Καταγγέλλουμε την έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στις ανασκαφές στα ορυχεία Αμυνταίου της ΔΕΗ



Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του συναδέλφου εργατοτεχνίτη που άφησε την τελευταία του πνοή την Παρασκευή 14 Μαρτίου την ώρα του μεροκάματου στην ανασκαφή.

Ο Σ.ΕΚ.Α. καταγγέλλει την ανυπαρξία των απαραίτητων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στο έργο με ευθύνη της Δ.Ε.Η., της ΚΘ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων και του Υπουργείου Πολιτισμού. Πρόκειται για συστηματικές, εγκληματικές παραλήψεις, που έχουμε καταγγείλει επανειλημμένως και στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, το οποίο σε ελέγχους του έχει συστηματικά βεβαιώσει τις παραβάσεις.

Με το συμβάν αυτό φάνηκαν οι συνέπειες από τις τραγικές ελλείψεις στα μέτρα ασφάλειας στα εργοτάξια αφού, αν και το ασθενοφόρο της έφτασε έγκαιρα, σε αυτό δεν υπήρχε γιατρός αλλά μόνο ο οδηγός. Επίσης δεν υπήρχε καν ο απαραίτητος εξοπλισμός για να δοθούν οι πρώτες βοήθειες.

Η πλήρης απαξίωση της ζωής των εργαζομένων στο όνομα του κέρδους και της επιχειρηματικότητας δείχνει ακριβώς ποια ανάπτυξη ευαγγελίζεται η συγκυβέρνηση. Η στάση του Υπουργείου Πολιτισμού και της ΚΘ΄ ΕΠΚΑ είναι ενδεικτική, αφού καλύπτουν απόλυτα την κατάσταση. Είναι πλήρως ενημερωμένοι εδώ και μήνες για τις συνθήκες που επικρατούν στο έργο από το Σωματείο μας με λεπτομερείς καταγγελίες.

Καλούμε τους συναδέλφους, μαζί με τους εργατοτεχνίτες αλλά και τους εργαζόμενους στη Δ.Ε.Η. (μόνιμους και εργολαβικούς) να παλέψουν και να επιβάλλουν την εφαρμογή των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.

Να βγάλουν συμπεράσματα ποιον αφορά η ανάπτυξη, η απελευθέρωση της ενέργειας και η ιδιωτικοποίηση του Πολιτισμού που προωθεί η συγκυβέρνηση και η πολιτική της Ε.Ε.

Καλούμε σε 24ωρη απεργία που προκηρύσσει το Σωματείο μας για τη Τρίτη 18 Μαρτίου και σε συγκέντρωση από 08:00-10:00 πμ, μαζί με το ΣΕΕΝ μπροστά στη διοικητήριο του ΛΚΔΜ (Βιομηχανικό) απαιτώντας άμεσα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τα σωματεία και του μαζικούς λαϊκούς φορείς της Δυτικής Μακεδονίας να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους στις ανασκαφές των ορυχείων της Δ.Ε.Η. στο Αμύνταιο, να καταδικάσουν τις πρακτικές της ΔΕΗ, των εργολάβων, της ΚΘ΄ ΕΠΚΑ και του ΥΠΠΟΑ και να απαιτήσουν την άμεση λήψη των απαραίτητων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.

Καλούμε ειδικά τα σωματεία των εργαζομένων στο ΥΠΠΟΑ και την ΠΟΕ-ΥΠΠΟΑ να πάρουν ξεκάθαρη θέση και να καταδικάσουν τις εγκληματικές πρακτικές της ΚΘ΄ ΕΠΚΑ και της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ προς όφελος του κέρδους των μονοπωλιακών ομίλων.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.