Τα κρασιά της Βόρειας Ελλάδας ταξιδεύουν σε Αμερική και Κίνα



Δεν επιβεβαιώνονται οι προσδοκίες για την αγορά της Ρωσίας – Ρεύμα αύξησης σε αγορές που υπάρχει ζήτηση για κρασιά υψηλής κατηγορίας. Τα στοιχεία τζίρου και εξαγωγών των οινοπαραγωγών Βορείου Ελλάδος

της Άννης Καρολίδου

Εξαγωγικά δραστήριοι είναι οι οινοπαραγωγοί της βόρειας Ελλάδας, με το 76% των μελών της Ένωσης να πραγματοποιούν εξαγωγές και μάλιστα να πετυχαίνουν την προώθηση ακριβότερων κρασιών σε μία διεθνή αγορά πολύ ανοικτή και πολύ ανταγωνιστική.

Όπως δήλωσε στη Voria.gr ο διευθύνων σύμβουλος της Ένωσης Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος Α.Ε. «Οίνοι Βορείου Ελλάδος», Ιωάννης Βογιατζής, δύο αγορές προς τις οποίες υπάρχει σημαντικό ρεύμα αύξησης των ελληνικών εξαγωγών, είναι η βόρεια Αμερική και η Κίνα.

«Σε βόρεια Αμερική και Κίνα, υπάρχει ζήτηση για τα ελληνικά κρασιά υψηλής κατηγορίας και, κατ’ επέκταση υψηλότερης τιμής. Βεβαίως, μέσω και της Ένωσης, προσπαθούμε να μπούμε και σε άλλες αγορές όπως και να αυξήσουμε τις πωλήσεις μας, όπως με το πρόγραμμα που υλοποιούμε, το 2014, για την αγορά της Ουκρανίας και της Νορβηγίας. Ωστόσο, διαπιστώνουμε πως οι μεγάλες προσδοκίες που υπήρχαν για την αγορά της Ρωσίας, δεν επιβεβαιώθηκαν στον αναμενόμενο βαθμό, επειδή το τμήμα της υψηλής κατανάλωσης αντιπροσωπεύει είναι μικρό, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς κλείνει προς τα χαμηλότερης τιμής κρασιά», εξηγεί ο κ. Βογιατζής.

Για τις ελληνικές εταιρείες, η ευρωπαϊκή αγορά ήταν και παραμένει σημαντική, και πάντοτε στην πρώτη θέση βρίσκεται η Γερμανία, ωστόσο στον χώρο της Ευρώπης, τα γαλλικά κρασιά κρατούν τη πρωτοκαθεδρία στα προϊόντα υψηλής κατηγορίας. Συνεπώς, στόχος πρέπει να είναι η αξιοποίηση των αγορών που παρουσιάζουν προοπτικές για τις ελληνικές οινοποιίες και τη σχέση ποιότητας- τιμής που μπορούν να προσφέρουν.

Στοιχεία για τη δραστηριότητα των μελών της Ένωσης, δόθηκαν με την ευκαιρία της εκδήλωσης για τα 10 χρόνια των «ΒορΟινών» στην Αθήνα. Έτσι, το 2013 ο συνολικός τζίρος των εταιρειών- μελών της Ένωσης, ανήλθε στα 76,5 εκατ. ευρώ. Στο συνολικό τζίρο, οι οίνοι ΠΟΠ και ΠΓΕ, συμμετέχουν με ποσοστό 51%. Σε ό,τι  αφορά τις εξαγωγές, αντιστοιχούν στο 28%, ήτοι σε  21,2 εκατ. ευρώ. Οι εξαγωγές κρασιών από τον αμπελώνα της βόρειας Ελλάδας, ήταν αυξημένες κατά 3% σε σχέση με το 2012  και η αύξηση οφειλόταν κυρίως σε εξαγωγές ακριβότερων κρασιών.  Από τα 33 μέλη της «Οίνοι Βορείου Ελλάδος» εξάγουν τα 26.

Στο πλαίσιο των δράσεων για την προώθηση των ελληνικών κρασιών, η Ένωση βρίσκεται στον δεύτερο χρόνο διαχείρισης ενός μεγάλου προγράμματος για τις αγορές των ΗΠΑ, Ελβετίας και Κίνας, ύψους 2.300.000 ευρώ.

voria.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.