Την απόσυρση του εμφιαλωμένου νερού «Σέλι» ζητεί ο ΕΦΕΤ – Η απάντηση της εταιρίας



Την άμεση απόσυρση του εμφιαλωμένου νερού «Σέλι» από την ελληνική αγορά απαίτησε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), καθώς, έπειτα από δειγματοληψία για έλεγχο μικροβιακών παραμέτρων, ανιχνεύτηκε αποικία εντεροκόκκων.
    
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο ΕΦΕΤ και, ειδικότερα, η Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο του προγράμματος επισήμου ελέγχου για τα εμφιαλωμένα νερά του έτους 2014, προέβη σε δειγματοληψία για έλεγχο μικροβιακών παραμέτρων του φυσικού μεταλλικού νερού, με την εμπορική επωνυμία «Σέλι», εμφιαλωμένου σε πλαστικές φιάλες των 18,9 λίτρων, με ημερομηνία λήξης 07/2014, αριθμό παρτίδας L 183141431, που παρασκευάζεται από την εταιρεία «Σ. Μεντεκίδης Α.Ε.», Πηγή Βερμίου.

Από τις εργαστηριακές εξετάσεις που διενεργήθηκαν από τη χημική υπηρεσία Σερρών του Γ.Χ.Κ. και αφορούσαν σε σειρά μικροβιολογικών παραμέτρων (κολοβακτηριοειδή, E.coli, εντερόκοκκοι, Pseudomonas aeruginosa, Clostridium perfrigens), ανιχνεύτηκε μία αποικία εντεροκόκκων/ 250ml νερού, αντί απουσίας.

Το δείγμα χαρακτηρίστηκε ως «μη κανονικό και μη ασφαλές».

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση/απόσυρση του συνόλου του παραπάνω προϊόντος από την ελληνική αγορά και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

Παράλληλα, καλούνται οι καταναλωτές, που έχουν ήδη προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν, να μην το καταναλώσουν.

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

Η απάντηση της εταιρίας

Eπί της σχετικής ανακοινώσεως του ΕΦΕΤ με ημερομηνία 23.07.2014 και της ανάλυσης του νερού με ημερομηνία λήξης 07.2014 ενημερώνουμε για τα εξής:

– πρόκειται καταφανώς για παρτίδα ήδη λήξασα, επομένως είναι ΚΑΙ πρακτικά αδύνατη η ανάκληση από την αγορά ληγμένου προϊόντος,
– από πλευράς ουσίας, ενημερώνουμε ότι ο εντερόκοκκος αποτελεί ένδειξη επιμόλυνσης (μετά την εμφιάλωση)και δεν είναι ενδογενής μικροοργανισμός του νερού,
– σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε, τα αποτελέσματα εξήχθησαν 19 ημέρες μετά τη δειγματοληψία,που δεν είναι ούτε σωστό ούτε και σύνηθες, ιδίως μάλιστα όταν πρόκειται για μικροβιολογική ανάλυση εμφιαλωμένου νερού. Σε αυτές τις περιπτώσεις και μετά από τέτοιου είδους εύρημα, ο επανέλεγχος, σε συνεννόηση με τον εμφιαλωτή, είναι η συνήθης πρακτική τακτική, ΚΑΤΙ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ,
– από τον έλεγχο των αρχείων καιαντιδειγμάτων της παραγωγής μαςδιαπιστώσαμε και διαβεβαιώνουμε ότι όλες οι αναλύσεις σε τελικό προϊόν και υλικά συσκευασίας ήταν καθαρές στη συγκεκριμένη παρτίδα,
– ως εκ τούτου, περίπτωση εύρεσης εντερόκοκκου – σε ληγμένο μάλιστα προϊόν – είναι άνευ ουσίας.

Διαβεβαιώνουμε το καταναλωτικό κοινό ότι:

1.Κατά τις αναλύσεις και ελέγχους που διενεργούμε εσωτερικά στο εργοστάσιο ουδέποτε έχει ανιχνευθεί στο εργοστάσιο παραγωγής ο συγκεκριμένος μικροοργανισμός και αυτό αποδεικνύεται από τα τηρούμενα αρχεία στο εσωτερικό αλλά και τα εξωτερικά διαπιστευμένα εργαστήρια που χρησιμοποιούμε.

2.Η παραγωγική διαδικασία πραγματοποιείται με τις πιο αυστηρές προδιαγραφές ως προς την ποιότητα για τη διασφάλιση του προϊόντος και του καταναλωτή.

3.Οι εγκαταστάσεις μας λειτουργούν επί 21 έτη και ουδέποτε διαπιστώθηκε ποιοτικό ή άλλο πρόβλημα στο νερό, πολλώ δε μάλλον ο συγκεκριμένος μικροοργανισμός.

Η ποιότητα και η ασφάλεια των προϊόντων μας αποτελεί αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.