Την διεξαγωγή δημοψηφίσματος το διήμερο 24 και 25 Μαρτίου 2014 με το ερώτημα «Συμμετέχουμε στις διπλές αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου 2014; ΝΑΙ ή ΟΧΙ», αποφάσισε η λαϊκή συνέλευση των κατοίκων του Βελβεντού, που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014, με πρωτοβουλία-κάλεσμα των πρώην δημάρχων Βελβεντού Γιώργου Τσιουκάνη, Μάκη Μπελιά, Μανώλη Στεργίου και Γιάννη Σόκουτη. Η πρόταση αυτή κατατέθηκε από τον Μανώλη Στεργίου, που τοποθετήθηκε σαν εκπρόσωπος της ΜΚΟ «Κοινωνία των Πολιτών του Βελβεντού», πρόταση πού -όπως ανέφερε- ελήφθη από το συντονιστικό της ΜΚΟ κατά πλειοψηφία.
Η πρόταση αυτή της ΜΚΟ υπερψηφίστηκε της πρότασης που κατέθεσε ο πρώην δήμαρχος Μάκης Μπελιάς, που ήταν η διεξαγωγή δημοψηφίσματος με το ερώτημα «Αποχή από τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου ή συμμετοχή με πρωτοβουλία κατάρτισης συνδυασμού από Βελβεντινούς».
Πρώτιστα θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η κρίσιμη αυτή συνέλευση στην οποία συμμετείχαν περί τους 600 πολίτες του Βελβεντού και η οποία ολοκληρώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα, κύλισε μέσα από μια υποδειγματικά δημοκρατική και πολιτισμένη διαδικασία με εκφάνσεις αγωνίας, συγκίνησης και έντασης, όπου ακούστηκαν όλες οι απόψεις. Απόψεις και τοποθετήσεις που είχαν κοινή συνισταμένη -παρά τις όποιες διαφοροποιήσεις στη μορφή του αγώνα- τη συνέχιση της προσπάθειας για την ανακήρυξη της διοικητικής αυτονομίας του Βελβεντού.
Στην έναρξη της συνέλευσης ο π. δήμαρχος ο Γιώργος Τσιουκάνης, αφού καλωσόρισε τους δημότες τονίζοντας «να μοιραστείτε μαζί μας την αγωνία και τη συγκίνησή μας, ώστε να είναι μια γιορτή της αυτοδιοίκησης, όπως το έχουμε συνηθίσει», ανέγνωσε κοινό κείμενο των 4 πρώην δημάρχων που είχαν την πρωτοβουλία της συνέλευσης, με τίτλο «Πρέπει να λογαριάσουμε πως προχωρούμε», που κατέληγε ότι «…αν τώρα μπορέσουμε να συμβάλουμε ώστε οι διαδικασίες που θα ακολουθήσουν να είναι αντάξιες της αυτοδιοίκησης που διεκδικούμε, ίσως να έχουμε συμβάλει σε κάτι καλό».
Στη συνέχεια διαβάστηκε επιστολή του αντιπεριφερειάρχη και πρώην δημάρχου Γιάννη Σόκουτη που απουσίαζε -ευρισκόμενος υπηρεσιακά στην Αθήνα-, ο οποίος τάχτηκε υπέρ της συμμετοχής των Βελβεντινών στις εκλογές, σημειώνοντας ότι «υπερασπίζεται κανείς καλύτερα τα δίκαιά του με την παρουσία του και όχι απουσιάζοντας από τα κέντρα λήψης αποφάσεων».
Κατόπιν των παραπάνω, επικυρώθηκε από το σώμα το προεδρείο της συνέλευσης, με τους τρείς παρόντες πρώην δημάρχους να συνεχίζουν τη διαδικασία, προεδρεύοντος του κ. Τσιουκάνη.
