυχώς η ελληνική κυβέρνηση “βιάστηκε” να αποδείξει πόσο καλός μαθητής είναι στην ουκρανική κρίση. Χωρίς να υπολογίζει τα συμφέροντα της χώρας.

Η Ευρώπη δεν πρέπει να μεταλλαχθεί σε οικονομικό και πολιτικό δορυφόρο των ΗΠΑ, αλλά να καταστεί πυλώνας αυτόνομων πολιτικών πρωτοβουλιών στην κατεύθυνση της ειρήνης και του διαλόγου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η Ευρωπαϊκή Αριστερά, τόσο σε θεσμικό αλλά και σε κινηματικό επίπεδο, θα εργαστούν και θα αγωνιστούν δυναμικά στην κατεύθυνση μίας άλλης Ευρώπης που την έχουν ανάγκη οι λαοί της αλλά και η Ρωσία που είναι και αυτή μία ευρωπαϊκή χώρα και θα αναλάβει όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για την υπεράσπιση των συμφερόντων της χώρας μας.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.