Ανοιχτά την Κυριακή τα καταστήματα του Ν. Κοζάνης

Ανοικτά θα είναι την Κυριακή 19 Ιανουαρίου τα καταστήματα του Ν. Κοζάνης, πρώτη Κυριακή των χειμερινών εκπτώσεων, μία από τις 4 Κυριακές που θα είναι ανοικτά σε όλες τις πόλεις της περιφέρειάς μας, σύμφωνα με σχετική απόφαση που έλαβαν όλοι οι εμπορικοί σύλλογοι της Δυτικής Μακεδονίας.

Κάλεσμα στο καταναλωτικό κοινό της περιοχής να βγει στα μαγαζιά και να ψωνίσει εκμεταλλευόμενο τις χειμερινές εκπτώσεις απευθύνει ο εμπορικός κόσμος της περιοχής, καθώς η αγοραστική κίνηση είναι περιορισμένη παρά την έναρξη των εκπτώσεων την Δευτέρα 14 Ιανουαρίου.

Για μεγάλες εκπτώσεις στην αγορά της Πτολεμαΐδας, που φτάνουν μέχρι και το 70% σε εποχικά είδη, κάνει λόγο ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πτολεμαΐδας- Εορδαίας, Ματθαίος Καλαϊτζόπουλος, καθώς «προσδοκούν να ανεβάσουν το τζίρο των καταστημάτων τους προκειμένου να εξασφαλίσουν χρήματα για να μπορέσουν να ανταποκριθούν σε άμεσες υποχρεώσεις τους».

Για μια ακόμη φορά ο κ. Καλαϊτζόπουλος απηύθυνε κάλεσμα στήριξης της τοπικής αγοράς, στην οποία, όπως τόνισε, μπορεί να βρει ο καταναλωτής πληθώρα προϊόντων και πολύ υψηλή ποιότητα, ενώ αναφερόμενος ειδικότερα στην τοπική αγορά σημείωσε ότι «εάν δεν υπάρξει σύντομα ανάκαμψη θα δει να πληθαίνουν τα λουκέτα των καταστημάτων και να ερημώνει η αγορά».

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου υπενθύμισε εξάλλου ότι σύμφωνα με τη διευκρινιστική επιστολή της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) προς τους συλλόγους- μέλη της για τις εκπτώσεις, οι έμποροι και οι υπεύθυνοι των εμπορικών καταστημάτων πρέπει να προσέξουν τα εξής:

1. Η αναγραφή διπλής τιμής, δηλαδή της παλαιάς (συνήθως διαγραμμένης) και της νέας τιμής των προϊόντων που πωλούνται με έκπτωση είναι υποχρεωτική.
2. Η αναγραφή ποσοστού έκπτωσης επιτρέπεται αλλά δεν είναι υποχρεωτική.  Ανήκει στην διακριτική ευχέρεια της επιχείρησης εάν θα αναγράψει ποσοστό ή όχι.
3. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην ακρίβεια των εκπτωτικών αναγγελιών προς τον πελάτη. Η κάθε παροχή πρέπει να ταυτίζεται και να ανταποκρίνεται προς την αναγγελία, οικονομικά, ποσοτικά και ποιοτικά.

Επέστησε επίσης την προσοχή σε όλους, γιατί οι κυρώσεις είναι αυστηρές και δεν επιτρέπεται να επιβάλλονται πρόστιμα λόγω λάθους, καθώς στους παραβάτες των διατάξεων περί εκπτώσεων επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο των 5.000 €. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα 5 ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Ειδικότερα, για την περίπτωση που οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους, ως προς την ακρίβεια των αναγραφόμενων τιμών ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή όταν ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση, επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσο με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 10.000 €, ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα 5 ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ
e-ptolemeos.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.