Οι Διατροφικοί Μύθοι του καλοκαιριού και η αλήθεια που «κρύβεται» πίσω τους! Άρθρο της Διαιτολόγου Ντίνα Ιουλίας



Το παγωμένο νερό μας ξεδιψάει καλύτερα… Τα καλοκαιρινά φρούτα παχαίνουν… Τα παγωτά 0% δεν παχαίνουν… Αυτοί είναι ορισμένοι από τους καλοκαιρινούς διατροφικούς μύθους που ακούγονται συνεχώς γεννώντας διαχρονική…σύγχυση.          

                                                                                                                                                                             
Ας μάθουμε λοιπόν την αλήθεια που «κρύβεται» πίσω τους!!!

Μύθος Νο 1: Το παγωμένο νερό μας ξεδιψάει καλύτερα
Το παγωμένο νερό, και γενικότερα τα παγωμένα ποτά-ροφήματα, δεν απορροφώνται με μεγάλη ταχύτητα από τον πεπτικό σωλήνα (καθώς πρέπει πρώτα να αποκτήσουν την κατάλληλη θερμοκρασία) και ως εκ τούτου δεν ενυδατώνουν στον μέγιστο βαθμό τον οργανισμό, επομένως δεν μας ξεδιψούν περισσότερο. Μάλιστα το πολύ παγωμένο νερό επειδή έχει πολύ χαμηλή θερμοκρασία, μας δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι ξεδιψάσαμε, οπότε πίνουμε λιγότερο απ’ όσο έχει ανάγκη ο οργανισμός μας.

Μύθος Νο 2: Τα καλοκαιρινά φρούτα παχαίνουν                                                                                       
Όλα τα φρούτα περιλαμβάνουν 15gr σακχάρων ανά ισοδύναμο φρούτου που αυτό είναι 1 μήλο, 1 αχλάδι, 1 νεκταρίνι, 1 ροδάκινο, 2 βερίκοκα, 8-10 κεράσια, 380gr καρπούζι, 280gr πεπόνι ή 10-12 ρόγες σταφύλι. Αρχίζουν λοιπόν τα φρούτα του καλοκαιριού να μας επιβαρύνουν και να μας παχαίνουν όταν αντί για 380gr καρπούζι (1 λεπτή φέτα) καταναλώνουμε το ¼ του καρπουζιού ή ένα ολόκληρο τσαμπί σταφύλια, αντί για 10-12 ρόγες.

Μύθος Νο 3: Τα παγωτά 0% δεν παχαίνουν                                                                            
Τα παγωτά 0% μπορεί να είναι 0% σε ζάχαρη ή σε λίπος ή και στα δύο μαζί. Σε καμία περίπτωση όμως δεν είναι 0 σε θερμίδες. Οι θερμίδες ενός παγωτού light προέρχονται από τους υδατάνθρακες και τις πρωτεΐνες του παγωτού και ίσως από κάποια υποκατάστατα λίπους και ζάχαρης, καθώς και από άλλες μορφές υδατανθράκων (μαλτοδεξτρίνη, δεξτρόζη). Επομένως χρειάζεται μεγάλη προσοχή τόσο στην ποσότητα όσο και στη συχνότητα κατανάλωσής τους.

Μύθος Νο 4: Η μπύρα αποτελεί ιδανική επιλογή για ενυδάτωση                                                                
Για πολλούς από εμάς η μπύρα είναι η πιο συχνή επιλογή αλκοόλης για το καλοκαίρι. Και ναι μεν ένα ποτήρι δροσερή μπύρα μπορεί να φαντάζει ιδανική επιλογή, παρόλα αυτά μας κάνει να ιδρώνουμε περισσότερο και άρα δυσκολεύει την κατάσταση παρά τη βελτιώνει. Επομένως η μπύρα, και γενικότερα τα οινοπνευματώδη ποτά, οδηγούν σε αφυδάτωση ενώ νομίζουμε εσφαλμένα ότι μας ξεδιψούν.

Μύθος Νο 5: Το φαγητό μας το καλοκαίρι πρέπει να έχει περισσότερο αλάτι                                                  
Ο μύθος αυτός ξεκίνησε πριν από δεκαετίες, όταν η κατανάλωση άλατος ήταν περιορισμένη και έτσι συνιστούσαν οι γιατροί «λίγο περισσότερο αλάτι» για να γίνεται κατακράτηση υγρών και να αποφεύγεται η αφυδάτωση. Στη σύγχρονη εποχή όμως το αλάτι που τρώμε είναι πολλαπλάσιο από αυτό που συνιστάται για καλή υγεία (μελέτες έχουν δείξει ότι τρώμε πάνω από 10gr την ημέρα ενώ οι υγιείς ενήλικες δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 5gr και οι υπερτασικοί τα 3gr την ημέρα) και έτσι δεν συνιστάται αύξηση της κατανάλωσής του το καλοκαίρι.

Ντίνα Ιουλία
Πτυχιούχος Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Κιν. 6976158400      
e-mail: ioulieta_3@hotmail.com

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.