Πρώτος πήρε το λόγο ο πρώην δήμαρχος Μανώλης Στεργίου, εκπροσωπώντας το συντονιστικό όργανο της ΜΚΟ «Κοινωνία των Πολιτών του Βελβεντού», ο οποίος αναφέρθηκε λεπτομερώς στις ενέργειες της ΜΚΟ σχετικά με τις επαφές με κυβερνητικά στελέχη και άλλα μέλη του Κοινοβουλίου -«περισσότερες από 15 από το 2012»-, όπου «οι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων αναγνώρισαν το δίκιο του αιτήματος και συναίνεσαν στην εξεύρεση αυτοτελούς λύσης για την επαναφορά του δήμου Βελβεντού… Μέχρι τώρα όμως το πρόβλημά μας παραμένει άλυτο. Ουσιαστικά βρισκόμαστε σε ένα νέο πλαίσιο υποσχέσεων που επιβεβαιώνει τον εμπαιγμό και την κοροϊδία της κοινωνίας μας… Το ότι δεν αποφάσισαν ακόμη για τα νησιά -κοινή διεκδίκηση-, είναι ίσως το μοναδικό κέρδος από την πολιτική διαπραγμάτευση…». Στη συνέχεια αναφέρθηκε «στα ‘έργα και τις ημέρες’ της τωρινής Δημοτικής Αρχής και στη θλιβερή αντιμετώπιση που μας επεφύλασσε σε όλα τα θέματα… Την ίδια αντιμετώπιση που είχαν και οι άλλες δημοτικές κοινότητες Καμβουνίων και Λιβαδερού, παρότι είχαν εκπροσώπηση… Οποιαδήποτε συμμετοχή μας με κάποιους συμβούλους στο 27μελές Δημοτικό Συμβούλιο δεν θα επιφέρει για μας κάποιο σημαντικό αποτέλεσμα…».
Κλείνοντας στο ‘δια ταύτα’ τόνισε ότι «πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα και να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα ότι αυτός ο αγώνας μας θα συνεχιστεί και η διεκδίκηση παραμένει ισχυρή για όλους μας» και διαμόρφωσε την τελική πρόταση της ΜΚΟ ότι «άλλη μια ακόμη φορά, ΑΠΟΧΗ από τις διπλές αυτοδιοικητικές εκλογές και επιμονή στον αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση. Η πρόταση -όπως είπε- ελήφθη από τη ΜΚΟ κατά πλειοψηφία… Για τη νομιμοποίηση της μορφής του αγώνα μας χρειάζεται ένα νέο δημοψήφισμα με το ερώτημα ‘Συμμετέχουμε στις διπλές αυτοδιοικητικές εκλογές; ΝΑΙ ή ΟΧΙ’…».
Στη συνέχεια πήρε το λόγο το μέλος του συντονιστικού της ΜΚΟ Γιάννης Τράντας που μειοψήφησε, δίνοντας την επεξήγηση ότι «διαφώνησα στο να κατατεθεί πρόταση, οποιαδήποτε συγκεκριμένη πρόταση εκ μέρους της ΜΚΟ, θέλοντας να κατατεθούν προτάσεις από τη λαϊκή συνέλευση, που κατόπιν θα τις ‘ζυμώσουμε’, ώστε να διαμορφώσουμε την τελική μας πρόταση».
Ακολούθησε η τοποθέτηση του Νίκου Τσιουκαρδάνη, επίσης μέλους του συντονιστικού της ΜΚΟ, που επανέλαβε την «κατά συντριπτική πλειοψηφία απόφαση της ΜΚΟ για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με το ερώτημα ‘Συμμετέχουμε στις αυτοδιοικητικές εκλογές; ΝΑΙ ή ΟΧΙ», παίρνοντας θέση υπέρ της αποχής, και προτείνοντας -εφόσον γινόταν αποδεκτή η πρόταση της ΜΚΟ- να συσταθεί επιτροπή για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος και τον καθορισμό της περαιτέρω πορείας «για να ολοκληρωθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η έκφραση των συμπολιτών μας, στα πλαίσια της άμεσης δημοκρατίας…».
