Υγειονομική βόμβα στις νέες Εργατικές Κατοικίες Πτολεμαΐδας από αλλοδαπούς που κατέλαβαν τα κενά διαμερίσματα!



Την έντονη αντίδρασή τους για την μετατροπή ενός ολόκληρου συγκροτήματος εργατικών κατοικιών στο νεώτερο οικισμό του ΟΕΚ έξω από την Πτολεμαΐδα (δίπλα στον Οικισμό Καρδιάς) σε υγειονομική βόμβα, εκφράζουν κάτοικοι της περιοχής.

IMG_1208 IMG_1210

Διότι, τα κενά και ανασφάλιστα διαμερίσματα που ανήκουν στη ΔΕΗ έχουν καταληφθεί από 30 περίπου αλλοδαπούς, βουλγαρικής υπηκοότητας, οι οποίοι βρήκαν κατάλυμα σε αυτά και ζουν κάτω από τραγικές συνθήκες καθώς τα διαμερίσματα δεν διαθέτουν στοιχειώδεις υποδομές, δεν διαθέτουν νερό ή λειτουργικούς χώρους υγιεινής, καθώς τα σπίτια αυτά έγιναν στο πρόσφατο παρελθόν αντικείμενο βανδαλισμών.

IMG_1213

Μπαίνοντας σε κάποια από τα διαμερίσματα αντικρίσαμε σοκαριστικές εικόνες: σπασμένα τζάμια, πόρτες και παράθυρα, σπασμένα ντουλάπια κουζίνας και είδη υγιεινής- όπου υπάρχουν και δεν έχουν ξηλωθεί από επιτήδειους, γυμνά καλώδια, σωρούς από σκουπίδια. Και μέσα σ’ όλα αυτά αντικρίζει κανείς αυτοσχέδια κρεβάτια, κουβέρτες στρωμένες καταγής για στρωματσάδα, σειρές από παπούτσια,  σάκους, κούτες και σακούλες με ρούχα και τρόφιμα, ακόμη και αυτοσχέδιες κουζίνες σε ντουλάπια!

IMG_1216

Κάτοικοι του οικισμού των Εργατικών Κατοικιών, όπως οι κυρίες Σοφία Σαριόγλου και Μαρία Φουλίδου εξέφρασαν την έντονη διαμαρτυρία τους για την κατάσταση αυτή και για το γεγονός ότι ενώ έχουν γίνει διαμαρτυρίες από κατοίκους τόσο στο δήμο όσο και στην αστυνομία για την κατάληψη αυτή και την μετατροπή της συγκεκριμένης περιοχής σε εστία μόλυνσης, δεν έχει γίνει τίποτε για την απομάκρυνση των καταληψιών, διότι όπως τούς είπαν «πρόκειται για ευρωπαίους πολίτες.» Εξέφρασαν μάλιστα γενικότερα την αγανάκτησή τους για το γεγονός ότι τόσα χρόνια μετά την κατοίκηση του οικισμού του ΟΕΚ τα συγκεκριμένα οικοδομικά συγκροτήματα αφήνονται να ρημάζουν, να προσελκύουν ναρκομανείς και άστεγους και να υποβαθμίζεται συνολικότερα ο οικισμός των εργατικών κατοικιών.

IMG_1212

Πρόκειται ουσιαστικά για χρόνιο πρόβλημα, καθώς η κατάληψη των κενών αυτών διαμερισμάτων μετρά ένα χρόνο σχεδόν, από το περασμένο καλοκαίρι, όπως χρόνιο είναι και το πρόβλημα με τα εγκαταλελειμμένα αυτά διαμερίσματα της ΔΕΗ που ρημάζουν, αφού επιτήδειοι έχουν αφαιρέσει κατά καιρούς τα είδη υγιεινής, τα ντουλάπια και ηλεκτρολογικό εξοπλισμό, ακόμη και κουφώματα, πόρτες και παράθυρα. Χώρια που κατά διαστήματα οι χώροι αυτοί μετατράπηκαν σε άντρο ναρκομανών και διακίνησης ναρκωτικών.

Υπενθυμίζεται ότι κατά καιρούς υπήρξαν σοβαρές διαμαρτυρίες από τους κατοίκους του οικισμού των Εργατικών Κατοικιών και το σύλλογο των οικιστών, ενώ έχει προκληθεί μεγάλος ντόρος για την εικόνα της συγκεκριμένης περιοχής, ιδιαίτερα μάλιστα μετά από περιστατικά με χρήστες ουσιών που εντοπίστηκαν σε κενά διαμερίσματα και την ανεύρεση σύνεργων χρήσης ναρκωτικών.

Παρέμβαση για το θέμα των κενών διαμερισμάτων έχει κάνει κατά καιρούς το Εργατικό Κέντρο Πτολεμαΐδας, το οποίο είχε καταθέσει μάλιστα στον ΟΕΚ αίτημα εξαγοράς των κενών διαμερισμάτων της ΔΕΗ και διάθεσής τους σε δικαιούχους του οργανισμού, αλλά τόσα χρόνια μετά το θέμα παραμένει στάσιμο, αφού δεν έχει σημειωθεί η παραμικρή πρόοδος.

ergatikesnewIMG_1219

Ευχή των οικιστών των εργατικών κατοικιών είναι να υπάρξει άμεσα μια νέα παρέμβαση, τόσο για την απομάκρυνση των καταληψιών και τον καθαρισμό των διαμερισμάτων που έχουν μετατραπεί σε σκουπιδότοπους, όσο και για την αποκατάστασή των οικιών και τη διάθεσή τους σε οικογένειες, αφού κρίνεται ως η μόνη οριστική λύση στο πρόβλημα.

 

Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ 

e-ptolemeos.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.