Πρόγραμμα επισκέψεων του Υποψηφίου Δημάρχου Λευτέρη Ιωαννίδη – Οι προγραμματικές μας θέσεις για τoν πρωτογενή τομέα



Ο  Δήμαρχος Κοζάνης και επικεφαλής του συνδυασμού «ΕΝΟΤΗΤΑ για το Δήμο Κοζάνης», Λάζαρος Μαλούτας, στο πλαίσιο της προεκλογικής του κίνησης, συνεχίζει τις επισκέψεις του σε περιοχές του Δήμου.

Το πρόγραμμα του Σαββάτου, 10.5.2014, έχει ως εξής:

10:00 – Αγορά Κοζάνης
19.00 – Συνάντηση  με κατοίκους της Τοπικής Κοινότητας Βατερού, στο καφενείο της κ. Θεοδωρίδου .
20.00 – Συνάντηση με κατοίκους της Τοπικής Κοινότητας Αργίλου, στο καφενείο του κ. Καραγιαννίδη .
21.00 – Συνάντηση με κατοίκους της Τοπικής Κοινότητας Κλείτου, στο καφενείου του κ. Παπαδόπουλου .

 

Δημοτική Κίνηση ‘Κοζάνη – Τόπος να ζεις’: Οι προγραμματικές μας θέσεις για τoν πρωτογενή τομέα

Ανυπαρξία  κεντρικού κρατικού σχεδιασμού για την εκ θεμελίων οργάνωση και ανασυγκρότηση του αγροτικού τομέα.

Δήμοι με  πολύ μικρή δικαιοδοσία και δυνατότητα παρέμβασης στην αγροτική πολιτική (κυρίως συμβουλευτική), ελάχιστες αρμοδιότητες (αγροτική οδοποιία, κατασκευή λιμνοδεξαμενών, έργα βελτίωσης βοσκοτόπων), ανυπαρξία  υπηρεσιών με ρόλο στην αγροτική πολιτική.

Σημαντική υστέρηση σε βασικά έργα υποδομής (αρδευτικά κυρίως), δαπάνη  ιδιωτικών πόρων για την αξιοποίηση υπόγειων νερών με την κατασκευή αντιοικονομικών και ανορθολογικών αρδευτικών γεωτρήσεων.

Ελάχιστοι αναδασμοί, οι περισσότεροι από αυτούς ημιτελείς (δεν έχουν εκτελεστεί τα παράλληλα έργα).

Ανυπαρξία σχεδιασμού για την ορθολογική διαχείριση των βοσκοτόπων.

Ελλείψεις σε έργα υποδομής (αγροτικοί δρόμοι, δίκτυα ηλεκτροδότησης, ποτίστρες, έργα διαχείρισης των απορριμμάτων και των αποβλήτων των κτηνοτροφικών μονάδων).

Μεμονωμένες και περιστασιακές προσπάθειες προώθησης της μεταποίησης και αξιοποίησης των τοπικών αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων.

Ελλιπής ενημέρωση των καταναλωτών για τα πολλαπλά οφέλη  από την προτίμηση  τοπικών προϊόντων.

Η Δημοτική Κίνηση “Κοζάνη -Τόπος να ζεις” θεωρεί τον πρωτογενή τομέα  μέρος της λύσης του προβλήματος και  απάντηση στην κρίση. Η ανόρθωση του πρωτογενούς τομέα με  ορθολογική, χρηστή και  αειφόρα διαχείριση των σημαντικότερων φυσικών πόρων  (βοσκοτόπια, γεωργική γη,  υπόγεια και επιφανειακά νερά), με συνεργατικές και καινοτόμες πρακτικές μπορεί να αναδειχθεί σε κυρίαρχο τομέα της οικονομίας στη μεταλιγνιτική περίοδο και να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης και απασχόλησης μεγάλου αριθμού εργαζομένων, καθώς και  στοιχείο διατήρησης του κοινωνικού ιστού της υπαίθρου και των χωριών.

Διεκδικούμε

·         Κεντρικό κρατικό σχεδιασμό για την εκ θεμελίων ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα.

·         Πρωτογενή τομέα  βασισμένο στον σεβασμό του περιβάλλοντος, την προστασία των φυσικών πόρων και της βιοποικιλότητας.

·         Διατήρηση του κοινωνικού ιστού των χωριών.