Ιδιαίτερη βαρύτητα είχε η επόμενη τοποθέτηση, του πρώην δημάρχου Μάκη Μπελιά, που κατέθεσε προς ψήφιση τη δεύτερη πρόταση. «…Τεσσεράμισι χρόνια αγώνα, ως υποχρέωση και επιστέγασμα μιας απόφασης της κοινωνίας μας που πάρθηκε με συντριπτική πλειοψηφία, με πολλές και διαφορετικές κινήσεις αυτό το διάστημα, με πολλαπλές μορφές του αγώνα. Διαβαίναμε απάτητα μονοπάτια, με εντάσεις, αντιθέσεις και διαφορετικές απόψεις, που στο τέλος επικρατούσε η σύνθεση αυτών και ο σεβασμός των εκάστοτε μειοψηφιών στην πλειοψηφούσα άποψη, ακόμη κι αν θεωρούνταν από τους μειοψηφήσαντες λάθος… Πετύχαμε να γνωρίζουν το αίτημά μας οι πάντες, να αναγνωρίσουν όλα σχεδόν τα κόμματα της ελληνικής Βουλής την αναγκαιότητα επανασύστασης του δήμου μας… Για τα του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων – Βελβεντού και τη λειτουργία της κοινωνίας μας δεν θα αναφερθώ, και λόγω χρόνου. Μπορώ να πω όμως πως και εμείς κάναμε λάθη. Η ιστορία θα κρίνει όλους μας… Θεωρώ ότι η συνέχιση του αγώνα μας για την επανασύσταση του δήμου μας είναι μονόδρομος. Όσο κι αν διαρκέσει. Όμως μονόδρομος είναι ο αγώνας, μόνο αν θέλει κανείς να τον δώσει. Μονόδρομος δεν είναι οι μορφές του αγώνα. Αυτές προσδιορίζονται και επαναπροσδιορίζονται με βάση τις διαμορφούμενες συνθήκες κάθε φορά. Και οι συνθήκες σήμερα είναι διαφορετικές από αυτές του 2010. Η κοινωνία μας το 2011 και το 2012 πορεύονταν σαν με ‘αυτόματου πιλότου’. Σήμερα είναι περισσότερο από εμφανής η απουσία αυτοδιοίκησης, ακόμη και διοίκησης, όπως έχουν καταντήσει τη δημοτική μας ενότητα. Η «Κοινωνία των Πολιτών του Βελβεντού», η επονομαζόμενη και ΜΚΟ, εξ αντικειμένου δεν μπορεί να επιληφθεί των αρμοδιοτήτων της τοπικής αυτοδιοίκησης…».
Ακολούθως προχώρησε στην πρότασή του για «Συγκρότηση ψηφοδελτίου με πρωτοβουλία δική μας, που θα δώσει τη δυνατότητα και συνέχισης του αγώνα μας και διασφάλισης διεκδίκησης των συμφερόντων των δημοτών του π. δήμου Βελβεντού. Πρόταση που διακηρύσσει την μη αποδοχή του ενιαίου δήμου Σερβίων – Βελβεντού. Αποδοχή που κατά την προσωπική μου άποψη de facto υφίσταται… Το εγχείρημα είναι δύσκολο. Ίσως και πάρα πολύ…».
Κα κατέληξε, φορτισμένος συγκινησιακά, ότι «θα σεβαστώ και θα σταθώ, όπως ως τώρα, σε όποιο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Θα συνεχίσω με την ίδια διάθεση για δουλειά, για την επανασύσταση του δήμου μας. Μέχρι την ημέρα που αυτό θα επιτευχθεί. Και εκείνη τη μέρα εγώ θα πάω σπίτι μου!…».
Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις εκπροσώπων φορέων και πολιτών του Βελβεντού, που συνοπτικά -κατά σειρά- έχουν ως εξής:
– Ελένη Σκούμπα, της Κίνησης Γυναικών Βελβεντού: Συνέχιση του αγώνα που θα εκφραστεί με την αποχή από τις εκλογές.
– Ευθύμιος Μαρμάρης: Υπέρ της αποχής από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, «μου είναι αδιανόητο στην παρούσα δύσκολη φάση, να βάζουμε πάνω απ’ όλα το κομματικό και το προσωπικό συμφέρον».
– Γιάννης Δαλαμπής: Ένθερμος υπέρ της αποχής από τις εκλογές. Πρότεινε μάλιστα να μην γίνει καν δημοψήφισμα, αλλά να ισχύσει η απόφαση του δημοψηφίσματος του 2010, μιας και το αίτημα παραμένει το ίδιο. Προς το τέλος της διαδικασίας η πρόταση αυτή μπήκε σε ψηφοφορία και απορρίφτηκε.
– Νέστορας Φυλακτές: Υπέρ της αποχής. «Πρέπει να είμαστε γροθιά και να είστε σίγουροι ότι ο αγώνας θα κερδηθεί».
– Γιώργος Τσιουκάνης, τ. δήμαρχος: Σε μια γλαφυρή και προσεγμένη τοποθέτηση, τάχτηκε έμμεσα υπέρ της πρότασης του Μ. Μπελιά. «…Νομίζω ότι το πιο σημαντικό πράγμα είναι να συνεννοηθούμε.
