Π. Κουκουλόπουλος σε συγκέντρωση στην Πτολεμαίδα: «Διασφαλίσαμε την έξοδο του τόπου μας απ΄ την ύφεση»



«Είμαστε η πρώτη περιοχή της χώρας  που το 2014 βγαίνουμε δυναμικά και σίγουρα από την ύφεση γιατί μπήκε στο δρόμο της υλοποίησης η νέα λιγνιτική μονάδα.

Η ανάπτυξη που φέρνει η νέα μονάδα της ΔΕΗ θα διαρκέσει 3- 4 χρόνια, χρόνος ικανός για να σχεδιαστεί και να ξεκινήσει μια δυναμική αναπτυξιακή διαδικασία που θα αξιοποιεί όλα τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα».

Αυτά τόνισε ο Πάρις Κουκουλόπουλος, βουλευτής ΠΑΣΟΚ της Π.Ε. Κοζάνης, μιλώντας το απόγευμα του Σαββάτου σε μια μεγάλη πολιτική συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην Πτολεμαίδα, προσθέτοντας ακόμα και τα εξής:  «Θα πρέπει, όμως, να έχουμε πολύ καλά στο μυαλό μας πως τίποτα δεν είναι δεδομένο και τίποτα δεν μας χαρίζεται, γι΄ αυτό θα πρέπει να είμαστε πάντα σε εγρήγορση και ενωμένοι για να καταφέρουμε να πετύχουμε.

Το παράδειγμα της νέας λιγνιτικής μονάδας που το 2009 είχε μπει στο συρτάρι και των μετεγκαταστάσεων Ποντοκώμης- Μαυροπηγής που ουσιαστικά είχαν εγκαταλειφθεί και χρειάστηκε συνεχής και επίπονος αγώνας για να τα ξανακερδίσουμε, πρέπει να το έχουμε όλοι στο μυαλό μας.

Όπως, επίσης, οφείλουμε να έχουμε στο μυαλό μας και ότι, όλα τα χρηματοδοτικά μέσα που υπάρχουν στη διάθεση μας, όπως είναι για παράδειγμα ο τοπικός πόρος, πρέπει να επενδυθούν και να αξιοποιηθούν σωστά, αναθερμαίνοντας και στηρίζοντας την πραγματική οικονομία και τομείς όπως είναι ο πρωτογενής και η επιχειρηματικότητα. Οι ευκαιρίες πλέον υπάρχουν, οι δυνατότητες της περιοχής και των ανθρώπων είναι δεδομένες, ας μην επιτρέψουμε σε κανένα να τις σπαταλήσει, αλλά ας φροντίσουμε όλοι μαζί να διαμορφώσουμε ένα στέρεο, ρεαλιστικό και αποτελεσματικό σχέδιο για τον τόπο μας».  

Ανάμεσα στο βουλευτή και τους πολίτες αναπτύχθηκε διάλογος τόσο για τον τόπο μας όσο και για τη σημερινή κατάσταση της χώρας και αναπτύχθηκαν καίρια και σημαντικά ερωτήματα, στα οποία ο ίδιος απάντησε λέγοντας, μεταξύ άλλων, και τα εξής:

Εδώ και λίγες μέρες η Ελλάδα ανέλαβε για 6 μήνες την Προεδρία της Ε.Ε. Κάποιοι κινούμενοι μεταξύ αφέλειας και απρέπειας προσπάθησαν να υποβαθμίσουν το γεγονός και επέλεξαν να απουσιάσουν από την τελετή έναρξης. Είναι αφελείς όσοι παριστάνουν ότι δεν ξέρουν το λόμπι της δραχμής που λυσσαλέα προσπάθησε για την έξοδο της χώρας από τη ζώνη του ευρώ. Μεγάλα οικονομικά συμφέροντα μέσα και έξω από τη χώρα επένδυσαν σ’ αυτή την προοπτική και ηττήθηκαν. Και είναι απρεπείς γιατί η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη είναι βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας του Ελληνικού λαού.

Η Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της χώρας είναι η εθνική μας στρατηγική που χάραξαν ο Κων/νος Καραμανλής, ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο Κώστας Σημίτης. Για μας το ΠΑΣΟΚ, η ιστορική ομιλία του γεννήτορα και ιδρυτή μας Ανδρέα Παπανδρέου το καλοκαίρι του 1992 είναι παρακαταθήκη. Περιέγραψε με σαφήνεια τα προβλήματα, επισήμανε προφητικά τις δυσκολίες, πρότεινε λύσεις που δεν εισακούστηκαν και είπε πολύ καθαρά ότι στο σύγχρονο κόσμο η Ευρωπαϊκή μας ολοκλήρωση κατοχυρώνει το εθνικό συμφέρον. Αυτή η προοπτική κρατήθηκε όρθια και ζωντανή με τις θυσίες του Ελληνικού λαού και τη γενναία και πατριωτική στάση πρώτα απ’ όλα του ΠΑΣΟΚ και της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας. Το τίμημα που πλήρωσαν οι πολίτες υπήρξε βαρύ, άδικο και πρωτοφανές, γι αυτό πρέπει να απαντήσουμε καθαρά στο ερώτημα αν υπήρχε άλλος δρόμος.

