Ο Αναπληρωτής Πρέσβης της Τσεχικής Δημοκρατίας πραγματοποίησε νέα επίσκεψη στο Επιμελητήριο Κοζάνης



Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Κοζάνης επισκέφθηκε για άλλη μια  φορά εντός του έτους, την περασμένη εβδομάδα 10 Δεκεμβρίου 2013, ο Αναπληρωτής Πρέσβης της Τσεχικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα κ. Milos Kureca, αρμόδιος για θέματα εμπορίου και οικονομίας.

Τον κ. Kureca και τη συνοδεία του υποδέχθηκαν μέλη της Διοίκησης στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου, όπου στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε για άλλη μια φορά το θέμα των συνεργασιών που μπορούν να αναπτυχθούν μεταξύ επιχειρήσεων της περιοχής μας και αντίστοιχων ενδιαφερόντων της Τσεχίας.   

Η εκτενής συζήτηση, που έγινε μεταξύ των δύο πλευρών για τις δυνατότητες ανάπτυξης επιχειρηματικών συνεργασιών, εστιάστηκε κυρίως στην πρόταση του κ. Kureca για αδελφοποίηση του Επιμελητηρίου Κοζάνης με το Επιμελητήριο της πόλης Most, μιας περιοχής που βρίσκεται βορείως της Πράγας και  παρουσιάζει κοινά χαρακτηριστικά με την περιοχή Δυτικής Μακεδονίας, καθώς είναι κατεξοχήν ενεργειακή, με μεγάλη προσφορά στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.

Στα πλαίσια της συζήτησης εκφράστηκε η αμοιβαία  πεποίθηση για οφέλη που θα προκύψουν από την επιχειρηματική προσέγγιση της περιοχής μας με τη συγκεκριμένη περιοχή του Most, στην οποία υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για εισαγωγή κυρίως τροφίμων και ποτών για τα οποία ενδιαφέρεται εν γένει η   αγορά της Τσεχίας, ενώ αντίστοιχα εξάγει βιομηχανικά μηχανήματα και κάθε είδους μηχανικά εξαρτήματα.

Ο Πρέσβης, αναφερόμενος στη Χώρα του, τόνισε ότι η οικονομία της  χαρακτηρίζεται από σταθερότητα, ενώ παράλληλα  αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς, καθώς στηρίζεται κυρίως στον τουρισμό, αλλά και στη βιομηχανία στην οποία παρατηρούνται αξιόλογες εξαγωγές ειδικά προς τη Γερμανία, αλλά και άλλα κράτη της Ε.Ε.

Τα μέλη της Διοίκησης του Επιμελητηρίου, από την πλευρά τους,  περιέγραψαν στον εκλεκτό επισκέπτη τη σημερινή δυναμική των επιχειρήσεων – μελών του Επιμελητηρίου και τις προσπάθειες που καταβάλλει το Επιμελητήριο, μέσα από μια σειρά πρωτοβουλιών που λαμβάνει, για τη διάνοιξη νέων δρόμων και αγορών στα τοπικά παραγόμενα προϊόντα από επιχειρήσεις που έχουν εξωστρεφή χαρακτήρα.
 
Ο Αναπληρωτής Πρέσβης στο τέλος της συνάντησης, που έγινε σε ιδιαίτερα  φιλικό κλίμα, κάλεσε εκ νέου, (όπως και στις 5 Μάιου 2013 που επισκέφθηκε τα Επιμελητήριο στο για πρώτη φορά), τη Διοίκηση  να επισκεφθεί τη χώρα του μαζί με τοπικούς επιχειρηματίες που θα ήθελαν να έρθουν σε επαγγελματικές επαφές με Τσέχικες επιχειρήσεις ή να επενδύσουν ή ακόμα να επεκτείνουν τις εξαγωγές προϊόντων τους στις αγορές της χώρας του.  

Από την πλευρά της η Διοίκηση του Επιμελητηρίου υποσχέθηκε ότι άμεσα θα ξεκινήσει αλληλογραφία με το Επιμελητήριο του Most για να διερευνήσει   το ενδεχόμενο της αδελφοποίησης των δύο Επιμελητηρίων και αντιπρότεινε τη συμμετοχή στην 30η Εμποροβιοτεχνική & Γεωργική Έκθεση Δυτικής Μακεδονίας  που θα γίνει το Σεπτέμβριο να συμμετέχει μια αποστολή επιχειρηματιών  μελών του εν λόγω επιμελητηρίου της Τσεχίας, δεδομένου ότι στα πλαίσια της έκθεσης, όπου συμμετέχει μεγάλος αριθμός εξαγωγικών επιχειρήσεων – μελών,  ευνοείται η ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών συνεργασιών .

ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.