Για το μάρμαρο Τρανοβάλτου – Του Νικολάου Ε. Κούρα



Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα στον τύπο πριν λίγες ημέρες υπογράφηκε από την Γ.Γ. της Περιφέρειας, τον περιφερειάρχη, τον δήμαρχο Σερβίων Βελβεντού και εκπροσώπους των επιχειρήσεων μαρμάρου Τρανοβάλτου ένα ‘’κείμενο αρχών και δεσμεύσεων για την ορθολογική διαχείριση και αξιοποίηση του μαρμάρου Τρανοβάλτου’’.  Σύμφωνα με το κείμενο τα μέρη ανέλαβαν κοινές δεσμεύσεις για: α] να σχεδιαστούν, προγραμματιστούν και υλοποιηθούν τα αναγκαία έργα υποδομής για την ανάπτυξη της ευρύτερης λατομική περιοχής Τρανοβάλτου και β] να λειτουργούν οι επιχειρήσεις μαρμάρου νόμιμα, σύμφωνα με τα ισχύοντα.   

Πριν 20 χρόνια ο υπογράφων ως μέλος του Κοινοτικού Συμβουλίου Τρανοβάλτου, διαπίστωσα τα εξής σχετικά με το μάρμαρο :

Α] Κανένας κεντρικός σχεδιασμός δεν υπήρχε από την Κυβέρνηση και την τότε Νομαρχία για την σωστή εκμετάλλευση του μαρμάρου, που ως ορυκτός πλούτος  μπορούσε και μπορεί να αναζωογονήσει όλη την περιοχή.
Β] Οι επιχειρήσεις μαρμάρου που δραστηριοποιούνταν στην περιοχή δεν είχαν καμιά συνείδηση συλλογικότητας και συνεργασίας, αντίθετα ήταν έντονα ανταγωνιστικές μεταξύ τους .
Γ] Δεν υπήρχαν βασικά έργα υποδομής δηλ, σωστά σχεδιασμένοι δρόμοι πρόσβασης στα λατομεία, νερό και ρεύμα.
Δ] Η Κοινότητα Τρανοβάλτου ως ιδιοκτήτρια των λατομείων, εκμίσθωνε τις άδειες εκμετάλλευσης στους ενδιαφερόμενους, ουδέποτε όμως εισέπραττε στο σύνολό τους  τα ανάλογα τέλη [πάγια και αναλογικά] όπως προσδιορίζονταν από το νόμο και τη σύμβαση, για λόγους προσωπικών σχέσεων και συμφερόντων με τους επιχειρηματίες.
Ε] Το σχεδιαζόμενο τότε εκθεσιακό κέντρο για την παρουσίαση και προώθηση των προϊόντων μαρμάρου δεν ολοκληρώθηκε με ευθύνη της Νομαρχίας, παρά την απόφαση της Κοινότητας Τρανοβάλτου να παραχωρήσει  έκταση γι’ αυτό το σκοπό.
Στ] Το Τρανόβαλτο και ολόκληρη η περιοχή ήταν απομονωμένη οδικά, γιατί η πρόσβαση από το ‘’λάκκο της Κατερίν’ς’’ ήταν και είναι και σήμερα δύσκολη με διαρκείς στενές στροφές για  αρκετά χιλιόμετρα.
Η] Στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε μέχρι σήμερα, οι άδειες εκμετάλλευσης των λατομείων δεν ανανεώθηκαν γιατί δεν πληρούν τους περιβαλλοντικούς όρους σύμφωνα με την νομοθεσία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να λειτουργούν σήμερα  στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα λατομεία παράνομα και γι’ αυτό αρκετοί από τους επιχειρηματίες και εργαζόμενους είτε οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο, είτε ακόμη δικάστηκαν για παράνομη εξόρυξη.
