Ουδέν από την Ελλάδα Ανθρωπινώτερον, ουδέν Ιερώτερον… Άρθρο της Παπασυννεφάκη Μαργαρίτας



Διανύουμε τις μέρες που η Ελλάδα αναβιώνει το συγκλονιστικό ιστορικό γεγονός της γέννησης του Θεανθρώπου. Χαρά παντού, σ΄όλο το κόσμο! Ευτυχία μέσα μας,στην ψυχή μας, σ΄όλο μας το είναι.Το συναίσθημα αυτό πρέπει  να κυριαρχεί. Η γέννηση του Χριστού, είναι η πραγματική ,η γνήσια αφορμή για ευγνωμοσύνη για όλα όσα μας ανήκουν,όλα όσα μας κάνουν να νιώθουμε όμορφα, αλλά και για εκείνα που μας θλίβουν και μας προξενούν δυσάρεστα συναισθήματα(οφείλουμε να έχουμε εμπιστοσύνη στη Θεία πρόνοια). Όμως, ο άνθρωπος άρχισε να κωφεύει σ’αυτού του είδους τη χαρά,που προέρχεται απο την πίστη στο Θεό.Μια πίστη που είναι συνώνυμη με τις πανανθρώπινες αξίες της αγάπης,της δικαιοσύνης, της αλληλοβοήθειας, της συγχώρεσης,της τιμιότητας.
 
Όπου και να βρεθείς και να σταθείς, ακούς ανθρώπους να εξανίστανται, να παραπονιούνται,να αντικρίζουν τη δυσοίωνη πλευρά των πραγμάτων.Οι περισσότεροι μιλούν για αβέβαιο μέλλον. Ποιό είναι το  χειρότερο όλων; Οτι αυτή τη νοοτροπία τη διοχετεύουν και στα παιδιά τους. Λάθος  τακτική, ομολογουμένως… Έχοντας μπροστά μας τα γκρίζα σύννεφα, δεν μπορούμε να δούμε τον ήλιο.΄Αραγε πόσων η συνείδηση είναι καθαρή; Ας παραμεριστεί κατα μέρος η μεμψιμοιρία για τα δεινά που μας βρήκανε.Ας μιλήσουμε για μια δύναμη που είναι ισοδύναμη της αγάπης,της ελπίδας.Δεν είναι το πάν οι υλικές απολαύσεις και το κυνήγι του χρήματος,στο οποίο όλοι έχουν βαλθεί να θριαμβεύσουν.Μην κοιτάς ,εσύ άνθρωπε, τον εαυτό σου μόνο , το πώς θα είσαι εσύ καλά και η οικογένειά σου,ενώ για τον διπλανό δείχνεις μόνο καταφρόνια, αδιαφορία, κατάκριση.
   
Με εγωπαθέστατες διαθέσεις  δεν γίνεται να πάμε μπροστά, ούτε σε ατομικό,ούτε σε συλλογικό επίπεδο.Γι’αυτό η Ελλάδα έχει βουλιάξει στο βούρκο.Γιατί η πλειονότητα κοίταγε να γεμίσει το πορτοφόλι,παραβαίνοντας τα επιτρεπτά όρια.Η ανηθικότητα στο μεγαλείο της στην εποχή μας! Όλα όσα συνέχουν την ελληνικότητά μας προσπαθούν να τα θρυμματίσουν:θρησκεία,γλώσσα,ήθη( μεγάλη κουβέντα,σε αρκετούς αρέσει πολύ το σύμφωνο συμβίωσης,τους βολεύει),έθιμα(τα καρναβάλια δεν καταργούνται ποτέ,πώς θα καλοπερνάμε;). Δεν πρόκειται για απαρχαιωμένα χαρακτηριστικά ενός λαού.Είναι αυτά που είμαστε υποχρεωμένοι να προασπίσουμε. Την Ορθοδοξία και τον Χριστιανικό γάμο,την Ελληνική γλώσσα, την αρχαία και νέα Ελληνική γραμματεία,την λαογραφία,τα δημοτικά τραγούδια,την βυζαντινή μουσική. Οι Έλληνες έχουν στο αίμα τους τον αγώνα για την διεκδίκηση αυτών, για τα οποία είναι άξιοι.Η Γαλλίδα ακαδημαικός Ζακλίν ντε Ρομιγύ σε μια συνέντευξη πού έδωσε είπε χαρακτηριστικά για την Ελληνική γλώσσα: «Η γλώσσα που μας χάρισαν οι Έλληνες ,η ελληνική γλώσσα, είναι η βάση ,το στήριγμα, η απαρχή όλων των ευρωπαϊκών γλωσσών. Ζητώ μια χάρη από τους Έλληνες, να μη ξεχνούν τα αρχαία Ελληνικά και να μεριμνούν γι’ αυτά, όπως και για την εξέλιξή τους, τα νέα Ελληνικά. Θα πρέπει οι Έλληνες να μην υποκύψουν και να μη χάσουν ή ευτελίσουν την σκέψη τους και την μοναδικότητά τους. Να καταλάβουν ότι η μόνη κουβέντα πού ολόκληρος ο Δυτικός πολιτισμός μπορεί και οφείλει να τους πει είναι «Ευχαριστώ».
   
Ολοκληρώνοντας ,παραθέτω τα λόγια του Μίκη Θεοδωράκη: « Εάν υπάρχουν ακόμα πολίτες που έχουν συνειδητοποιήσει τον κίνδυνο αλλά και την ντροπή από την ολοκληρωτική μετατροπή των Ελλήνων σε ζώα ελεύθερης βοσκής, ας αντιδράσουν όσο είναι καιρός…»

Παπασυννεφάκη Μαργαρίτα
Φιλόλογος

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.