·         Διαφοροποίηση και  αναγνωρισιμότητα των τοπικών προϊόντων.

Προτείνουμε

·         Ολοκληρωμένα αρδευτικά έργα με γνώμονα την αειφορία και την σωστή διαχείριση των υδάτων. Κατασκευή του Αρδευτικού της Βόρειας Ζώνης του Πολυφύτου ως έργο μείζονος σημασίας για τις περιοχές της Ελίμειας και της Αιανής, ενώ για την περιοχή του Ελλησπόντου και του Υψηλάντη κατασκευή λιμνοδεξαμενών.

·         Ορθολογική αξιοποίηση των υδάτινων πόρων με στόχο την προστασία τους και την αύξηση των αρδευόμενων εκτάσεων.

·         Διεκδίκηση  μέρους των αποκατεστημένων εδαφών των παλιών ορυχείων της ΔΕΗ για γεωργική χρήση. Μεταβίβαση της κυριότητας στην Αυτοδιοίκηση και ένταξή τους σε πράσινο στρατηγικό σχέδιο 20ετίας.

·         Σχεδιασμός για την  δημιουργία κτηνοτροφικών ζωνών και  απαραίτητων υποδομών, διαχείριση των βοσκοτόπων με τη ‘λιβαδοπονική μορφή’.

·         Ορθολογική κατανομή του προσωπικού των γεωτεχνικών υπηρεσιών της περιοχής.

·         Ενημέρωση, κατάρτιση των παραγωγών, κυρίως των νέων, με την διοργάνωση ημερίδων και θεματικών συνεδρίων, σε συνεργασία με ομάδες παραγωγών, συλλόγους γεωτεχνικών, υπηρεσίες και επιμελητήρια.

·          Προώθηση εναλλακτικών πρακτικών, όπως η Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία.

·         Δημιουργία αστικών λαχανόκηπων κατά το πρότυπο πολλών ευρωπαϊκών πόλεων μέσα στην πόλη ή τις παρυφές της, τους οποίους δημότες με χαμηλό εισόδημα θα καλλιεργούν για την κάλυψη των διατροφικών τους αναγκών και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Θα αποδίδουν δε μέρος των προϊόντων τους στις κοινωνικές δομές (κοινωνικό παντοπωλείο, συσσίτια του δήμου).

·         Ανάδειξη του συνεργατισμού και της κοινωνικής οικονομίας σε βασικό μοχλό ανάπτυξης της πρωτογενούς παραγωγής του τόπου μας.

·         Ανάπτυξη συνεργασίας με συνεταιρισμούς του εσωτερικού  και του εξωτερικού για μεταφορά τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών, αλλά και αναζήτηση νέων αγορών για τα αγροτικά προϊόντα.

·         Δημιουργία δικτύων παραγωγών – καταναλωτών για την προώθηση των τοπικών προϊόντων και την διάθεσή τους σε συμφέρουσες τιμές.

·         Ορθολογική οργάνωση λαϊκών αγορών και δημιουργία λαϊκής αγοράς βιοκαλλιεργητών, με προτεραιότητα στους τοπικούς παραγωγούς.

·         Πιστοποίηση των περισσότερων παραγόμενων προϊόντων και κατοχύρωση ονομασίας (ΠΟΠ, ΠΓΕ) , ώστε να αναδειχτούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής γεωργίας.

·         Στήριξη των τοπικών προϊόντων και προώθησή τους σε δημοτικές, δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις (νοσοκομεία, σχολεία, επιχειρήσεις εστίασης).  Προβολή τοπικών προϊόντων στις τοπικές εκδηλώσεις. Συμμετοχή ή και διοργάνωση φεστιβάλ για την προβολή των τοπικών προϊόντων (π.χ. φεστιβάλ γαστρονομίας).

·         Στήριξη και προβολή του αγρο-οικο-τουρισμού, ιδίως στο νότιο τμήμα του Δήμου (Ελίμεια, Αιανή).

·         Ενεργή συμμετοχή όλης της κοινωνίας της υπαίθρου τόσο στην διαμόρφωση, όσο και στην υλοποίηση καινοτόμων και αειφόρων πρακτικών.

Η ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα και η μετάβαση σε ένα μοντέλο αειφορικής διαχείρισης των φυσικών πόρων είναι επιτακτική όσο ποτέ άλλοτε.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.