Το πιθανό μέλλον των σημερινών μεγαλύτερων κομμάτων – Του Ζήση Κοντογούνη



Το μέλλον και η μοίρα των σημερινών κομμάτων θα εξαρτηθεί απ τη σαφήνεια των θέσεων  και φυσικά απ το ιδεολογικό περιεχόμενο τους.

Χρυσή Αυγή: Η σαφήνεια των θέσεων του κόμματος είναι απλοϊκά εμφανής. Το πρόβλημα του έγκειται κυρίως στο ιδεολογικό του περιεχόμενο. Ελπίζω ότι τα ιδεολογικά του στοιχεία, που σαφώς θυμίζουν φασισμό και ναζισμό, θα υποχωρήσουν αναγκαστικά μπροστά στην καθολική αντίδραση της κοινωνίας  και θα συνεχίσει σαν ένα ακροδεξιό κόμμα δυτικού τύπου. Η προοπτική του είναι μάλλον μακράς διάρκειας, ανάλογης με και κατά πολύ εξαρτώμενη απ  τη διάρκεια ζωής της Λαφαζανικής συνιστώσας του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς τα δυο αυτά αλληλοτροφοδοτούνται.

ΑΝΕΛ: Πάσχει και από σαφήνεια θέσεων και ιδίως από άποψη ιδεολογικού περιεχομένου. Προοπτική ζωής βραχεία.

ΝΔ: Θέσεις περίπου σαφείς και από μεγάλη μερίδα λαού αποδεκτές. Προοπτική ζωής μακρά.

ΠΑΣΟΚ: Θέσεις περίπου σαφείς (λιγότερο πάντως από ΝΔ) και από μεγάλη μερίδα λαού αποδεκτές. Προοπτική ζωής μακρά. Διευκρινίζω ότι αναφέρομαι στο ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου, όπως στην πράξη εκφράζεται σήμερα. Το όνομα μπορεί να αλλάξει. Πολύ πιθανόν να ενσωματωθεί, ή να ενσωματώσει, με το Ποτάμι.

Ποτάμι: Ενδιαφέρουσα κίνηση. Θα επηρεάσει θετικά πολλά πολιτικά κόμματα, αλλά δε θα μπορέσει να γίνει το ίδιο ένα κόμμα. Θα ενσωματώσει ή θα ενσωματωθεί με το Πασόκ.

ΔΗΜΑΡ: Ασάφεια θέσεων και ασαφές ιδεολογικό περιεχόμενο. Ζωή βραχεία.

ΣΥΡΙΖΑ: Ασάφεια θέσεων και ασαφές ιδεολογικό περιεχόμενο, εκτός και αν διασπασθεί, όπως προβλέπω και μάλιστα όχι πολύ αργά, σε δύο κομμάτια. Τότε οι προοπτικές του σε διάρκεια ζωής θα είναι καλές.

ΚΚΕ: Ξεκάθαρες θέσεις, σαφές ιδεολογικό περιεχόμενο. Διάρκεια ζωής μακρά.  

Ζήσης Κοντογούνης

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.