SPF 15, 30, 50… Τι αντηλιακό χρειάζομαι;



Μια επίσκεψη στο φαρμακείο πριν τις καλοκαιρινές διακοπές θα σε πείσει ότι το να διαλέξεις το σωστό αντηλιακό δεν είναι τόσο απλό.

Το κατάλληλο αντηλιακό θα σε προστατέψει όχι μόνο από εγκαύματα, που είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου του δέρματος, αλλά και από τα σημάδια του χρόνου όπως πανάδες, ρυτίδες και φωτογήρανση.

Ποιο αντηλιακό όμως χρειάζεσαι;

Τι σημαίνει SPF;

Το SPF (Sun Protection Factor) ουσιαστικά δείχνει πόση ώρα το συγκεκριμένο αντηλιακό δρα.

Πόσο πιο ισχυρό είναι ένα αντηλιακό με SPF 30 από ένα SPF 15; Αν απάντησες δύο φορές πιο ισχυρό έκανες λάθος!
Το αντηλιακό με SPF 15 αντανακλά 93% των ακτίνων UVB ενώ αυτό με 30 SPF το 97%. Η αντηλιακή προστασία δεν αυξάνεται ανάλογα με το βαθμό SPF.

Οι περισσότεροι δερματολόγοι υποστηρίζουν ότι αντηλιακό με δείκτη προστασίας 15 αρκεί για καθημερινή χρήση ως κρέμα ημέρας ώστε να προλάβει τη φωτογήρανση.

Για εκτεταμένη όμως έκθεση στον ήλιο θα χρειαστείς αντηλιακό με δείκτη προστασίας 30.

Αν έχεις ιδιαίτερα ανοιχτόχρωμο δέρμα, παίρνεις φάρμακα που αυξάνουν την ευαισθησία στον ήλιο (π.χ. ισοτρετινοΐνη για την ακμή) ή ιστορικό καρκίνου του δέρματος τότε χρειάζεσαι αντηλιακό με SPF 50.

Τι δείκτη προστασίας θα χρειαστώ σήμερα;

Υπολόγισε πόσα λεπτά θα είσαι περίπου στον ήλιο και διαίρεσέ τα με τα λεπτά που χρειάζεσαι συνήθως για να πάθεις έγκαυμα. Αυτός είναι και ο ελάχιστος δείκτης που χρειάζεσαι.

Αν για παράδειγμα το δέρμα σου καίγεται μετά από 10 λεπτά έκθεσης στον ήλιο και σκοπεύεις να κάτσεις στην παραλία για 3 ώρες (180 λεπτά) θα χρειαστείς τουλάχιστον 180/10=18 SPF.

Πόσο αντηλιακό πρέπει να βάζω;

Οι περισσότεροι χρησιμοποιούμε πολύ λίγο αντηλιακό.

Για να προστατευτείς χρειάζεσαι για το πρόσωπο ποσότητα ίση με περίπου 1 κουταλιά του γλυκού ενώ για το πρόσωπο και τα χέρια ίση με 2 κουταλιές της σούπας.

Τι γίνεται με την UVA ακτινοβολία;

Ο δείκτης προστασίας SPF αναφέρεται μόνο στην UVB ακτινοβολία. Για την UVA δεν υπάρχει δείκτης.

Προτίμησε αντηλιακά που να αναφέρουν ότι μπλοκάρουν και την UVA και που περιέχουν αβοβενζόνη, διοξείδιο του τιτανίου και οξείδιο του ψευδαργύρου.

Πηγή: myskin.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.