Η Φυσική μαγεύει στην Κοζάνη



Στους 300 έφθασαν οι μαθητές και οι μαθήτριες των γυμνασίων και λυκείων της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, οι οποίοι θα παρακολουθήσουν την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου και το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014 το διήμερο «Η Φυσική μαγεύει…», που διοργανώνει η Ένωση Ελλήνων Φυσικών (Ε.Ε.Φ) σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας/Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας, με το Σχολικό Σύμβουλο Φυσικών Επιστημών Δυτικής Μακεδονίας, τη Διεύθυνση Β/θμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης και το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών Κοζάνης (Ε.Κ.Φ.Ε).

Οι διοργανωτές αναγνωρίζοντας τη δίψα πολλών μαθητών για γνώση αντικειμένων των φυσικών επιστημών και πέρα από το διδασκόμενο αναλυτικό πρόγραμμα του Γυμνασίου και Λυκείου θα δώσουν τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες μαθητές, μέσα από αυτή τη συνάντηση, με την ευκαιρία της άμεσης επαφής με Διακεκριμένους Πανεπιστημιακούς Δασκάλους, να κατανοήσουν σε βάθος θέματα Σύγχρονης Φυσικής, να εισαχθούν στη σύγχρονη επιστημονική γνώση και μέθοδο, να διευρύνουν την κριτική και συνδυαστική τους σκέψη.

Οι διοργανωτές φρόντισαν ώστε να μην υπάρξει καμιά οικονομική επιβάρυνση των μαθητών και των μαθητριών-εκτός της μετακίνησης τους, που θα γίνει με ευθύνη των γονέων και των κηδεμόνων τους. Η έκκληση γίνεται μάλιστα και προς τους γονείς να «αγκαλιάσουν» αυτή την εκδήλωση και να αναλάβουν την υποχρέωσή τους να μεταφέρουν τα παιδιά τους στους δύο χώρους της διημερίδας, μισή ώρα πριν την έναρξη (Παρασκευή 31/1 στις 5 το απόγευμα στην Αίθουσα «Φίλιππος» της Λέσχης Αξιωματικών Κοζάνης και Σάββατο 1/2 στις 9:30 το πρωί στο ΤΕΙ Κοζάνης) ώστε να γίνουν έγκαιρα οι εγγραφές.

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Η επίσημη έναρξη του διημέρου θα γίνει την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014 στις 5:30 το απόγευμα (αυστηρά) στην Αίθουσα «Φίλιππος» της Λέσχης Αξιωματικών Κοζάνης με τους χαιρετισμούς των επισήμων και των διοργανωτών. Γύρω στις 6 θα γίνει η σύνδεση με το Πανεπιστήμιο του Σικάγου, όπου ο Γρεβενιώτης αστροφυσικός καθηγητής του πανεπιστημίου και συνεργάτης της ΝΑΣΑ κ. Αθανάσιος Οικονόμου, θα μιλήσει για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την εξερεύνηση του διαστήματος και τις αποστολές που συμμετέχει η ομάδα του. Θα ακολουθήσουν ενδιαφέρουσες διαλέξεις από κορυφαίους έλληνες καθηγητές πανεπιστημίων και ΤΕΙ, ενώ ενδιάμεσα οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να απευθύνουν ερωτήσεις προς τους εισηγητές.

Το Σάββατο στις 10 το πρωί (αυστηρά) στο ΤΕΙ Κοζάνης θα ξεκινήσουν οι διαλέξεις καθηγητών Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, ενώ όλοι οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα πέρα από όλες τις διαλέξεις να παρακολουθήσουν και έξι εργαστήρια πειραμάτων που θα στηθούν σε αντίστοιχες αίθουσες του ΤΕΙ. Τα τρία εργαστήριο τα έχουν αναλάβει καθηγητές του ΤΕΙ Κοζάνης και τα άλλα τρία καθηγητές Φυσικής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών Κοζάνης και Καστοριάς.

Ενδιάμεσα όλων αυτών θα υπάρξει και σύνδεση, με τον Καναδά με την Κοζανίτισα Δρ Φωτεινή Αγραφιώτη, που διαπρέπει στο πανεπιστήμιο του Τορόντο με τις βιομετρικές έρευνες και τη συσκευή «ΝΥΜΙ» που μετατρέπει το καρδιογράφημα ως ηλεκτρονική ταυτότητα. Φυσικά και εδώ οι μαθητές και οι μαθήτριες θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν με ερωτήσεις προς τους εισηγητές.
Μέσα στην εβδομάδα θα ανακοινωθεί και το επίσημο πρόγραμμα της εκδήλωσης. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται και από την ιστοσελίδα της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών στη διεύθυνση www.eef.gr .

zziytitoiglo

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.