Ραχήλ Μακρή: «Η Πολιτεία οφείλει να δείχνει διαρκή μέριμνα για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων»



Τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων της Χώρας αποτελούν την εγγύηση της εθνικής ακεραιότητας και ασφάλειας και καλούνται να παρέχουν τις υπηρεσίες τους όπου οι υπηρεσιακές ανάγκες το απαιτούν. Η πολιτεία όχι μόνο έχει μειώσει τις αποδοχές των στρατιωτικών, αλλά δεν τους παρέχει την δυνατότητα ελεύθερης κυκλοφορίας με τα αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, κατά τη μετακίνησή τους για εκτέλεση υπηρεσίας.
    
Το ανωτέρω ζήτημα αναδείχθηκε σε σχετική συνεδρίαση της γραμματείας Εθνικής Άμυνας και Ασφάλειας όπου οι Γαβριήλ Αβραμίδης, Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και η Ραχήλ Μακρή, Βουλευτής Ν. Κοζάνης ενημερώθηκαν από τον Αθανάσιο Μπάφα, τον Διευθυντή του ιδιαίτερου γραφείου του Προέδρου του κινήματος, Βασίλη Τρίγκα και τον αναπληρωτή γραμματέα Εθνικής Άμυνας και Ασφάλειας,  κ. Κουτσογιαννόπουλο Χρήστο.
    
Αξιοποιώντας τα συμπεράσματα της ενημέρωσης αυτής και το υπ. αριθμ. πρωτ. 78/2013/12.9.2013 έγγραφο του συνδέσμου υποστήριξης και συνεργασίας μελών των ενόπλων δυνάμεων οι Βουλευτές Γαβριήλ Αβραμίδης και Ραχήλ Μακρή κατέθεσαν την με αριθμό πρωτοκόλλου 5994/4-2-2014 Ερώτηση προς τους κ.κ Υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Η Συγκυβέρνηση οφείλει να συνειδητοποιήσει ανεξάρτητα από την οικονομική κρίση που μαστίζει αυτή την χρονική περίοδο την Χώρα ότι  η πολιτεία υποχρεούται να δείχνει διαρκή μέριμνα για το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων που αποτελεί τον κορυφαίο πολλαπλασιαστή ισχύος της εθνικής μας άμυνας.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
ΜΑΚΡΗ ΡΑΧΗΛ
ΓΑΒΡΙΗΛ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ
 Βουλευτής  Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ
Βουλευτής Α’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
                                                                                            
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ Υπουργούς: Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
                            Εθνικής Άμυνας

ΘΕΜΑ: «Υφίσταται μέριμνα για την παροχή Δωρεάν Μετακινήσεων στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων;»

Σύμφωνα με το Α.Π 78/2013/12.9.2013 έγγραφο του συνδέσμου υποστήριξης και συνεργασίας μελών των ενόπλων δυνάμεων με θέμα: <<Δωρεάν Μετακινήσεις Στρατιωτικών>>, <<σύμφωνα με την παράγραφο 5α του άρθρου 20 του Ν. 1481/1984 (ΦΕΚ Α’  152, << Οργανισμός Υπουργείου Δημόσιας Τάξης>>), όπως προστέθηκε με το άρθρο 10 του Ν. 2018/1992 (ΦΕΚ Α’ 33, <<Ρύθμιση θεμάτων αστυνομικού προσωπικού του Υπουργείου Δημοσίας Τάξης>>, ορίζεται ότι: <<στον προϋπολογισμό εξόδων του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης εγγράφονται πιστώσεις για έξοδα κίνησης προσωπικού, οι οποίες κατανέμονται και μεταφέρονται στους προϋπολογισμούς των οργανισμών αστικών συγκοινωνιών, για την ελεύθερη κυκλοφορία του αστυνομικού και πυροσβεστικού προσωπικού, καθώς και των συνοριακών φυλάκων και ειδικών  φρουρών με τα αστικά και υπεραστικά λεωφορεία κατά τις μετακινήσεις τους για εκτέλεση υπηρεσίας……>>

Ήδη από το έτος 2010, με τα υπ’αριθμ. Πρωτ. 5/3.11.2010, 16/22.11.2010, 1913/16.11.2011, 27-26.1.2011  σχετικά έγγραφα του, ο Σύνδεσμος  Υποστήριξης και Συνεργασίας Μελών Ενόπλων Δυνάμεων ζήτησε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας την ελεύθερη κυκλοφορία των Ελλήνων στρατιωτικών με τα αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, κατά τη μετακίνησή τους για εκτέλεση υπηρεσίας, πλην όμως μέχρι και σήμερα αυτό δεν υλοποιήθηκε.

Το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων προς το οποίο απευθύνθηκε ο σύνδεσμος, τους  γνώρισε, με το υπ’ αριθμ. Α-60724/5709/4-1-2011, ότι προκειμένου να ικανοποιηθεί το ανωτέρω αίτημα τους απαιτείται η ανάληψη της σχετικής πίστωσης εκ μέρους του Υπουργείου  Εθνικής Άμυνας , κατ’ ανάλογη εφαρμογή με τις πιστώσεις που εγγράφονται για την ελεύθερη  μετακίνηση των οπλιτών θητείας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Συνδέσμου Υποστήριξης και Συνεργασίας Μελών των Ενόπλων Δυνάμεων  το κόστος μετακίνησης των στρατιωτικών είναι της τάξης των διακοσίων χιλιάδων ευρώ. (200.000€).

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτώνται  οι κ.κ Υπουργοί:

1. Υπάρχει πίστωση στον προϋπολογισμό του 2014 του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, η οποία θα επιτρέπει την δωρεάν μετακίνηση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων;
2. Εάν ναι, ποιό ποσό έχει προϋπολογιστεί;
3. Καλύπτει το ανωτέρω ποσό τις μετακινήσεις όλων των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων;
4. Εάν όχι γιατί;
5. Εάν δεν έχει γίνει ήδη, προτίθεστε να εγγράψετε σχετική πίστωση στον επόμενο προϋπολογισμό του Υπουργείου;
6. Εάν ναι σε ποιο ύψος θα κυμαίνεται η πίστωση αυτή;
7. Εάν όχι, γιατί;
8. Υφίσταται εναλλακτικός τρόπος δωρεάν μετακίνησης των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων;  

Αθήνα,  4/2/2014
   Οι  ερωτώντες Βουλευτές,
Μακρή Ραχήλ            Αβραμίδης Γαβριήλ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.