Με κόπο το μεροκάματο στα τριαντάφυλλα



Μπορεί ο δρόµος για τις φυτείες τριαντάφυλλου στην Ελλάδα να µην είναι στρωµένος µε… ροδοπέταλα, ωστόσο η καλλιέργεια σιγά σιγά κερδίζει έδαφος έδαφος, µε τους βασικούς «πυρήνες» να διαµορφώνονται στο Βόιο της Κοζάνης και στη Βόρεια Χαλκιδική, όπου οι φυτείες αυξάνουν και το ενδιαφέρον των παραγωγών ενισχύεται.

Το Νοέµβριο και το ∆εκέµβριο που γίνονται οι φυτεύσεις αναµένεται στη βόρεια Χαλκιδική να καλλιεργηθούν άλλα περίπου 60 στρέµµατα τριανταφυλλιάς, αναφέρει ο βιοκαλλιεργητής τριαντάφυλλου από την περιοχή Γ. Παγώνης. «Εµείς διαθέτουµε 30 στρέµµατα τριανταφυλλιάς και υπολογίζουµε ότι από τη συγκοµιδή που ολοκληρώνεται µέχρι τις 10 Ιουνίου θα καταφέρουµε να αποστάξουµε περίπου 1 λίτρο αιθέριο έλαιο, το οποίο στη χονδρική πωλείται από 7.500 ευρώ και πάνω, ενώ στη λιανική, σε µικρές συσκευασίες µπορείς να πιάσεις και πάνω από 17.000 ευρώ» όπως αναφέρει ο κ. Παγώνης. Ο ίδιος διατηρεί ένα από τα πιο σύγχρονα αποστακτήρια της Ελλάδας, στο Παλαιοχώρι του ∆ήµου Αριστοτέλη Χαλκιδικής, ενώ έχει δηµιουργήσει και µια σειρά από αποστάγµατα ροδέλαιου, ροδόνερου για βρώση κι επάλειψη στο δέρµα, ως ρόφηµα κλπ.

Το κόστος εγκατάστασης της φυτείας που διαρκεί 30 χρόνια, όπως µας εξηγεί ο κ. Παγώνης, υπολογίζεται σε 300 ευρώ το στρέµµα. Σε κάθε στρέµµα φυτεύονται περίπου 500 φυτά, τα οποία συνήθως, έρχονται από τη Βουλγαρία, αν και πλέον τόσο στη Χαλκιδική, όσο και στην Κοζάνη, έχουν αρχίσει να κάνουν και αναπαραγωγή.

Η συγκοµιδή του τριαντάφυλλου γίνεται από τις 5 π.µ. έως το αργότερο στις 10 π.µ., και στο διάστηµα αυτό ένας µέσος εργάτης θα συγκοµίσει περίπου 20 κιλά ροδοπέταλα και θα πληρωθεί µε περίπου 70 λεπτά το κιλό. «Σε γενικές γραµµές το κόστος ανά κιλό είναι στα 1,5 ευρώ και µε τις τιµές χονδρικής που ισχύουν στην αγορά, µένει καθαρό κέρδος στον παραγωγό γύρω στα 80 λεπτά το κιλό», αναφέρει ο κ. Παγώνης, θυµίζοντας ότι το ρόδο απαιτεί υψόµετρο 650-750 µέτρα, ξηρικά χωράφια και πότισµα τον πρώτο χρόνο.

Στην Κοζάνη, αντίστοιχα, η φετινή παραγωγή αναµένεται να υπερβεί τα 2,5 λίτρα, έναντι 1,5 λίτρων πέρυσι. Το αιθέριο έλαιο που είναι και το πιο ακριβό, ο συνεταιρισµός προσπαθεί να το πωλήσει στην εγχώρια αγορά, αφού παρά το ενδιαφέρον από το εξωτερικό είναι τόσο µικρή η ποσότητα, που δεν µπορεί να µιλά κανείς ρεαλιστικά για εξαγωγές. «Ετοιµαζόµαστε να ξεκινήσουµε την απόσταξη, αλλά ο καιρός δεν βοηθά πολύ φέτος», τονίζει στην Agrenda ο γεωπόνος, µέλος του συνεταιρισµού Βοίου Κοζάνης, Γιώργος Κασαπίδης, τονίζοντας ότι ήδη στην περιοχή καλλιεργούνται 80 στρέµµατα και από το φθινόπωρο θα διπλασιαστούν. «Μέχρι τώρα στο συνεταιρισµό συµµετέχουν 56 αγρότες και αναµένεται να προστεθούν άλλοι 40», σηµειώνει ο ίδιος.

agronews.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.