Γνωριζόμαστε, κι ο καθένας με ξέρει, όπως ξέρω και εγώ τον καθένα σας. Γνωριζόμαστε ολόκληροι. Δεν είμαστε σε απόσταση. Επομένως δεν φοβόμαστε την κριτική… Στα πρώτα βήματα της αντικαλλικρατικής κίνησης, οι ειδήσεις που έφταναν περιορίζονταν στα εξής δυο φαινόμενα. Κρατώ επίτηδες τις δυο ακρότητες γιατί αυτές πρέπει να φύγουν. Έλεγαν κάποιοι: Κάποιοι ξεκίνησαν αυτή την ιστορία για να μη χάσουν τις καρέκλες και να κρύψουν αυτά που έκλεψαν. Κι από τους άλλους άκουγα: Όσοι δεν συμμετείχαν στην κίνησή μας είναι εχθροί του Βελβεντού και καλά θα κάνουν να μεταδημοτεύσουν. Γνώριζα όμως ότι σε τέτοιες περιπτώσεις, αν θες πραγματικά να δεις τι πραγματικά συμβαίνει, καλύτερα ν’ αφήσεις να περάσει η βουή, να φύγει η σκόνη των πρώτων γεγονότων…».
– Δημήτρης Βαρσαμόπουλος, ΜΟ Βελβεντού, μειοψηφούντος μέλους της ΜΚΟ: Πρότεινε να γίνει δημοψήφισμα, χαρακτηρίζοντας σαν μόνη συγκροτημένη πρόταση, αυτή του κ. Μπελιά, και συνέχισε διαχωρίζοντας τη θέση του με διάχυτο πάθος: «…Δεν αναφέρεται πουθενά το πρακτικό μέρος -της πρότασης της ΜΚΟ- του πως θα συνεχίσουμε. Κι ας μη βγαίνει από τα χείλη μας η εύκολη απάντηση, ‘όπως και σήμερα’… Η πρόταση αυτή βάζει στο απόλυτο περιθώριο και ορίζει σαφέστατες διαχωριστικές γραμμές από ένα κομμάτι της κοινωνίας μας που έχει μια διαφορετική άποψη και θα τηρήσει μια διαφορετική στάση στις προσεχείς εκλογές δια της συμμετοχής. Είναι αδιανόητο να συνεχίσουμε έτσι την επόμενη μέρα. Με ακραίες τάσεις, ένθεν κακείθεν, από τη μια οι μεν αγνοώντας τη βούληση της κοινωνίας να τραβάνε το δρόμο τους και οι δε να τους αποκλείουν παντελώς από διαδικασίες, να τους βάζουν απέναντι και να στιγματίζουν τις όποιες απόψεις και επιλογές. Αν λοιπόν κάποιοι θέλουν να γυρίσουν το Βελβεντό στο 1945 ή στο 1985, αν αυτό είναι το όνειρό τους, να δημιουργήσουν μια κοινωνία ζούγκλα όπου θα επικρατήσει ο ισχυρότερος, αυτό θα μας βρει εντελώς αντίθετους και ενωμένους. Δεν μπορούμε να λειτουργούμε υπό το κράτος τέτοιων λογικών εν έτει 2014. Έχουν αντιληφθεί ότι η νέα γενιά του Βελβεντού τους παρακολουθεί αποσβολωμένη και έχει σιχαθεί όλες αυτές τις διαχωριστικές γραμμές που έχουν δημιουργηθεί χρόνια ολόκληρα με τα εμφυλιοπολεμικά κατάλοιπα και την κομματικοποίηση της πολιτικής και κοινωνικής μας ζωής! Αυτήν τη κοινωνία θα συντηρούμε;…».
– Μίλτος Ζορμπάς, Αθλητικού συλλόγου: Τάχτηκε υπέρ της πρότασης του κ. Μπελιά, για συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία «προκειμένου να επιλυθούν προβλήματα της καθημερινότητας, να διορθωθεί ο τρόπος διεκδίκησης αιτημάτων που το διάστημα που προηγήθηκε ήταν ελλιπής και να υπάρξει υποβολή νέων αναπτυξιακών προτάσεων… Και ασφαλώς θα παραμείνει στο ακέραιο και θα ενισχυθεί ο αγώνας για την αυτοδιοικητική ανεξαρτησία του Βελβεντού…». Στη συνέχεια ανέπτυξε την πρακτική πλευρά του ζητήματος για την κατάρτιση ψηφοδελτίου, πρωτοβουλίας Βελβεντινών.
