Κοζάνη: «Η τεχνολογία στην καθημερινή ζωή κατά την αρχαιότητα»



Με αφορμή τις εκθέσεις Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας και Αρχαίων Μουσικών Οργάνων και Παιχνιδιών του καθηγητή κ. Κώστα Κοτσανά, η Λ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων παρουσιάζει στο Εκθεσιακό Κέντρο Κοζάνης μαρτυρίες για ορισμένους από τους τομείς της αρχαίας τεχνολογίας, όπως αναδεικνύονται από τα αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής μας και του ελλαδικού χώρου γενικότερα.

Με σύντομα και περιεκτικά κείμενα, πλούσιο φωτογραφικό υλικό και θέμα «Η τεχνολογία στην καθημερινή ζωή κατά την αρχαιότητα», παρουσιάζονται επιτεύγματα της ανθρώπινης επινοητικότητας και δεξιοτεχνίας που βοήθησαν τις κοινωνίες του παρελθόντος να επιβιώσουν, να βελτιώσουν τις συνθήκες ζωής τους, να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά ποικίλες ανάγκες, βιολογικές, κοινωνικές, οικονομικές, ιδεολογικές, και να υπηρετήσουν αξιοζήλευτα τις τέχνες, δημιουργώντας τα αριστουργήματα που έρχονται στο φως καθημερινά από την αρχαιολογική σκαπάνη.

Με έμφαση στη συμβολή του τεχνικού πολιτισμού στην καθημερινότητα των ανθρώπων από την προϊστορική εποχή ως την ύστερη αρχαιότητα, επιχειρείται μια αναδρομή σε ευφυείς μεθόδους και τεχνικές, σε εξειδικευμένα εργαλεία, σε συσκευές και εγκαταστάσεις που εξυπηρετούσαν τη λιθοτεχνία, τη μεταλλοτεχνία, την κοσμηματοποιία, τη νομισματοκοπία, την υαλουργία, την ιατρική τεχνολογία, την αγγειοπλαστική, τη γλυπτική, την κοροπλαστική, την αρχιτεκτονική κ.ά.

Επίσης, γίνεται αναφορά για πρώτη φορά σε ορισμένα σπανιότατα ευρήματα που καταδεικνύουν την πρώιμη ανάπτυξη της μουσικής τέχνης στην περιοχή μας, ήδη από τη Νεολιθική Εποχή.

Παρουσιάζεται, τέλος, το Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής, όπου οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν τα αντιπροσωπευτικότερα δείγματα του τεράστιου αρχαιολογικού πλούτου της ευρύτερης περιοχής.

Το ενημερωτικό υλικό για την Τεχνολογία στην καθημερινή ζωή κατά την αρχαιότητα θα παραμείνει στο χώρο του Εκθεσιακού Κέντρου Κοζάνης και μετά το πέρας της έκθεσης του  κ. Κώστα Κοτσανά, στις 25 Μαΐου 2014.

Πρόγραμμα λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή: 9:00-14:00 & 18:00-20:00
Σάββατο – Κυριακή: 11:00-13:00 & 17:00- 21:00

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.