Εορταστικό τριήμερο εκδηλώσεων Πρωτοχρονιάς στο Εμπόριο ΕορδαίαςΗ τοπική κοινότητα Εμπορίου σας προσκαλεί στο εορταστικό τριήμερο εκδηλώσεων Πρωτοχρονιάς στο Εμπόριο. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

-Δευτέρα απόγευμα 30-12-2013. Υποδοχή των ζουρνάδων στην πλατεία του χωριού από τους μικρούς γκέγκηδες. Διέρχονται στους δρόμους όλου του χωριού και με τον ήχο του ζουρνά ψάλλουν τα κάλαντα και προαναγγέλουν τον ερχομό του νέου έτους.

Το γλέντι διαρκεί ολονυχτίς και μέχρι το απόγευμα της επομένης.

-Τρίτη 31-12-2013. Τη σκυτάλη αναλαμβάνουν οι μεγάλοι γκέγκηδες. Με αστείρευτο κέφι γλεντούν και ψάλλουν τα κάλαντα σε όλα τα σπίτια.

-Τετάρτη 1-1-2014. Σύσσωμο το χωριό συμμετέχει ασταμάτητα ανά τους αιώνες στη διατήρηση του εθίμου. Οι γκέγκηδες καταλήγουν στην πλατεία του χωριού, όπου συνεχίζεται το γλέντι μέχρι αργά το απόγευμα.

Στις 3 μ.μ. περίπου εμφανίζονται μεταμφιεσμένοι αναβιώνοντας δρώμενα, αλλά και σατιρίζοντας γεγονότα τόσο της παράδοσης, όσο και της επικαιρότητας.

Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας
Αθανάσιος Μπόζιας

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.