Κοζάνη: Σε κρίσιμη κατάσταση το Κέντρο Πρόληψης από εξαρτήσεις «Ορίζοντες»!



Το ρεπορτάζ της Βασιλικής Σάφη για τον Πρωινό Λόγο:

Σε κρίσιμη κατάσταση έχει περιέλθει το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Κοζάνης “ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ”, μια από τις ελάχιστες δομές ψυχοκοινωνικής μέριμνας που  λειτουργούν  στην περιοχή μας. Οι εργαζόμενου του κέντρου παραμένουν απλήρωτοι, η χρηματοδότηση για όλα τα ανάλογα κέντρα πανελλαδικά εκκρεμεί, ενώ ταυτόχρονα η οικονομική κρίση έχει αυξήσει τα προβλήματα του κόσμου, οδηγώντας παράλληλα πολλούς συμπολίτες μας στα ναρκωτικά, με αποτέλεσμα οι υπεύθυνοι του κέντρου να μην μπορούν να ανταποκριθούν στα ολοένα και αυξανόμενα αιτήματα του κόσμου για βοήθεια!  Για το λόγο αυτό οι εργαζόμενοι απεργούν σήμερα πανελλαδικά και στέλνουν μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση!

Ο επιστημονικός υπεύθυνος του κέντρου Νίκος Τσακμάκης, μίλησε στον “Π.Λ.” για τα προβλήματα λειτουργίας της ψυχοκοινωνικής αυτής δομής, τονίζοντας την κρισιμότητα της κατάστασης η οποία οδήγησε τους εργαζόμενους σε συμμετοχή απεργιακών κινητοποιήσεων. Μάλιστα χθες οι πέντε εργαζόμενοι του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Κοζάνης “ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ” (ψυχολόγοι, Κοινωνικοί λειτουργοί και κοινωνικοί λειτουργοί) χθες Τετάρτη συμμετείχαν σε στάση εργασίας, ενώ σήμερα Πέμπτη θα συμμετέχουν στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που έχει προκηρύξει ο κλάδος. Μάλιστα στην Αθήνα πρόκειται να γίνει σήμερα μεγάλη κινητοποίηση με τη συμμετοχή εργαζομένων όλων των δομών ψυχοκοινωνικής μέριμνας.

“Το βασικό μας αίτημα είναι ότι οι συνάδελφοί μας, όπως και εμείς είμαστε απλήρωτοι, ενώ οι δομές λειτουργούν κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Κάποιες δομές εξαιτίας των δύσκολων οικονομικών συνθηκών έχουν κομμένο μέχρι το τηλέφωνο, ενώ σε λίγο καλύτερη κατάσταση είμαστε εμείς στην Κοζάνη, όπου ναι μεν παραμένουμε απλήρωτοι αλλά για ένα μήνα δεδουλευμένων, ενώ έχουμε …τηλέφωνο”, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακμάκης.  Να σημειωθεί πως τα υπόλοιπα Κέντρα Πρόληψης στη Δυτική Μακεδονία έχουν ένα μικρό χρηματικό απόθεμα, ως αποτέλεσμα ακόμη μπορούν και πληρώνονται οι εργαζόμενοί τους, αλλά το μέλλον προβλέπεται δυσοίωνο. “Είμαστε ένα μήνα απλήρωτοι και τα έξοδα “τρέχουν” με αποτέλεσμα η κατάσταση να είναι κρίσιμη”. Την ίδια στιγμή θα πρέπει να σημειωθεί πως το έργο που επιτελεί το Κέντρο Πρόληψης είναι πολύ σημαντικό, παρεμβαίνοντας στον τομέα της πρόληψης κατά των ναρκωτικών σε

Την ίδια ώρα εκκρεμεί η υπογραφή της σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Υγείας, του Υπουργείου Εσωτερικών και του ΟΚΑΝΑ, το οποίο προέβλεπε και εξασφάλιζε την χρηματοδότηση όλων των δομών πρόληψης. Αυτή η σύμβαση εκκρεμεί από τον περασμένο …Δεκέμβριο με αποτέλεσμα όλα τα Κέντρα Πρόληψης να λειτουργούν με σημαντικότατα προβλήματα λειτουργώντας σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο.

