10-13 Ιουλίου 2014 οι φετινές Γιορτές της Γης στη Βλάστη – Δείτε το πρόγραμμα



Παρά την πολύπλευρη (οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική) κρίση, δεν το βάλαμε κάτω. 10 – 13 Ιουλίου, θα ζήσουμε και πάλι μαζί ένα διαφορετικό τετραήμερο στη φύση, θα ζωντανέψουμε και πάλι την ελεύθερη κοινότητά μας, θα μοιραστούμε τις εμπειρίες μας, θα τραγουδήσουμε και θα χορέψουμε όλοι μαζί. Εκεί, στο πανέμορφο, αλλά και τόσο φιλόξενο, φυσικό τοπίο της Βλάστης Κοζάνης. Και φέτος (όπως και πέρσι) το φεστιβάλ θα κλείσει το μεσημέρι της Κυριακής με το μεγάλο γλέντι στο δάσος, μέχρι τελικής πτώσεως.

Γιατί οι Γιορτές της Γης δεν έχουν απλώς καθιερωθεί ως η «άλλη πρόταση» του καλοκαιριού κατορθώνοντας να “τραβήξουν” τα βλέμματα όλων όσων αναζητούν το διαφορετικό. Αποτελώντας μια πολυπολιτισμική γιορτή και προτείνοντας ένα «εναλλακτικό» πρόγραμμα, απέδειξαν ότι η συνύπαρξη των πολιτισμών μόνο γιορτή μπορεί να είναι. Ακόμα περιλαμβάνοντας ένα πλήθος παράλληλων δραστηριοτήτων καθιερώθηκαν ως μια απόπειρα παρέμβασης για την προώθηση μιας άλλης αντίληψης στη σχέση μας με τη φύση, αλλά και μια πρόταση πολιτιστική, μια πρόταση διαχείρισης του ελεύθερου χρόνου, ακόμα και μια πρόταση εναλλακτικής διατροφής.

Πολύ περισσότερο σήμερα, σε μια εποχή όξυνσης ξενοφοβικών συνδρόμων, οι ανοιχτοί ορίζοντες των Γιορτών της Γης είναι η καλύτερη απάντηση. Γιατί η μουσική φτιάχνει γέφυρες και γκρεμίζει τα σύνορα, φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά, τους εμπνέει για το διαφορετικό.

Έχοντας φιλοξενήσει όλα αυτά τα χρόνια τα μεγαλύτερα ονόματα της βαλκανικής μουσικής σκηνής (πολλά για πρώτη φορά στην Ελλάδα), συνεχίζουμε και φέτος …χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα, στο ίδιο μουσικό -και όχι μόνο- κλίμα. Με την οργανωτική ευθύνη της Πολιτιστικής Εταιρείας Βλάστης (μιας μη κερδοκοπικής εταιρείας που δημιουργήθηκε από τους ανθρώπους της Βλάστης) και την συνδιοργάνωση της Εταιρείας Περιβαλλοντικής Έρευνας και Ενημέρωσης ΟΙΚΟΤΟΠΙΑ.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

Όλοι οι Φίλοι στη Γιορτή μας…

Γιορτάζουμε τα 30 χρόνια της ANO KATO RECORDS

30 χρόνια συμπληρώνει φέτος το πιο ιστορικό Label της Θεσσαλονίκης, για την Ελληνική Μουσική και για τη Rock σκηνή της.

Από αυτήν ξεκίνησαν οι ΤΡΥΠΕΣ, ΞΥΛΙΝΑ ΣΠΑΘΙΑ, ΜΩΡΑ ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ, BLUES WIRE, MODE PLAGAL, ΜΑΣΚΕΣ, ΑΛΛΟΘΙ, ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ ΕΡΑΣΤΕΣ Ι,ΙΙ & ΙΙΙ, ΖΗΛΙΟΝ, χάρις στο όραμα του Γιώργου Τσακαλίδη και την αγάπη του για τη μουσική.

Γι’ αυτό και η 1η μέρα των Γιορτών της Γης είναι αφιερωμένη στην ιστορική αυτή ανεξάρτητη εταιρεία που τόσο επηρέασε την ελληνική μουσική σκηνή.

Blues Wire

Από το 1983 με θαυμαστή συνέπεια και αφοσίωση συνεχίζουν μια πορεία μέσα και ανάμεσα στα μπλουζ, προσθέτοντας πινελιές προσωπικού ύφους, φτάνοντας αβίαστα και δημιουργικά σε πιο σύγχρονους και πολυποίκιλους ήχους, διατηρώντας όμως στο ακέραιο τη δύναμη, την αμεσότητα και το συναίσθημα που πάντοτε τους χαρακτήριζε.

