Συνδικάτο Εμποροϋπαλλήλων και Υπαλλήλων Υπηρεσιών Εορδαίας: Ανακοίνωση για το κλείσιμο Σούπερ Μάρκετ



Το  Συνδικάτο Εμποροϋπαλλήλων και Υπαλλήλων Υπηρεσιών Εορδαίας (ΣΕΥΠΕ) καταγγέλει την απόφαση για το άμεσο κλείσιμο και την άμεση απόλυση όλων των εργαζομένων σε τουλάχιστον 4 καταστήματα της πρώην επιχείρησης Αρβανιτίδης σε Σέρρες, Αλεξάνδρεια, Βέροια και Κοζάνη και 1 Express Μαρινόπουλος στο Κίλκις. Θα συμπαρασταθεί σε κάθε απόφαση για κινητοποίηση που θα πάρει το επιχειρησιακό σωματείο.

Η εταιρία Μαρινόπουλος πανηγυρίζει για τα οικονομικά επιτεύγματά της. Το 2013, χρονιά κρίσης, σημείωσε τζίρο 2 δις ευρώ, έκανε επενδύσεις στα Βαλκάνια εξαγοράζοντας τη μεγαλύτερη αλυσίδα super market στην Αλβανία, ενώ παράλληλα άνοιξε καταστήματας σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Σέρβια, Σκόπια. Στην Ελλάδα αγόρασε το εμπορικό κέντρο City Gate.

Το 2014 στην Ελλάδα προχωρά στην εξαγορά της αλυσίδας Αρβανιτίδης, της αλυσίδας ΛΑΡΙΣΑ στη Θεσσαλία, της αλυσίδας ΑΡΙΑΔΝΗ στο Ηράκλειο, κάνοντας τον όμιλο κυρίαρχο στον κλάδο της εμπορίας τροφίμων.

Η ανάπτυξη για τους εργαζόμενους επιφύλασσε μείωση μισθών 20%, κατάργηση Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και υπογραφή ατομικών, κόψιμο επιδομάτων, ελαστικές σχέσεις εργασίας και καθυστέρηση πληρωμών που έχει φτάσει πάλι στους 4 μήνες στους εργαζόμενους της πρώην επιχειρησης Αρβανιτίδη.

Η μονοπώληση του κλάδου στο εμπόριο που παράδειγμα αποτελεί ο Μαρινόπουλος δεν χειροτερεύει μόνο τις σχέσεις εργασίας των εργαζομένων της επιχείρησης αλλά θα αποτελέσει οδηγό και στις υπόλοιπες επιχειρήσεις του κλάδου που θα εφαρμόσουν παρόμοια ή και χειρότερες πολιτικές για τους εργαζόμενους στον ανταγωνισμό μεταξύ τους. Παράλληλα, ακόμα περισσότερα μικρομάγαζα θα οδηγηθούν στον αφανισμό.

Μια τέτοια κατάσταση προοπτικά θα εκτινάξει τις τιμές των προϊόντων και θα αυξηθεί ο ήδη επιβαρυμένος προϋπολογισμός της λαϊκης οικογένειας για την κάλυψη των αναγκών στη διατροφή.

Καλούμε τους εργαζόμενους στα καταστήματα να μην περιμένουν να είναι οι επόμενοι που θα απολυθούν. Να δραστηριοποιηθούν και να γραφτούν στο επιχειρησιακό και στο κλαδικό τους σωματείο. Να σπάσουν τη λογική ότι αν είμαι καλός εργαζόμενος δεν θα με απολύσει. Η ανακατονομή που γίνεται στα υπάρχοντα καταστήματα και σε αυτά που εξαγόρασε για το ποια τελικά θα μείνουν και ποια όχι, θα έχει σαν συνέπεια την απόλυση προσωπικού ανεξαρτήτως ηλικίας, προϋπηρεσίας ή αν είναι καλοί εργαζόμενοι. Η πάλη μέσα από τα σωματεία είναι η μόνη που μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Από κοινού οι εργαζόμενοι στον κλάδο του εμπορίου μπορούν να βάλουν φρένο σε κάθε είδους επιδίωξη της μεγαλοεργοδοσίας.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

Ανάκληση όλων των απολύσεων, να μηνχαθεί ούτε μια θέση εργασίας για το σύνολο των εργαζομένων του ομίλου.
Να αποπληρωθούν άμεσα τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους στα πρώην Αρβανιτίδης, να επανέρθουν στην 5νθήμερη εργασία με ένα ρεπό την εβδομάδα
Κλαδική και επιχειρησιακή σύμβαση που θα επαναφέρει το βασικό μισθό στα 918 ευρώ μεικτά για τους νεοπροσλαμβανόμενους και επιστροφή των επιδομάτων
Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο. Ωράριο 40 ωρών, πενθήμερο και ακτοχύρωση της αργίας της Κυριακής
Κατάργηση της μερικής απασχολήσης, μετατροπή τους σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.