Άρχισε η καταβολή αποζημιώσεων για την απαλλοτρίωση της Μαυροπηγής

Ρεπορτάζ από τον Πτολεμαίο

Ξεκίνησε η κατάθεση των αποζημιώσεων που καθόρισε η υπ’ αριθμ. 148/2012 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Κοζάνης για την αναγκαστική απαλλοτρίωση των ακινήτων του οικισμού Μαυροπηγής, Δήμου Εορδαίας,στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Πρόκειται για τη δεύτερη τμηματική προσωρινή παρακατάθεση αποζημίωσης από τη ΔΕΗ Α.Ε. για την απαλλοτρίωση έκτασης 269.983 τ.μ., από συνολική έκταση 415.000 τ.μ. για την εκμετάλλευση του υποκείμενου λιγνιτικού κοιτάσματος του Ορυχείου Μαυροπηγής (ΟΔΠ4).

Η αποζημίωση που καθόρισε η υπ’ αριθμ. 148/2012 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Κοζάνης για τα παραπάνω ακίνητα και τα συστατικά και παραρτήματά τους έχει κατατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με το υπ’ αριθμ. 15374/16.10.2013 γραμμάτιο σύστασης παρακαταθήκης ποσό ευρώ 44.649.022,50 ευρώ και αφορά αποζημίωση της προαναφερόμενης απαλλοτριούμενης έκτασης.

Επίσης η ΔΕΗ παρακατάθεσε με το υπ’ αριθμ. 15373/16.10.2013 γραμμάτιο σύστασης παρακαταθήκης ποσό 1.445.839,89 ευρώ, που αφορά δικαστική δαπάνη δυνάμει της υπ’ αριθμ. 148/2012 απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Κοζάνης για την πιο πάνω απαλλοτρίωση.

Οι αποζημιώσεις αφορούν όσους έχουν δικαιώματα κυριότητας ή άλλα εμπράγματα δικαιώματα: ή έχουν εγγράψει υποθήκη ή έχουν επιβάλει κατάσχεση ή με οποιοδήποτε τρόπο διεκδικούν τα ακίνητα που βρίσκονται στον οικισμό Μαυροπηγής του Δήμου Εορδαίας Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, Ν. Κοζάνης και έχουν απαλλοτριωθεί με την υπ’ αριθμ. Δ9/Δ/Φ53/20643/3785/7.9.2011 απόφαση Υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΦΕΚ ΑΑΠ΄ 234/14.9.2011).

Μιλώντας στον «Π» ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μαυροπηγής, Αναστάσιος Εμμανουήλ ανέφερε ότι «οι αποζημιώσεις για την απαλλοτρίωση της Μαυροπηγής κατατέθηκαν από τη ΔΕΗ σε δύο δόσεις: η πρώτη στις 10/7/2013 και αφορούσε 145 στρέμματα από τα 415 και το γραμμάτιο παρακατάθεσης δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 15/7/13. Η δεύτερη και τελευταία παρακατάθεση για το σύνολο του υπόλοιπου οικισμού έγινε στις 16 Οκτωβρίου 2013 και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ στις 21 Οκτωβρίου το γραμμάτιο παρακατάθεσης στο Ταμείο Παρακαταθηκών. Οπότε, σύμφωνα με τον κώδικα αναγκαστικών απαλλοτριώσεων του οικισμού της Μαυροπηγής, από 21 Οκτωβρίου ιδιοκτήτης των ακινήτων της Μαυροπηγής είναι η ΔΕΗ ΑΕ, παρ’ ότι οι κάτοικοι δεν έχουν σφραγίσει ακόμη τις αποζημιώσεις τους, αν και έχει ξεκινήσει η διαδικασία και κάποιοι κάτοικοι άρχισαν να εισπράττουν τις αποζημιώσεις τους.»

Οι δικαστικές αποφάσεις αναγνώρισης δικαιούχων, συμπλήρωσε ο κ. Εμμανουήλ, πρωτοκολλήθηκαν στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων στις 21 Οκτωβρίου, αλλά πρέπει να ολοκληρωθεί η σύνταξη των οριστικών καταλόγων για την έκδοση επιταγών στους δικαιούχους. Όσο για το ύψος της αποζημίωσης των κοινοτικών εκτάσεων και των κοινόχρηστων υποδομών της Μαυροπηγής, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των δικηγόρων, πρόκειται για ένα ποσό που θα προσεγγίζει τα 7,5 εκατομμύρια ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται να δώσει το φιλί της ζωής στην αγορά ακινήτων στην Πτολεμαΐδα, καθώς ήδη αρκετοί κάτοικοι της Μαυροπηγής ψάχνουν για σπίτια και οικόπεδα, αφού πρέπει σύντομα να εγκαταλείψουν τον οικισμό τους.

Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη του κτηματομεσιτικού γραφείου “Απόκτημα” Νίκο, Παπανικολάου, «αρχίζει να υπάρχει κάποια κίνηση στην αγορά ακινήτων το τελευταίο διάστημα», αν και όπως σημείωσε, η κίνηση αναμένεται να επιταθεί αρχές του νέου χρόνου, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία είσπραξης και θα αρχίσουν να εισπράττουν τις αποζημιώσεις οι κάτοικοι της Μαυροπηγής, «γιατί ελάχιστοι Μαυροπηγιώτες έχουν εισπράξει ήδη τα χρήματα της αποζημίωσης.»

Σημείωσε ωστόσο ότι ήδη εδώ και λίγο καιρό είχε αρχίσει κάποια κίνηση στην αγορά ακινήτων, καθώς αρκετοί κάτοικοι της Μαυροπηγής είχαν αρχίσει ήδη να ψάχνουν κατοικία στην Πτολεμαΐδα, «όχι όμως γιατί πήραν τη δεύτερη δόση της αποζημίωσης αλλά γιατί είχαν κάποια χρήματα από την πρώτη δόση των αποζημιώσεων και τώρα βλέποντας ότι θα εισπράξουν και τα υπόλοιπα ένοιωσαν ασφάλεια και θέλουν να τοποθετήσουν κάπου τα χρήματά τους.»

Όπως επισήμανε δε ο κ. Παπανικολάου την μεγαλύτερη ζήτηση έχουν τα καινούρια διαμερίσματα και αμέσως μετά οι μονοκατοικίες, ιδιαίτερα εάν πρόκειται για ηλικιωμένους καθώς είχαν συνηθίσει να ζουν σε μονοκατοικία.

Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.