Ε. Ουζουνίδου: Κυβερνητικός εμπαιγμός η απόφαση για αναστολή καταβολής των δόσεων σε επιχειρήσεις με δάνεια με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Π.Ε. Κοζάνης Ευγενία Ουζουνίδου, μετά την αποκάλυψη ότι το 80% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που είχαν πάρει δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, εξαιρούνται της ρύθμισης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Η απόφαση της κυβέρνησης για αναστολή καταβολής των δόσεων σε επιχειρήσεις με δάνεια με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου αποδείχθηκε «κάλπ(η)ικη».

Η ρύθμιση αυτή ήταν ένα προεκλογικό τρικ, που στόχο είχε να αλιεύσει μερικούς ψήφους από δανειοδοτημένες επιχειρήσεις. Η κυβέρνηση προεκλογικά ενέπαιξε τους 18.000  μικρομεσαίους επιχειρηματίες (κτηνοτρόφους, πυρόπληκτους, σεισμόπληκτους, κλπ) που έχουν λάβει δάνειο με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι το 80% των επιχειρήσεων μένει εκτός ρυθμίσεων, καθότι ένα από τα κριτήρια για να ενταχθεί κάποιος στην ρύθμιση είναι να μην έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές. Αυτό το κριτήριο αποτελεί μέγα εμπαιγμό, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των ανωτέρω επιχειρήσεων έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές. Επίσης, δε δίνεται επιμήκυνση της συνολικής διάρκειας του δανείου  αντίστοιχα για ένα έτος, που σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις θα κληθούν να καταβάλουν τις δόσεις, που δε θα πληρωθούν φέτος, στις επόμενες δόσεις προσαυξημένες με επιπλέον τόκους, οι οποίοι θα προκύψουν  λόγω της αναστολής, οπότε τα προβλήματα ρευστότητας στις επιχειρήσεις θα επανέλθουν και αυξημένα από την 1/1/2015

Η κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να εμπαίζει τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, οι οποίοι με την εφαρμογή των νεοφιλελεύθερων μνημονιακών πολιτικών της και των βάρβαρων φορομπηχτικών επιλογών της, έχουν οδηγηθεί στην οικονομική εξαθλίωση, στα λουκέτα και σε δραματική έλλειψη ρευστότητας .

Η λύση για τη ρύθμιση των δανείων με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου είναι:

  1) Να υποχρεωθούν οι κρατικά χρηματοδοτούμενες τράπεζες να δώσουν την απαραίτητη ρευστότητα στις επιχειρήσεις και να μην προσπαθεί η κυβέρνηση με προεκλογικά τρικ να κοροϊδέψει τους υπόλοιπους πολίτες, ότι δήθεν βοηθά την επιχειρηματικότητα.

 2) Να δεχτεί η κυβέρνηση την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, που έχουμε καταθέσει πολύ πριν τις εκλογές, και δίνει ουσιαστική ανάσα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις :

•        Κούρεμα του κεφαλαίου του δανείου στη λογική της πρότασης μας για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

•        Επιμήκυνση των δανείων με συνολική περίοδο αποπληρωμής τα 15 χρόνια

•        Παράταση για 2 χρόνια της περιόδου χάριτος.

•        Μείωση επιτοκίου, το οποίο να είναι Ευρωπαϊκό διατραπεζικό 0,50% σήμερα συν περιθώριο 2% με αντίστοιχη αποδέσμευση από το επιτόκιο ΕΓΕΔ.

Η λύση που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει ΟΡΙΣΤΙΚΗ λύση στο πρόβλημα και είναι αμοιβαία επωφελής και για τους δανειολήπτες και για τις τράπεζες. Από τη μία οι δανειολήπτες θα καταστούν ενήμεροι και θα ξαναξεκινήσουν να πληρώνουν τις δόσεις τους και από την άλλη οι τράπεζες θα μειώσουν τον αριθμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων και το μέγεθος των ζημιών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τον εμπαιγμό της κυβέρνησης καταγγέλλει και ο Σύνδεσμος  Βιοτεχνιών και Βιομηχανιών Ακριτικών Περιοχών.  Ο οποίος με επιστολή του προς τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, -την οποία κοινοποίησαν στον πρωθυπουργό, τους συναρμόδιους υπουργούς και βουλευτές- ζητάει αλλαγές. Ελπίζουμε ο κ. υπουργός να τις υιοθετήσει και να μην περιμένει τις επόμενες εκλογές.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.