Αρκεί και μόνο να θυμόμαστε το τρομακτικό δίδυμο έλλειμμα του 2009, δημοσιονομικό 15,7% και ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών 15% το μεγαλύτερο στην Ευρώπη. Αξίζει να ξέρουμε ότι το πρωτογενές έλλειμμα, χωρίς δηλαδή τα δάνεια, ήταν 12% ή 24 δις όσο δηλαδή όλες οι συντάξεις και οι μισθοί του δημοσίου τομέα! Αυτή την οικονομία δεν τη δάνειζε ΚΑΝΕΝΑΣ. Αυτή είναι η κρίση που έφερε τα μνημόνια και όχι το αντίστροφο.

Σε αυτή την Ελλάδα που μας παρέδωσαν το 2009 ούτε μπορούμε ούτε πρέπει να γυρίσουμε. Αυτό ήταν το πρόβλημα μας και δεν υπήρχαν Ρώσοι και Κινέζοι φιλάνθρωποι να μας δανείσουν όπως έδειξε και η περίπτωση της Κύπρου. Αναγκαστήκαμε να δεχτούμε ένα πρόγραμμα βίαιης προσαρμογής γιατί δεν είχαμε άλλη επιλογή.

Το ΠΑΣΟΚ έγκαιρα, μέσα στην κρίση διαμόρφωσε μια καθαρή στρατηγική με 5 βήματα.

Αποφυγή άτακτης χρεοκοπίας
Παραμονή στη ζώνη του ευρώ
Πρωτογενές πλεόνασμα
Έξοδος στις αγορές
Εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης

Ξέρω πολλούς που έλεγαν πως είχαν άλλες στρατηγικές, αλλά εφαρμόζουν τη δική μας. Ο πιο γνωστός είναι ο πρωθυπουργός και μέχρι πριν  6 μήνες  ο κ. Φώτης Κουβέλης. Για να μην πω για τον κ. Τσίπρα και τους λοιπούς αντιμνημονιακούς. Όταν δίναμε τον αγώνα για την αποφυγή της άτακτης χρεωκοπίας, αυτοί μας πρότειναν μοντέλο Αργεντινής, δηλ. την άβυσσο. Όταν παλεύαμε να κρατηθούμε στο ευρώ με περισσή ανευθυνότητα μας έλεγαν ότι το νόμισμα δεν είναι φετίχ. Τώρα που με όπλο το πρωτογενές πλεόνασμα σχεδιάζουμε την έξοδο μας στις αγορές και το τέλος των μνημονίων αυτοί μας μιλάνε για μια άλλη Ευρώπη που δεν υπάρχει. Αρκεί και μόνο να θυμίσω ότι οι πιο γνωστοί σύμμαχοι του κ. Τσίπρα αυτοί της Γερμανίας είναι οι πιο εχθρικοί στο ελληνικό πρόβλημα. Αυτοί βρίσκονται μονίμως αλλού, η Ελλάδα βρίσκεται με ένα πρωτογενές πλεόνασμα και μια καθαρή στρατηγική.

Είπαμε όχι στους πλειστηριασμούς της Α κατοικίας, στις ομαδικές απολύσεις, στο κλείσιμο των ΕΑΣ, στο 25ευρώ. Λέμε όχι σε νέα δημοσιονομικά μέτρα και λέμε ναι στις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές.

Ξέρουμε καλά ότι η πραγματική οικονομία για να πάρει μπροστά πρέπει να ολοκληρωθεί η εξυγίανση των Τραπεζών ώστε να υπάρξει ρευστότητα. Όπως έχουμε επίγνωση των τεράστιων κοινωνικών ανισοτήτων που πρέπει να αρχίσουν να αποκαθίστανται σταδιακά με εργαλείο το πρωτογενές πλεόνασμα. Η βασική μας επιδίωξη είναι να βγούμε στις αγορές βάζοντας τέλος στα μνημόνια και η βασικότερη είναι να βγούμε από την ύφεση με σιγουριά βάζοντας τέλος σε μια 6ετή περιπέτεια της χώρας και της κοινωνίας. Αυτό είναι το μεγαλύτερο στοίχημα και στον τόπο μας το έχουμε διασφαλισμένο πιο καλά και πιο σίγουρα.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.