Mode Plagal    

Μουσικές της ελληνικής παράδοσης ενορχηστρωμένες σε jazz περιβάλλον μας καλούν σ’ ένα ταξίδι στις ρίζες του μουσικού μας παρελθόντος με σύγχρονα groovy, funky παιξίματα και ήχους. Η παράδοση συναντά τη jazz, ο αυτοσχεδιασμός φλερτάρει ελεύθερα με ήχους που όλοι κουβαλάμε στο μουσικό μας DNA, η Μεσόγειος κλείνει το μάτι στα blues και το Afrobeat.

Kώστας Μαγγίνας ΤΡΙΟ    

Μια σύγχρονη, ανατρεπτική περιπλάνηση στην μουσική παράδοση της jazz, του gospel, της folk, του blues και της country. Ο Κώστας Μαγγίνας μαζί με τoν Νίκο Καπηλίδη στα τύμπανα και τον Αγαμέμνωνα Μάρδα στο ακουστικό μπάσο ερμηνεύουν με ένα ατμοσφαιρικό, ηλεκτρικό και συνάμα πειραματικό τρόπo μερικά από τα πιο σημαντικά τραγούδια που πάνω τους στηρίχτηκε όλη η σύγχρονη Αμερικάνικη μουσική.

Ερασιτέχνες Εραστές

Οι Ερασιτέχνες Εραστές είναι το όχημα για τις μουσικές αναζητήσεις του Γιώργου Τσακαλίδη, ιδρυτή και καθοδηγητή της Ano Kato μέχρι και σήμερα. Έχουν κυκλοφορήσει συνολικά 5 δίσκοι και 2 singles.

Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014

Θραξ Πανκc

Θρακιώτικα σε punk ρυθμούς

Encardia (trio)

Οι Encardia, η ιδιότυπη και απόλυτα ελκυστική μουσική κολεκτίβα, αποτελούν ένα από τα πλέον προβεβλημένα και καταξιωμένα στη χώρα και διεθνώς Ελληνικά σχήματα της world μουσικής. Προσηλωμένοι στην πλούσια παραδοσιακή και γεμάτη ενέργεια μουσική της Κάτω Ιταλίας, με τον πειστικό τους τρόπο έκφρασης και απόδοσης, μας ταξιδεύουν μουσικά στα απόμακρα χωριά της Καλαβρίας, στις όμορφες περιοχές του Salento και σ’όλα εκείνα τα μέρη που μιλούν ακόμη Γκρεκάνικα κι άλλες τοπικές διαλέκτους.

Αργατεία (Μουσική της Μαύρης Θάλασσας)

Η αγάπη μας για το ελληνικό ιδιωματικό τραγούδι και η πίστη στο μέλλον του, μας ώθησε να ενώσουμε τις μουσικές μας ευαισθησίες και να ξεκινήσουμε το ηχητικό μας ταξίδι από τον Πόντο στις καρδιές των συνανθρώπων μας. Αντλώντας από τις ιδιαιτερότητες και τα ηχοχρώματα κάθε οργάνου και της παράδοσης που εκπροσωπεί, χτίζουμε μια μελωδική συνέργεια η οποία θα εμπλουτίζεται διαρκώς με νέες συνεργασίες, ιδέες και τραγούδια. Η Αργατεία μας μοιάζει με δέντρο που έχει βαθιές ρίζες και πολλά δυνατά κλαδιά όπου το ένα τροφοδοτεί το άλλο.

Σάββατο 12 Ιουλίου 2014

RadioSol

Μετά από μια περιπετειώδη πορεία στα στενά της Βαρκελώνης, τις μουσικές σκηνές του Σικάγο και τις βροχερές νύχτες του Δουβλίνου, οι RadioSol βρέθηκαν τελικά στην Αθήνα το καλοκαίρι του 2009 και από τότε εκπέμπουν σήμα σε σταθερή indie/ska συχνότητα. Ο ήχος τους έχει κάτι από όλα αυτά και φέρνει μια φρέσκια νότα στους ρυθμούς της πόλης. Τα ονόματά μας ακούω στον αέρα/λες να ‘ναι η νύχτα αυτή η τελευταία, όπως λέει και ο στίχος τους στο «Μαύρο Ρόδο» και σίγουρα κάθε εμφάνιση των RadioSol έχει αυτόν ακριβώς τον παλμό.  σαν να είναι η τελευταία!

