Δημόσια διαβούλευση της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης «Δημιουργία Νέας Καθετοποιημένης Εταιρίας Ηλεκτρικής Ενέργειας»



Η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη δημοσιοποίηση του σχεδίου νόμου του ΥΠΕΚΑ με τίτλο  «Δημιουργία Νέας Καθετοποιημένης Εταιρίας Ηλεκτρικής Ενέργειας» αλλά και την δέσμευση της κυβέρνησης στο Eurogroup της 1ης Απριλίου να επιταχύνει τις διαδικασίες για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ, διοργάνωσε στις 09/04/2014 στη  Βουλή των Ελλήνων με επιτυχία δημόσια διαβούλευση με προσκεκλημένους κοινωνικές οργανώσεις, συνδικαλιστικές οργανώσεις, δημοτικές και περιφερειακές Αρχές.

Την Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ εκπροσώπησαν οι αρμόδιοι βουλευτές  Θανάσης Πετράκος, Ευγενία Ουζουνίδου και Αποστόλης Αλεξόπουλος ο Υπεύθυνος του Τμήματος Ενέργειας Γεωργακάκης Νικός και μέλη της Γραμματείας του Τμήματος Ενέργειας. Συμμετείχαν επίσης οι βουλευτές Στρατούλης Δημήτριος, Αμμανατίδου – Πασχαλίδου Ευαγγελία και Καφαντάρη Χαρά.

Οι αρμόδιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τόνισαν εισηγητικά ότι:

«Η συγκυβέρνηση λίγο πριν την συντριβή στις ευρωεκλογές και την κατάρρευσή της δίνει στην δημοσιότητα το νέο καταστροφικό νομοσχέδιό της με το οποίο δημιουργεί την λεγόμενη «Μικρή Ιδιωτική Επιχείρηση Ηλεκτρισμού» στην οποία δίνει το 30% του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ αλλά και των πελατών της.

Η κυβέρνηση φέρνει στην βουλή το νομοσχέδιο για την λεγόμενη «μικρή ΔΕΗ» προκειμένου να αλώσουν οι ιδιώτες πλήρως τον στρατηγικό τομέα της ενέργειας και να δώσουν τη χαριστική βολή σε κάθε δημόσια παρουσία στο νευραλγικό αυτό κλάδο της ενέργειας.

Είναι τεράστιας σημασίας για τον ελληνικό λαό η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ διότι αποτελεί την πιο στρατηγική δημόσια επιχείρηση της χώρας.

Η ιδιωτικοποίηση του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας είναι καταστροφική για την οικονομία, την κοινωνία και τα εθνικά συμφέροντα της χώρας. Η υπόθεση της ΔΕΗ έχει εθνικές διαστάσεις και το ζήτημα της ηλεκτρικής ενέργειας είναι άκρως στρατηγικής σημασίας για την οικονομία και τον ελληνικό λαό.

Με την δημιουργία της «μικρής» αλλά στην ουσία καλής Ιδιωτικής Επιχείρησης Ηλεκτρισμού στην οποία παραχωρούνται ορυχεία και μονάδες παραγωγής της Βόρειας Ελλάδος και της Ηπείρου δημιουργείται στην ουσία μια ΕΙΔΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΖΩΝΗ στα βόρεια σύνορα της χώρας γεγονός ιδιαίτερα σοβαρό και επικίνδυνο. Επιπλέον είναι σαν να πωλείται στα ξενα και ντόπια συμφέροντα ολόκληρος ο Νομός Φλώρινας.

Για όλους αυτούς τους λόγου ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί όλους τους εργαζόμενους στον όμιλο της ΔΕΗ, όλα τα Συνδικάτα του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, όλες τις κοινωνικές οργανώσεις, τις Αυτοδιοικητικές παρατάξεις και πάνω απ’ όλα όλο τον Ελληνικό λαό να δημιουργήσει ένα παλλαϊκό αγωνιστικό μέτωπο προκειμένου να σταματήσει το έγκλημα της διάσπαση, της διάλυσης και ιδιωτικοποίησης  της ΔΕΗ και των θυγατρικών της. Να αποτρέψει να υλοποιηθεί η καταστροφική Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου της 24 Ιουλίου 2013 ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ.»