Πριν 20 χρόνια λοιπόν,  είχαμε καταλήξει συζητώντας και αγωνιώντας για το μάρμαρο και την περιοχή μας, ότι απαιτούνται:  α] ορθολογικός σχεδιασμός της εξόρυξης β] έργα υποδομής γ] εκθεσιακό κέντρο δ] νέος δρόμος που θα συνδέει το Τρανόβαλτο – Μικρόβαλτο με το Ρύμνιο απευθείας [ 5 χλμ] και κυρίως ενεργή υποστήριξη της τότε Νομαρχίας, της κυβέρνησης και της Αυτοδιοίκησης για την υλοποίηση των παραπάνω βασικών επιλογών.  
Σήμερα  – 20 χρόνια αργότερα –  το κείμενο ‘’αρχών και δεσμεύσεων’’ που υπέγραψαν οι εκπρόσωποι της Κυβέρνησης, της Περιφέρειας και του Δήμου Σερβίων Βελβεντού είναι ουσιαστικά μια τρύπα στο νερό, αφού  επιβεβαιώνει δυστυχώς ότι :
 Η κυβέρνηση, η  Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας [ πρώην Νομαρχία] και ο Δήμος Σερβίων Βελβεντού [ πρώην Δήμος Καμβουνίων] απέτυχαν τα τελευταία 20 χρόνια  να επιλύσουν έστω και ένα από τα προβλήματα που σχετίζονται με το μάρμαρο, ενώ  σήμερα τα παρουσιάζουν ως στόχους για το μέλλον .
Το πιο απογοητευτικό για το μέλλον της περιοχής Καμβουνίων και το μάρμαρο, είναι ότι ενώ οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων μαρμάρου θα έπρεπε να βρίσκονται απέναντι από την Κυβέρνηση, την Περιφέρεια και το Δήμο και να εγκαλούν τους εκπροσώπους τους [ Περιφερειάρχη και Δήμαρχο] για την 20ετή τουλάχιστο αδράνειά τους στην επίλυση των χρόνιων προβλημάτων που αφορούν το μάρμαρο και την περιοχή των Καμβουνίων, συντάσσονται με τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης και αποδέχονται να υπογράφουν κείμενα ‘’ αρχών και δεσμεύσεων’’.  Μάλιστα ο πρόεδρος του σωματείου επιχειρήσεων μαρμάρου κατέρχεται ως υποψήφιος με το συνδυασμό του νυν Δημάρχου στο Δήμο Σερβίων Βελβεντού, οπότε ένα κείμενο ‘’ αρχών και δεσμεύσεων για το μάρμαρο’’ που υπογράφεται λίγες ημέρες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές είναι φανερό ότι δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα προεκλογικό τέχνασμα, μια φτηνή υποσχεσιολογία για την υφαρπαγή της ψήφου των ανθρώπων  που σχετίζονται με το μάρμαρο στην περιοχή Τρονοβάλτου – Μικροβάλτου.  
Με αυτές όμως τις μεθοδεύσεις δεν λύνεται κανένα πρόβλημα.  Αντίθετα πρέπει να γίνουν άμεσα τα εξής:
Α. Σύσταση ενιαίου φορέα εκμετάλλευσης του μαρμάρου με πρωτοβουλία του Δήμου που έχει και την κυριότητα των λατομείων, σε συνεργασία με την Περιφέρεια.
Β. Νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης [ παράταση άδειών ]  έτσι ώστε να λειτουργούν νόμιμα τα λατομεία  για την μεταβατική περίοδο
Γ. Μέτρα για την έκθεση και προώθηση των προϊόντων μαρμάρου στο εσωτερικό [ ιδιαίτερα σε δημόσια έργα ]  και εξωτερικό της χώρας.
Δ. Κατασκευή σύγχρονου οδικού δικτύου και έργων υποδομής

Νικόλαος Ε. Κούρας  
Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος
του συνδυασμού  ΄΄ΑΝΤΑΜΑ΄΄
Στο Δήμο Σερβίων Βελβεντού   

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.