“Κρεμόμαστε πάντα από τις διαθέσεις του κάθε υπουργού, εξαιτίας της έλλειψης νομοθετικού πλαισίου”, σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Τσακμάκης, προσθέτοντας πως λόγω και της κρίσης τα αιτήματα που δέχεται καθημερινά το κέντρο ολοένα και αυξάνονται. “Δεχόμαστε καθημερινά αιτήματα είτε από εκπαιδευτικούς με τους οποίους είχαμε μια συνεργασία στα σχολεία στον τομέα της πρόληψης, είτε από εξαρτημένους αλλά και τις οικογένειές τους”. Μάλιστα όπως ο ίδιος εκμυστηρεύεται, η προσέλευση του κόσμου στο Κέντρο Πρόληψης είναι τέτοια που σε πολλές περιπτώσεις αδυνατούν να ανταπεξέλθουν. “Πλέον η ένταση στην σχολική τάξη κρίνει απαραίτητη την παρουσία μας, αλλά και οι γονείς αγχωμένοι για τα παιδιά τους απευθύνονται σε εμάς για βοήθεια. Το αποτέλεσμα είναι τα αιτήματα να φτάνουν συνεχώς και εμείς να αδυνατούμε να ανταπεξέλθουμε”, λέει χαρακτηριστικά ο υπεύθυνος του Κέντρου Πρόληψης.

Αναλυτικά η επιστολή του Κέντρου Πρόληψης ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ – Κάλεσμα σε φορείς για βοήθεια!

“Αξιότιμοι/ες  κύριοι/ες,

Απευθυνόμαστε σε εσάς ως υποψηφίους περιφερειάρχες, αντιπεριφερειάρχες και δημάρχους της περιοχής μας στις επερχόμενες    αυτοδιοικητικές εκλογές προκειμένου να σας ενημερώσουμε για την κρίσιμη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Κέντρο Πρόληψης των εξαρτήσεων περιφερειακής ενότητας Κοζάνης «ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ», μια από τις ελάχιστες δομές ψυχοκοινωνικής μέριμνας που  λειτουργούν  στην περιοχή μας .

Συγκεκριμένα, η σύμβαση που εξασφαλίζει τη συνέχιση της χρηματοδότησης και λειτουργίας των Κ.Π. παραμένει ανυπόγραφη με ευθύνη των υπουργείων Υγείας και Εσωτερικών από το Δεκέμβρη του 2013. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλά Κέντρα Πρόληψης στην Ελλάδα να μην μπορούν να ανταποκριθούν σε στοιχειώδεις  ανάγκες όπως μισθοδοσία, ενοίκια, έξοδα μετακίνησης κλπ.          Σ’ αυτή την κατάσταση έχει περιέλθει και το Κέντρο Πρόληψης Κοζάνης, σε μια μάλιστα περίοδο που τα αιτήματα των πολιτών για βοήθεια αυξάνονται.  Οι εργαζόμενοι του κέντρου μέσα σε αυτές τις συνθήκες αισθάνονται μετέωροι και χωρίς στήριξη.

Από εσάς ζητάμε να εκφράσετε την πολιτική σας βούληση για τη συνέχιση της λειτουργίας των Κ.Π. και την επίλυση του θεσμικού κενού που αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για τα κέντρα, μέσω άσκησης πίεσης στα αρμόδια υπουργεία και μέσω όποιας άλλης πρωτοβουλίας θεωρείτε εσείς πρόσφορη και να δεσμευθείτε ότι, από όποια θέση κι αν εκλεγείτε, θα υποστηρίξετε το έργο και τη λειτουργία των ΟΡΙΖΟΝΤΩΝ και των άλλων κέντρων πρόληψης της περιοχής.

Σε περίπτωση που επιθυμείτε να ενημερωθείτε με περισσότερες λεπτομέρειες  για το Κ.Π., το έργο του αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, είμαστε στη διάθεσή σας.

Σας ευχαριστούμε και σας ευχόμαστε καλή επιτυχία στον αγώνα σας.

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΟΥ  ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΡΟΛΗΨΗΣ”

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.