Τέλος τόνισαν ότι  Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να αναγνωρίσει καμία πράξη ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ. Δεν πρόκειται να αποδεχτεί κανένα τετελεσμένο και αυτό ας το βάλουν όλοι στο μυαλό τους όλοι».

Στην διαβούλευση πήραν μέρος και κατέθεσαν τις απόψεις η ΓΕΣΕΒΕ, το ΓΕΩ ΤΕΕ, η EΒΙΚΕΝ, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, το Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων, η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, ο ΣΕΠΗΔ ΓΕΝΟΠ, ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΕΗ, το Σ.Ο.Σ ΔΕΗ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ, το ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ, η EΔΟΠ ΔΕΗ και ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ της ΔΕΗ. Όλοι οι ανωτέρω φορείς εξέφρασαν την αντίθεση τους στο νομοσχέδιο της Κυβέρνησης για την «Δημιουργία Νέας Καθετοποιημένης Εταιρίας Ηλεκτρικής Ενέργειας» καθώς και στις προθέσεις την κυβέρνησης για περεταίρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ όπως και για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ. Κοινό συμπέρασμα όλων των φορέων ήταν ότι η διάσπαση, διάλυση και η περεταίρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και των θυγατρικών της είναι επιζήμια για την εθνική οικονομία, την τοπική κοινωνία, τους εργαζομένους, και όλον τον Ελληνικό Λαό για αυτό πρέπει να αποτραπεί. Το κόστος ενέργειας έχει εκτοξευθεί απόρροια της «απελευθέρωσης» της αγοράς ενέργειας, της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και της διάσπασης της ενιαίας και καθετοποιημένης δομής της ΔΕΗ. Η πλήρης ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ καθώς και η δημιουργία της «Μικρής ΔΕΗ» θα προκαλέσει επιπλέον αύξηση του κόστους ενέργειας στους καταναλωτές. Στο χώρο της ενέργειας απαιτούνται ουσιώδεις αλλαγές αντίθετες στην κατεύθυνση που νομοθετεί η κυβέρνηση.  Αντί να ιδιωτικοποιεί την ΔΕΗ θα έπρεπε να εξετάσει τρόπους μείωσης του κόστους ενέργειας σταματώντας την σκανδαλώδη επιδότηση των μονάδων φυσικού αερίου και αλλάζοντας τον τρόπο εισόδου στην ημερήσια αγορά.

Τέλος στην διαβούλευση διαβάσθηκε επιστολή που απέστειλε η Υποψήφιας Περιφερειάρχη Ηπείρου και Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Όλγας Γεροβασίλη στην οποία μεταξύ άλλων τόνισε την κατηγορηματική της  αντίθεση  σ’ αυτό στα σχέδια της κυβέρνησης και σημείωσε ότι:

Οι Υδροηλεκτρικοί Σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ως γνωστόν, είναι έργα πολλαπλού σκοπού. Πέρα από τη συμβολή τους στην ικανοποίηση ενεργειακών αναγκών, αποτελούν κέντρα διαχείρισης υδάτινων πόρων, αξιοποιώντας την αποθηκευτική ικανότητα των ταμιευτήρων τους.

Οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί Πουρνάρι I και Πουρνάρι II στον ποταμό Άραχθο, ισχύος 331,5 MW, σε απόσταση 4km από την Αρτα, συνιστούν μονάδες εθνικής σημασίας για την ενεργειακή επάρκεια στην ευρύτερη -ακριτική- περιοχή της δυτικής Ηπείρου. Η πιθανολογούμενη «μεταβίβασή» τους από τη ΔΕΗ Α.Ε., σε νέα-προς πώληση – εταιρεία και η συνακόλουθη ιδιωτικοποίησή τους, μας βρίσκει αντίθετους.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.