Mωρά στη Φωτιά – Στέλιος Σαλβαδόρ

Τα Μωρά στη Φωτιά, το ιστορικό συγκρότημα του Στέλιου Σαλβαδόρ, που εδώ και 25 πλέον χρόνια επηρέασε και επηρεάζει συγκροτήματα και μεμονωμένους καλλιτέχνες, επαναπροσδιορίζει και φέτος μουσικά και στιχουργικά το ελληνόφωνο ροκ. Με ανανεωμένη σύνθεση και καινούργια τραγούδια, δημιουργεί αξέχαστες συναυλίες, γεμάτες μελωδία, δύναμη και αμεσότητα. Με κιθάρα, τρομπέτα, πλήκτρα, τύμπανα, μπάσο και φωνές, ερμηνεύουν επί σκηνής όλα τους τα παλιά και νέα τραγούδια, που έχουν αγαπηθεί τόσο πολύ.

 

KAL Urban Gypsy Beats from Belgrade suburbs

Η μουσική τους χαρακτηρίστηκε ως «τσιγγάνικη σόουλ» και «βαλκανικό μπλουζ», οι ίδιοι προτιμούν το αινιγματικό «rock’n’roma». Με τους χορευτικούς ρυθμούς τους που έχουν ρίζες στα μπλουζ των Βαλκανίων, την ικανότητά τους να συνταιριάζουν φαινομενικά αταίριαστους ήχους και την άρνησή τους στους «φολκλόρ» κανόνες, οι KAL σηματοδοτούν την πορεία τους τόσο σαν μέρος της Βαλκανικής τσιγγάνικης παράδοσης όσο και σαν Ρομά πολιτισμικοί ακτιβιστές του 21ου αιώνα.

Κυριακή 13 Ιουλίου 2013

Γλέντι στο δάσος (2.00 το μεσημέρι)    

Έχει καθιερωθεί πλέον, κάθε χρόνο το διονυσιακό γλέντι της Κυριακής, μέσα στο δάσος είναι το χαρακτηριστικό των Γιορτών της Γης. Γι’ αυτό μην ξεχάσετε να φέρετε μαζί σας το όργανό σας, θα χρειαστεί για το ατέλειωτο τζαμάρισμα που θα ακολουθήσει. Ας κρατήσουν οι χοροί, λοιπόν, μέχρι τελικής πτώσεως.
και ακόμη…

 

Βασίλης Βασιλάτος & bb5 “percussion system”

Η “world” έκφραση του κόσμου των κρουστών σε μια καθημερινή διαδρομή ανάμεσα camping, χωριό και festival, παρουσιάζει τη δουλειά του και προκαλεί το κοινό να γίνει μέρος του και να “παίξει” δημιουργικά μαζί του.

DROMOCOSMICAS    

Θέατρο δρόμου με την παράσταση MUAMBA (με τους: Byron Skoyris και Camilla Bombardini). Ένα κωμικό show για όλες τις ηλικίες. Μία συγχώνευση μιμικής, μαγικών κόλπων, μουσικής, σχοινοβασίας και σωματικού θεάτρου, που θα μας κάνει να ταξιδέψουμε στην ατμόσφαιρα των παλιών παραδοσιακών μικρών περιπλανώμενων ΤΣΙΡΚΟ.
Ο Lord Byron, ένας τσαρλατάνος, ευέλικτος καλλιτέχνης και η αδέξια βοηθός του Signorina, παρουσιάζουν το MUAMBA show τους. (MUAMBA στα Βραζιλιάνικα σημαίνει προϊόν μίας πολύ χαμηλής ποιότητας). Ανάμεσα σε κωμικά νούμερα, μαγικά κόλπα , ακροβατικά και ακούσια σαμποτάζ της Signorina, η παράσταση ακροβατεί στο όρια της αλήθειας και της φάρσας. Στο ακροατήριο αιωρείται διαρκώς η ελπίδα για ένα μεγάλο φινάλε… ότι κάτι σπουδαίο στο τέλος θα συμβεί… Η παράσταση είναι διαδραστική και με τη συμμετοχή των θεατών, οι ρόλοι συχνά αλλάζουν και το show καταλήγει σε μια πραγματική γιορτή.

Ομάδα Κουκλοθεάτρου “Τα Πάντα Φι”

Παρουσιάζουν:
Την Παρασκευή 11 Ιουλίου, την παιδική παράσταση “Ο Εγωιστής Γίγαντας”, ένα παραμύθι του Όσκαρ Ουάιλντ.
Το Σάββατο 12 Ιουλίου, την παράσταση (για ενήλικες) “H Φλογερή Ξανθιά”, μια διασκευή του “Βρώμικου Κόσμου” του Τσαρλς Μπουκόφσκι.
και…

Παιδότοπος
Παρουσίαση της δράσης Περιβαλλοντικών Oργανώσεων
Παζάρι βιολογικών προϊόντων και χειροτεχνιών

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.