Το Σωματείο εργατοτεχνιτών και εργαζομένων στην Ενέργεια στη συγκέντρωση τις 8ης Μαρτίου στην Πτολεμαΐδα

«Το 1857 οι εργάτριες στα υφαντουργεία και τα ραφτάδικα της Νέας Υόρκης κατεβαίνουν σε απεργία και διαδηλώσεις. Ζητούν ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και μείωση των ωρών εργασίας. Υπολογίζεται ότι οι γυναίκες εκείνη την εποχή δούλευαν στα εργοστάσια 16 ώρες τη μέρα, ενώ οι μισθοί τους ήταν σημαντικά μικρότεροι απ’ τους μισθούς των ανδρών. Εκτός των άλλων διακρίσεων, οι εργάτριες είχαν να αντιμετωπίσουν και τη διάκριση που γινόταν ανάμεσα στους εργαζόμενους αγγλοσαξονικής καταγωγής και στους υπόλοιπους υπέρ των πρώτων. Αισθανόμενοι την απειλή μιας γενικευμένης εργατικής εξέγερσης, οι εργοστασιάρχες απαντούν με ομαδικές απολύσεις και εξαπολύουν τους «μπράβους», για να τρομοκρατήσουν τις εργάτριες που πρωτοστατούσαν στην απεργία. Παρά την τρομοκρατία, οι διαδηλώσεις εκείνης της μέρας χαρακτηρίστηκαν από το μέγεθος και τη μαχητικότητά τους. Στους εργοδότες και την κυβέρνηση δεν έμενε άλλος δρόμος από το να χρησιμοποιήσουν την αστυνομία. Οι αστυνομικές δυνάμεις ρίχνονται με μανία πάνω στις εργάτριες, οι διαδηλώσεις βάφτηκαν με αίμα. Η Β’ Διεθνής Συνδιάσκεψη των σοσιαλιστριών γυναικών, που συνήλθε στην Κοπεγχάγη το 1910, καθιέρωσε, μετά από πρόταση της επιφανούς προσωπικότητας του διεθνούς εργατικού κινήματος Κλάρας Τσέτκιν, τη μέρα της 8ης Μάρτη σαν Διεθνή Μέρα της Γυναίκας κάτω από δυο βασικά συνθήματα: Την πάλη για τα δικαιώματά της και την πάλη για την ειρήνη.»

Συναδελφισσα εργαζόμενη στην ενέργεια, μόνιμη, στα οκτάμηνα, στις εργολαβίες,

Τα συνθήματα για τη υπεράσπιση των δικαιωμάτων σου και της ειρήνης σήμερα παραμένουν επίκαιρα παρά ποτέ. Οι εργολάβοι δεν πληρώνουν επιδόματα δίνουν μισθούς πείνας και έχει γενικευτεί η 4ωρη εργασία με εντατικοποίηση της δουλειάς, οι μόνιμες εργαζόμενες και οι εργαζόμενες στα οκτάμηνα έχουν δεχτεί το προηγούμενο διάστημα μεγάλες μειώσεις μισθών και εντατικοποίηση της εργασίας. Ταυτόχρονα οι δύσκολες συνθήκες σε ορυχεία και ΑΗΣ κάνουν ποιο αισθητό τον περιορισμό των ευεργετικών διατάξεων που υπήρχαν για τις γυναίκες στα πλαίσια της «ισότητας» των δύο φύλων.

Ταυτόχρονα η επιδείνωση της κατάστασης στην υγεία και την πρόνοια επιβαρύνει πρώτα τις γυναίκες μιας και κατά κανόνα τις γυναίκες είναι αυτές που επωμίζονται τα βάρη περίθαλψης των αρρώστων κ.α. Οι εξελίξεις στην Ουκρανία δείχνουν ότι οι ανταγωνισμοί για την ενέργεια οξύνονται αυξάνουν τα σύννεφα του πολέμου. Είναι αδίστακτοί και δεν θα διστάσουν να στείλουν τα παιδιά μας βορά στα κανόνια για τα κέρδη τους.   

Οι αλυσίδες της διπλής και τριπλής εκμετάλλευσης που δέχεσαι θα σπάσουν μόνο όταν σπάσουν συνολικά τα δεσμά της εκμετάλλευσης. Όταν η ενέργεια και άλλα κοινωνικά αγαθά δεν θα είναι εμπόρευμα, όταν η υγεία και η παιδεία θα είναι δωρεάν και υψηλού επιπέδου για όλους.

Μπες στη μάχη με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, με το Σ.Ε.Ε.ΕΝ. Υπερασπίσου τα δικαιώματα σου, άνοιξε το δρόμο για το μέλλον.

ΟΛΟΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 8 ΜΑΡΤΗ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ, ΣΤΙΣ 11:00π.μ στην Κεντρική Πλατεία Πτολεμαΐδας.   

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.