Δήλωση της Κίνησης Γυναικών Εορδαίας για την ημέρα στην εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών



Η 25η Νοεμβρίου είναι ημέρα αφιερωμένη διεθνώς στην εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Οι γυναίκες ως κατηγορία, διαχρονικά, είναι τα πρώτα θύματα του πολέμου, της μετανάστευσης, του σύγχρονου δουλεμπορίου, αλλά και των κακοποιητικών συμπεριφορών στην ιδιωτική ζωή, την οικογένεια και την εργασία. Στις σύγχρονες συνθήκες  οικονομικής κρίσης, κοντά στη βία που οφείλεται στα στερεότυπα και τις διακρίσεις, δέχονται πρόσθετες  πιέσεις, όπως απομάκρυνση από την εργασία, τη δημιουργία, τη μόρφωση, την ψυχαγωγία, συχνά γίνονται ο «σάκος του μποξ» για εκτόνωση του άνεργου , υπερχρεωμένου, και ποικιλοτρόπως καταπιεσμένου άνδρα της οικογένειας, ενώ άλλοτε εξωθούνται και προωθούνται στην πορνεία.

Η βία που υφίστανται οι γυναίκες, συνεπώς, είναι φαινόμενο που παράγει η κοινωνία και επιδεινώνεται δραματικά με την οικονομική κρίση και τη σήψη του συστήματος που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια.

Μέσα σε ατμόσφαιρα κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά ζοφερή, το δικαίωμα των γυναικών σε μια ζωή χωρίς βία και φόβο υποβιβάζεται ακόμη περισσότερο και αυτό αποδεικνύεται τόσο με τη βραδύτητα με την οποία δημιουργούνται δομές υποστήριξης θυμάτων κακοποίησης όσο και με την περαιτέρω υποβάθμιση δομών κοινωνικής πρόνοιας, μέσω  περικοπών υπηρεσιών και οργανικών θέσεων.

Τα χιλιάδες θύματα της ενδοοικογειακής βίας δεν αφήνουν, όμως, περιθώρια επανάπαυσης και ολιγωρίας. Πρέπει να υλοποιηθούν  άμεσα μέτρα στήριξης των κακοποιημένων γυναικών, παράλληλα, φυσικά, με την πραγματοποίηση εκστρατειών ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινωνίας, την  υλοποίηση προγραμμάτων εκπαίδευσης  όσων στελεχώνουν υπηρεσίες που υποδέχονται τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας (αστυνομία, νοσοκομεία, δικαστικές υπηρεσίες) και την προώθηση προγραμμάτων ισότητας σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.