Ραχήλ Μακρή: «Ενώ ο ΟΠΑΠ επρόκειτο να πενταπλασιάσει τα κέρδη του, η κυβέρνηση τον ξεπούλησε σε εξευτελιστική τιμή»Αποτελεί κοινή πεποίθηση της Ελληνικής Κόνωνας ότι η Συγκυβέρνηση εκτελώντας τις διαταγές της Τρόικα εκποιεί σε ποσά εξευτελιστικά κερδοφόρες δημόσιες επιχειρήσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο ΟΠΑΠ. Εργαζόμενοι και πρώην στελέχη του οργανισμού χαρακτηρίζουν τη διαδικασία πώλησης του 33% του ΟΠΑΠ ως ξεπούλημα,.

Είναι πλέον απαίτηση του Ελληνικού Λαού να δοθούν αληθινές και πειστικές απαντήσεις  για το τίμημα εξαγοράς του οργανισμού, το οποίο φαίνεται ότι είναι κατά πολύ μικρότερο από την πραγματική αξία της επιχείρησης. Προκειμένου να διερευνηθούν επίσημα οι καταγγέλλεις και να αποκαλυφθεί η αλήθεια η Τομεάρχης Ανάπτυξης των Ανεξάρτητων ¨Ελλήνων, Βουλευτής Ν. Κοζάνης κα. Ραχήλ Μακρή, κατέθεσε την με ΑΠ  4210/499/25.11.2013 Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων, με την οποία καλεί τον Υπουργό Οικονομικών να σπάσει την σιωπή του για τις διαδικασίες αποκρατικοποιήσεων μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.

Γραφείο Τύπου Ραχήλ Μακρή

 Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης και ΑΚΕ.  

ΜΑΚΡΗ ΡΑΧΗΛ
 Βουλευτής  Π.Ε. ΚΟΖΑΝΗΣ –  ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
 
ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΚΕ
ΠΡΟΣ τους κ. Υπουργό Οικονομικών  
                 
ΘΕΜΑ: <ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΞΙΑΣ ΤΟΥ 33% ΤΟΥ ΟΠΑΠ>

Σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού HOT DOC  στις 2 Μάιου 2013 με τίτλο <<ΞΕΠΟΥΛΟΥΝ  ΤΗΝ ΚΟΤΑ ΜΕ ΤΑ ΧΡΥΣΑ ΑΥΓΑ>>,  << Η προσφορά της Emma Delta για την απόκτηση του 33% του ΟΠΑΠ ανήλθε σε 622 εκατ. ευρώ. Μια προσφορά πολύ χαμηλότερη από τη χρηματιστηριακή του αξία, η οποία ανέρχεται σε 742 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα, το ΤΑΙΠΕΔ έχει θέσει ως κατώτατο όριο αξιοποίησης τα 650 εκατ. ευρώ, που είναι και η αποτίμηση του ανεξάρτητου οίκου Duff & Phelps>>.
<<Ωστόσο, το θέμα δεν έχει να κάνει μόνο με αυτή καθαυτή την πώληση του 33%
του ΟΠΑΠ, αλλά και με το τίμημά της. Εργαζόμενοι και πρώην στελέχη του οργανισμού χαρακτηρίζουν στο Hot Doc τη διαδικασία ως ξεπούλημα, καθώς το τίμημα της εξαγοράς φαίνεται ότι είναι κατά πολύ μικρότερο από την πραγματική αξία του οργανισμού. Σε αυτήν θα πρέπει να ληφθούν υπόψη μία σειρά από παράγοντες, όπως για παράδειγμα ο τρόπος που υπολογίστηκε η κερδοφορία του ΟΠΑΠ κατά την αποτίμηση της αξίας του, ή οι υπεραξίες που θα καρπωθεί ο νέος ιδιοκτήτης. Για την αποτίμηση της αξίας του ΟΠΑΠ λήφθηκε υπόψη η κερδοφορία του 2012, μία χρονιά κατά την οποία ο οργανισμός παρουσίασε κάμψη στα κέρδη του, ειδικότερα αν λάβει κανείς υπόψη και τα δεδομένα της οικονομικής συγκυρίας. Με τον τρόπο αυτό η αξία του οργανισμού αποτιμήθηκε σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από τα πραγματικά. Πρώην στελέχη του οργανισμού αλλά και βουλευτές της αντιπολίτευσης υπογράμμισαν στο Hot Doc ότι για την αποτίμηση της αξίας του ΟΠΑΠ θα έπρεπε να ληφθεί υπόψη η κερδοφορία της τελευταίας πενταετίας.
Επιπλέον, για πρώτη φορά πέρυσι θεσπίστηκε φόρος 30% επί των μεικτών κερδών του οργανισμού, κάτι που έριξε κατακόρυφα τα καθαρά κέρδη, με αποτέλεσμα να αποτιμηθεί ακόμη χαμηλότερα από την πραγματική του αξία. Να σημειωθεί ότι στα μεικτά έξοδα έβαλαν και τη διαφημιστική καμπάνια του ΟΠΑΠ, με τη μόνη διαφορά ότι ο νέος ιδιοκτήτης δεν δεσμεύεται για τη συνέχιση της ίδιας διαφημιστικής καμπάνιας. Ο τρόπος με τον οποίο υπολογίστηκε η αξία του ΟΠΑΠ, όμως, δεν είναι και το μοναδικό μελανό σημείο στην όλη ιστορία. Ο νέος ιδιοκτήτης φαίνεται ότι τελικά θα είναι πολλαπλά κερδισμένος, ειδικά από θέμα κερδοφορίας. Επίσημη μελέτη του ΟΠΑΠ, η οποία δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του οργανισμού, δείχνει ότι σε ορίζοντα δεκαετίας τα καθαρά κέρδη του αναμένεται να πενταπλασιαστούν>>

            Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται  ο κ. Υπουργός:

1. Ποια ήταν η προσφορά της Emma Delta για την απόκτηση του 33% του ΟΠΑΠ;
2. Ποια ήταν η χρηματιστηριακή αξία του 33%;
3. Ποιο το κατώτατο όριο που είχε θέσει το ΤΑΙΠΕΔ;
4. Αληθεύει ότι η εκτίμηση της αξίας του 33% του ΟΠΑΠ είχε γίνει από ανεξάρτητο οίκο DUFF & PHELPS για λογαριασμό του ΤΑΙΠΕΔ στο οποίο είχε μεταβιβαστεί το 33% του ΟΠΑΠ προκειμένου να αποκρατικοποιηθεί;
5. Αν ναι, να κατατεθεί στην εθνική αντιπροσωπεία η έκθεση που κατέθεσε ο οίκος Duff & Phelps  όπου να εμφανίζεται η αποτίμηση  της αξίας του 33% του ΟΠΑΠ.

Επίσης ζητείται η κατάθεση στην Εθνική αντιπροσωπεία όλων των σχετικών εγγράφων που αφορούν όσα απορρέουν και προκύπτουν από τα παραπάνω ερωτήματα.

 
Αθήνα, 25/11/2013

Η ερωτώσα Βουλευτής,

Μακρή Ραχήλ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.