Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.: Κάποιοι βιάζονται να πανηγυρίσουν…



Με αφορμή το “πανηγυρικό” email της κυβερνητικής παράταξης της ΝΔ στο χώρο μας, σχετικά με την τροποποίηση των επίμαχων διατάξεων του πολυνομοσχεδίου της κυβέρνησης της, επισημαίνουμε τα εξής:

    Δυστυχώς για αυτούς και μετά τις νομοτεχνικές βελτιώσεις του Υπουργού Παιδείας, επί της ουσίας, δεν αλλάζει ΤΙΠΟΤΑ, τουλάχιστον για τα ΤΕΙ.
    Δυστυχώς δεν απαλείφθηκαν οι διατάξεις που ορίζουν το ΤΕΕ ως «τοποτηρητή», καθώς θα έχει εκ του νόμου την αρμοδιότητα να ορίζει ποιος θα έχει το δικαίωμα να ασκεί τις επαγγελματικές δραστηριότητες που αναφέρονται στο νόμο. Προφανώς η ΔΑΚΕ έχει πειστεί από τις «αγνές» προθέσεις του ΤΕΕ και τη στάση που έχει κρατήσει όλα αυτά τα χρόνια απέναντι στα ΤΕΙ και τους Πτυχιούχους τους, έτσι ώστε κάτι τέτοιο δεν τους ενοχλεί.
    
Αλλά ακόμα και αν η ΔΑΚΕ είχε δίκιο (που δεν έχει) και τα ανωτέρω επαγγέλματα τα ασκούν και οι Πτυχιούχοι Μηχανικοί, ας μας εξηγήσει ποιος θα ορίσει τα παραπάνω επαγγέλματα. Μήπως η πολιτεία θα προστρέξει σε εγκυκλίους (του προηγούμενου αιώνα) διαφόρων υπηρεσιών (όπως το Γραφείο Πολεοδομίας Αθηνών); Ή μήπως θα θέσει αυτή την αρμοδιότητα στο ΤΕΕ; Ότι και να γίνει καταλαβαίνετε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα…

Τα επαγγέλματα του Πολιτικού Μηχανικού, Αρχιτέκτονα Μηχανικού και Τοπογράφου Μηχανικού/Αγρονόμου Τοπογράφου Μηχανικού θα τα ασκούν οι κάτοχοι «διπλώματος», τίτλο τον οποίο δεν έχουν οι απόφοιτοι των ΤΕΙ, καθώς αυτοί είναι Πτυχιούχοι Μηχανικοί (ΠΔ388/1989) κάτι το οποίο η ΔΑΚΕ ΟΦΕΙΛΕ να γνωρίζει.

Είμαστε σίγουρη ότι αυτή η «επιτυχία» της ΔΑΚΕ θα δημιουργήσει περισσότερη σύγχυση απ’ ότι τα προβλήματα που διατείνεται ότι λύνει, καθώς θα μπλέξουμε σε έναν κυκεώνα παρερμηνειών σχετικά με το ποιος είναι τι και ποιο επάγγελμα ασκεί.

Και για τις χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα, παρεμβάσεις της ΔΑΚΕ σε Υπουργούς της σ’ αυτή την περίπτωση στο τέλος θα φταίει και πάλι ο «κακός πρόεδρος» της ΕΕΤΕΜ;

Αφού δεν ήξεραν, γιατί δε ρώταγαν;

Μια λύση υπάρχει: πλήρης κατάργηση των νόμων της δεκαετίας του ’30, και αναμόρφωση του πλαισίου άσκησης του επαγγέλματος του Μηχανικού στην Ελλάδα, βάσει του ισχύοντος εκπαιδευτικού συστήματος στην Ελλάδα. Οτιδήποτε άλλο αποτελεί ημίμετρο και δε λύνει το πρόβλημα.

Μέχρι να συμβεί αυτό μια πρόταση, η οποία θα εξισσοροπούσε κάπως τα πράγματα, είναι η πρόταση που επισυνάπτεται, η οποία έχει αποσταλεί σε Βουλευτές.

Συνάδελφοι, σσες

σας καλούμε να μην παρασύρεστε από τις προεκλογικές εξαγγελίες της ΔΑΚΕ, οι οποίες έχουν ως μοναδικό σκοπό να καλύψουν την φτώχεια που διακρίνει τις θέσεις της για τα προβλήματα που ταλανίζουν τον Κλάδο.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.