Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης: Λουκέτο σε 576 επιχειρήσεις το 2013



Συνεχίστηκε με αμείωτο ρυθμό και το 2013 η συρρίκνωση της επιχειρηματικότητας στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, εξ αιτίας των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης, όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία του Εμποροβιοτεχνικού Επιμελητηρίου Π.Ε. Κοζάνης, σύμφωνα με τα οποία 576 επιχειρήσεις τουλάχιστον έβαλαν λουκέτο μέσα στο 2013.

Ειδικότερα, με βάση στοιχεία που φέρνει στο φως έρευνα του «Π», το 2013 διαγράφηκαν από τα μητρώα του ΕΒΕ Π.Ε. Κοζάνης 576 επιχειρήσεις (στην πλειονότητά τους μικρές επιχειρήσεις, εμπορικά καταστήματα και βιοτεχνίες), ενώ ο αριθμός εγγραφών νέων επιχειρήσεων για την ίδια χρονιά ανήλθε στις 610, αριθμός κατά τι μεγαλύτερος από τον αριθμό των επιχειρήσεων που διαγράφηκαν.

Σύμφωνα ωστόσο με επισήμανση της γραμματείας του ΕΒΕ αλλά και του Προέδρου του ΕΒΕ, Κώστα Κυριακή, οι διακοπές δραστηριότητας επιχειρήσεων στην Εφορεία είναι πολύ περισσότερες από αυτές που εμφανίζονται στα μητρώα του ΕΒΕ, καθώς ενώ αρκετοί επιχειρηματίες έκλεισαν την επιχείρησή τους μέσα στο 2013 δεν φρόντισαν να κάνουν έγκαιρα διαγραφή από το Επιμελητήριο και εμφανίζονται ακόμη ως ενεργές στα μητρώα του ΕΒΕ.

Πιο συγκεκριμένα, το 2013 διαγράφηκαν από τα μητρώα του ΕΒΕ Π.Ε. Κοζάνης 27 επιχειρήσεις γουνοποιών, 134 από το εμπορικό τμήμα, 116 από το τμήμα μεταποίησης και 299 από το τμήμα υπηρεσιών.

Οι εγγραφές νέων επιχειρήσεων το 2013 στο ΕΒΕ επιμερίζονται ως εξής: 7 επιχειρήσεις στο τμήμα γουνοποιών, 111 στο εμπορικό τμήμα, 68 στο τμήμα μεταποίησης και 324 στο τμήμα υπηρεσιών, αν και 100 περίπου νέοι επιχειρηματίες δεν προσκόμισαν ακόμη στο ΕΒΕ την έναρξη δραστηριότητας της επιχείρησής τους.

Από μια πρώτη επεξεργασία των στοιχείων για το άνοιγμα των νέων επιχειρήσεων προκύπτει ότι πρόκειται κατά βάση για επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, καθώς η πλειοψηφία των 324 νέων επιχειρήσεων αφορά στο άνοιγμα καφενείων, καφετεριών και επιχειρήσεων ασφαλιστικών συμβούλων.

Συγκλονιστικό εξάλλου είναι το στοιχείο που δείχνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων που έβαλαν λουκέτο και το 2013 οφείλεται στην οικονομική κρίση,
την αναδουλειά και την αδυναμία των επιχειρηματιών να ανταποκριθούν στα χαράτσια και την αύξηση των φόρων. Διότι, από τα στοιχεία του ΕΒΕ Π.Ε. Κοζάνης προκύπτει ότι μόλις 20 από τις ατομικές επιχειρήσεις που έβαλαν λουκέτο το 2013 έκλεισαν για λόγους συνταξιοδότησης.

Στην οικονομική κρίση, την μεγάλη περικοπή που έχουν υποστεί τα εισοδήματα των καταναλωτών, στα χαράτσια, στην υψηλή φορολογία των ελευθέρων επαγγελματικών και τις υψηλές ασφαλιστικές δαπάνες αποδίδει τα λουκέτα ο Πρόεδρος του επιμελητηρίου, Κώστας Κυριακίδης. «Μόνο αναπτυξιακή προοπτική δεν υπάρχει για τον επαγγελματία και την επιχειρηματική κοινότητα», όπως δήλωσε στον «Π». Σχολιάζοντας ειδικότερα το κλείσιμο εκατοντάδων επιχειρήσεων και το 2013 στο Ν. Κοζάνης ο κ. Κυριακίδης επισήμανε ότι «τα δυσβάστακτα φορολογικά μέτρα οδηγούν σε χιλιάδες λουκέτα καθημερινά σε όλη τη χώρα και φυσικά στη δική μας περιοχή».

Ο Πρόεδρος του ΕΒΕ τόνισε επίσης ότι μόνο ανάχωμα στη δραματική συρρίκνωση της επιχειρηματικότητας είναι να εφαρμοστούν οι προτάσεις των εμποροεπαγγελματοβιοτεχνών: «να μειωθούν δηλαδή οι φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές των ελευθέρων επαγγελματικών και να εφαρμοστούν ρυθμίσεις που θα ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και δεν θα χειροτερεύουν ακόμα περισσότερο την οικονομική κατάσταση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.»

Για την ιστορία πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι αν και τα λουκέτα επιχειρήσεων και το 2013 ανήλθαν σε εκατοντάδες, σημειώνεται κάμψη σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι τη διετία 2009-2010 τα λουκέτα στην Π.Ε. Κοζάνης ξεπέρασαν τις 2000, είχαν ανέλθει συγκεκριμένα σε 2.026, καθώς το 2009 έκλεισαν 1032 επιχειρήσεις και 994 το 2010.

Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ
e-ptolemeos.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.