– Ζήνων Παπαδημητρίου: Τάχτηκε υπέρ της συμμετοχής στις εκλογές, «με καινούργιο ψηφοδέλτιο για το Βελβεντό και να πάρουμε και από άλλες κοινότητες. Έτσι που πάμε δεν οδηγούμαστε πουθενά. Οι χαμένοι θα είμαστε εμείς».
– Βάγια Μαλλού: «Πλήρης αποχή από όλες τις εκλογικές διαδικασίες, στο πρότυπο της απόφασης των προηγούμενων εκλογών».
– Κώστας Κουρτέλης: «Ισχυρό όπλο η αποχή, δεν πρέπει να την απεμπολήσουμε με τίποτε».
– Γιάννης Στεργιόπουλος: Έμμεσα υπέρ της συμμετοχής στις εκλογές «για καλύτερη επίλυση των προβλημάτων».
Δευτερολόγησαν, στο ίδιο πνεύμα με τις αρχικές τους τοποθετήσεις, ο Νίκος Τσιουκαρδάνης «υπέρ της αποχής, ο Καλλικράτης είναι ο ορισμός της αποτυχίας», ο Δημήτρης Βαρσαμόπουλος «υπό το βάρος αυτής της τρομοκρατίας δεν μπορώ να λειτουργήσω», ο Μίλτος Ζορμπάς «η ζωή είναι δυναμικό πράγμα και όχι στατικό…», ο Γιάννης Δαλαμπής και ο Νέστορας Φυλακτές, ενώ ερώτημα επί της εκλογικής διαδικασίας υπέβαλε ο Κώστας Σαμαράς.
Μετά τα παραπάνω διαμορφώθηκαν οι δυο τελικές προτάσεις που αναφέρθηκαν στην αρχή, αυτές της ΜΚΟ δια του Μανώλη Στεργίου και του πρώην δημάρχου Μάκη Μπελιά, και τέθηκαν σε ψηφοφορία μετά από κάποιες διευκρινήσεις-τροποποιήσεις. Ο Μανώλης Στεργίου διευκρίνισε ότι η πρόταση της αποχής αναφέρεται στην πρώτη Κυριακή 18/5 των εκλογών, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα λαϊκή συνέλευση την επομένη (19/5), προκειμένου να αποφασιστεί η στάση των πολιτών στις επαναληπτικές εκλογές της δεύτερης Κυριακής. Από την πλευρά του ο Μάκης Μπελιάς διαμόρφωσε τη τελική πρόταση του με την προσθήκη διπλού ερωτήματος, «αποχή από της εκλογές ή συμμετοχή με πρωτοβουλία κατάρτισης συνδυασμού από Βελβεντινούς»
Η ψηφοφορία δια της ανατάσεως των χεριών, με σημαντική διαφορά κατέδειξε επικρατέστερη την πρόταση της ΜΚΟ «Συμμετέχουμε στις διπλές αυτοδιοικητικές εκλογές; ΝΑΙ ή ΟΧΙ».
Κατόπιν αυτού του αποτελέσματος εκλέχτηκε 20μελής επιτροπή, για την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος που ορίστηκε να γίνει το διήμερο Δευτέρα 24 και Τρίτη 25 Μαρτίου 2014.
ΥΓ. Αν η απόφαση για τη συμμετοχή ή όχι στις εκλογές λαμβάνονταν από τη γενική συνέλευση με το πολύ μεγάλο δείγμα των 600 και πλέον δημοτών του Βελβεντού, ήταν αρκετά προβλέψιμη η πρόταση που θα προκρινόταν.
Τι θα γίνει όμως στο δημοψήφισμα, με την αναμενόμενη προσέλευση περίπου 2000 δημοτών; Ασφαλώς και το αποτέλεσμα δεν θα έχει καμία σχέση με αυτό του αντίστοιχου δημοψηφίσματος του 2010. Υπήρξαν άλλωστε εκατέρωθεν ισχυρές τάσεις και τεκμηριωμένες απόψεις… Κάποιες επιβεβαιώθηκαν στο χειροκρότημα… Πως διαμορφώνονται όμως οι ισορροπίες πλέον στην κοινωνία;
Η κάλπη την Τρίτη το βράδυ, 25 Μαρτίου 2014 θα δείξει…
Γιώργος Μαστρογιαννόπουλος