Πραγματοποιήθηκε η γιορτή του Δράκου στον Πελεκάνο Βοΐου

Για μία ακόμη χρονιά αναβίωσε και φέτος στον Πελεκάνο Βοΐου το Σάββατο 26 Ιουλίουτο Έθιμο του Δράκου από το Λαογραφικό Σύλλογο Πελεκάνου. Κάθε χρόνο στα τέλη Ιουλίου πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις προς τιμή της αναβίωση του εθίμου του Δράκου . Πρόκειται για την αναπαράσταση του θερισμού όπως αναφέρεται σ΄ έναν τοπικό μύθο.

Ο Μύθος Λέει πως ο Δράκος κατοικούσε στην ύπαιθρο και έτσι οι χωρικοί φοβόντουσαν και δεν τολμούσαν να κατέβουν στα χωριά τους. Τότε ο Μωυσής για την τιμωρία του Δράκου, ύψωσε τον Χάλκινο όφη εσταυρωμένο εις το σημείο της Νίκης δηλ. του Σταυρού.

Έτσι μετά την σταύρωση του Δράκου, οι άνθρωποι πια ελεύθεροι κατέβηκαν και μάζεψαν τους καρπούς τους. Εδώ, στο χωριό μέχρι και το 1950 πηγαίναμε και θερίζαμε τα σιτηρά μας, έχοντας μαζί μας το σύμβολο της νίκης τον σταυρό, και τελειώνοντας των θερισμό φέρναμε μαζί μας στο σπίτι τον σταυρό της νίκης έχοντας σταυρωμένο το δράκο.

Ο Σταυρός ήταν καμωμένος από την καλαμιά του σιταριού, λουλούδια και λιγαργιά, όλα δεμένα με κόκκινη κλωστή και τον τοποθετούσαμε στο καντήλι.

Ως σύμβολο ο σταυρός πριν την Ανάσταση Του Κυρίου ήταν σημείο τιμωρίας, όμως μετά την Ανάσταση Του Κυρίου έγινε το σύμβολο της σωτηρίας μας. Η μεταφορά του σταυρού στο σπίτι γινόταν για να έχει ευτυχία και την ευημερία η οικογένεια. Η μητέρα της οικογένειας τότε για να ευχαριστήσει και να τιμήσει την οικογένεια της έκανε ένα χειροποίητο γλυκό, το λεγόμενο Σαραγλί το οποίο  στο χωριό ονομάζανε καρτμά.

Αυτό το γλυκό προσφέρεται κάθε χρόνο την ημέρα αυτή.

Πηγή: sierafm.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.