Κοζάνη: Εθελοντική Αιμοδοσία Εκπαιδευτικών



Συνεχίζοντας την προσπάθειά μας για τη δημιουργία δικτύου εθελοντών αιμοδοτών Εκπαιδευτικών Α΄/θμιας Εκπαίδευσης και με σκοπό την ευαισθητοποίηση περισσότερων συναδέλφων μας, επανερχόμαστε στο θέμα αυτό τονίζοντας και υπενθυμίζοντας τα παρακάτω:

1. Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας ευχαριστεί από καρδιάς όλους του συναδέλφους Εκπαιδευτικούς που ανταποκρίθηκαν μέχρι σήμερα στην πρωτοβουλία του Συλλόγου μας για τη δημιουργία ομάδας εθελοντών αιμοδοτών.
2. Μέχρι τώρα από την τράπεζα αίματος του Συλλόγου μας προσφέραμε σε ε-ξαιρετικά αναγκαίες περιπτώσεις συναδέλφων μας και στο σημείο αυτό θα παρα-καλούσαμε όσους από τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς το χρησιμοποιούν μετά από επικοινωνία με τα μέλη του Δ.Σ., να το αναπληρώνουν σε εύλογο χρονικό διάστημα.
3. Παρακαλούνται όσοι μπορούν να δώσουν αίμα, να προσέρχονται στις αιμοδοσίες του Συλλόγου Γέφυρα Ζωής  και να δίνουν με την υπενθύμιση τι είναι για το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης
4. Η επιτυχία της δημιουργίας ομάδας εθελοντών αιμοδοτών και ο συντονισμός των ενεργειών μας, έχει ως στόχο:
5. Για όλους τους παραπάνω λόγους πραγματοποιούμαι αιμοδοσία την Τετάρτη 9/4/2014
α) την ευαισθητοποίηση των συναδέλφων μας στο πολύ σημαντικό θέμα της ε-θελοντικής αιμοδοσίας και την εξασφάλιση της ενεργούς συμμετοχής τους.
β) τη συμβολή των εκπαιδευτικών στις αυξημένες ανάγκες αίματος της χώρας μας, που αφορούν ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες (π.χ. πάσχοντες από μεσογειακή α-ναιμία, νεφροπαθείς κ.α.) ή περιπτώσεις έκτακτων κοινωνικών αναγκών (π.χ. πόλεμος, σεισμός κλπ.) και
γ) να είναι δυνατή η προσφορά αίματος στους συναδέλφους μας ή σε συγγενικά μας πρόσωπα σε περιπτώσεις που αυτό είναι αναγκαίο.

ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ

•   Κάθε υγιής άνδρας ή γυναίκα 18-62 ετών και βάρους τουλάχιστον 50 κιλών μπορεί να γίνει εθελοντής αιμοδότης.
• Η αιμοδοσία είναι μια διαδικασία απολύτως ασφαλής και ακίνδυνη για τον αιμο-δότη.
•   Δίνουμε περίπου το 1/20 του όγκου του αίματος μας, όγκος που αναπληρώνεται μέσα σε 10 λεπτά, αφού απολαύσουμε ένα χυμό από πορτοκάλι και μια φρυγανιά με τυρί που θα μας προσφέρουν ευγενικά τα μέλη του συνεργείου αιμοληψίας.
•    Ο υποψήφιος αιμοδότης ελέγχεται από γιατρό πριν την αιμοληψία (λήψη ιατρικού ιστορικού, αρτηριακής πίεσης και αιματοκρίτη ή αιμοσφαιρίνης), έτσι που να διασφαλίζεται τόσο η καλή υγεία του δότη αλλά και του λήπτη.

Ο εθελοντής αιμοδότης έχει τα παρακάτω «οφέλη»:
▲  Α)  Πάνω από όλα είναι το αναντικατάστατο συναίσθημα του αλτρουισμού και της προσφοράς και η αλληλεγγύη προς τους συνανθρώπους μας.
▲   Β) Η δωρεάν και υποχρεωτική εξέταση του αίματος του δότη για ασθένειες που μεταδίδονται μέσω του αίματος (π.χ. ηπατίτιδες, κλπ).
Σημ.: η ενημέρωση γίνεται μόνο σε προσωπική βάση.
▲   Γ) Η αιμοδοσία συμβάλλει στην ανανέωση των κυττάρων του αίματος και είναι διαδικασία αναζωογόνος για τον οργανισμό μας.
▲  Δ) Η απόκτηση κάρτας Εθελοντή Αιμοδότη στην οποία αναγράφονται οι αιμοληψίες που συμμετείχε ο δότης καθώς και η Ομάδα αίματος.

Όταν χρειαστείτε εσείς ή κάποιο συγγενικό ή φιλικό σας πρόσωπο αίμα, θα πρέπει ν’ απευθυνθείτε στον υπεύθυνο που έχει ορίσει το Δ.Σ. του Συλλόγου μας.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΑΙΜΟΔΟΤΕΣ ΠΟΥ ΣΥΜ-ΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΕ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ, ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΑΔΕΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ ΚΑΙ 2 ΑΚΟΜΗ ΗΜΕΡΕΣ.

ΥΠΕΠΘ – Δ2/4620/6-7-98
ΘΕΜΑ: Άδειες λόγω αιμοδοσίας
 
1.   Εκπαιδευτικός, που δίνει αίμα για ασθενή του συγγενικού του περιβάλλοντος, δικαιούται να απουσιάσει από το σχολείο κατά την ημέρα της αιμοδοσίας.
2.   Εκπαιδευτικός, που προσέρχεται από δική του και μόνο πρωτοβουλία σε κέντρο αιμοδοσίας για να προσφέρει αίμα δικαιούται να απουσιάσει από το σχολείο πέραν της ημέρας αιμοδοσίας, μία (Ι) ημέρα επιπλέον.
3.   Εκπαιδευτικός, που ανταποκρίνεται σε πρόσκληση υπηρεσίας αιμοδοσίας για κάλυψη έκτακτης ανάγκης, καθώς και εκπαιδευτικός που συμμετέχει σε οργανωμένη ομαδική αιμοληψία, δικαιούται να απουσιάσει από το σχολείο πέραν της ημέρας αιμοδοσίας, δύο (2) επιπλέον ημέρες.

Η ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.