Ραχήλ Μακρή: «Το νερό είναι δημόσιο αγαθό όχι εμπορεύσιμο είδος»Την ώρα που κάθε 15 δευτερόλεπτα ένα παιδί πεθαίνει εξαιτίας της ελλιπούς υγιεινής του νερού και το 1/6 του πληθυσμού της γης δεν έχει πρόσβαση σε υδάτινες πηγές, η Ελληνική Συγκυβέρνηση θέλει να μετατρέψει το νερό, που αποτελεί δημόσιο αγαθό, σε εμπορεύσιμο είδος.
        
Το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ (Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Πρωτεύουσας) και της ΕΥΑΘ (Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης), παραμένει ανοιχτό, αν και δεν υπάρχει καμία τέτοια μνημονιακή δέσμευση και μολονότι το Συμβούλιο της Επικρατείας έθεσε «μπλόκο» στο ξεπούλημα των δυο δημοσίων εταιρειών ύδρευσης.
          
Με την ιδιωτικοποίηση, η Συγκυβέρνηση θα συμβάλλει στην αύξηση της τιμής του ύδατος με ταυτόχρονη αλλοίωση της ποιότητας του, τη στιγμή μάλιστα που η Παγκόσμια Ημέρα Νερού στην Ελλάδα του 2014, γιορτάζεται ενώ δύο εκατομμύρια Έλληνες πίνουν επικίνδυνο για την υγεία τους νερό. Έρευνες του Πανελληνίου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ) και άλλων φορέων έδειξαν ότι το αρσενικό, το εξασθενές χρώμιο, παράγωγα χλωρίου, σίδηρος, αμμώνιο, νιτρώδη άλατα και άλλα επικίνδυνα χημικά συστατικά βρίσκονται στο νερό πολλών δήμων αλλά οι αρμόδιοι Υπουργοί έχουν μάτια και αυτιά ερμητικά κλειστά, λόγω εγκληματικής αδιαφορίας και ανικανότητας.
        
Την ίδια ανύπαρκτη πρωτοβουλία και μέριμνα επέδειξαν οι ίδιοι αυτοί Υπουργοί αναφορικά με την χρόνια μόλυνση σε πολλά ποτάμια της χώρας μας αλλά και τη διαχείριση των απορριμμάτων, όπως στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Η Βουλευτής Ν. Κοζάνης Ραχήλ Μακρή, μετά από επίσκεψη στον ΧΥΤΑ Τεμπλονίου Κέρκυρας, έχει επισημάνει ότι παρατηρείται μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα.

Το νερό είναι πηγή ζωής και ενέργειας, αγαθό ευημερίας αλλά και παράγοντας τεχνολογικής και κοινωνικής ανάπτυξης. Τόσο η καθολική πρόσβαση σε ασφαλές νερό όσο και η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης θα έπρεπε να είναι προτεραιότητα της Κυβέρνησης και όχι η άνευ όρων παράδοσή του, για την  εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.