Η Ενωτική Κίνηση Οικονομολόγων Δυτικής Μακεδονίας για το Οικονομικό Επιμελητήριο



Aγαπητές/οί Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι ,Οικονομολόγοι

Στα έτη που μεσολάβησαν από την ίδρυση του Οικονομικού επιμελητηρίου το 1980 έως και σήμερα, το επιμελητήριο έχει διοικηθεί και εκπροσωπηθεί κεντρικά, αλλά και στα επιμέρους περιφερειακά τμήματα κυρίαρχα από αντιπροσώπους πολιτικών κομμάτων. Ο ουσιαστικός του ρόλος ως θεσμοθετημένος σύμβουλος του κράτους σε οικονομικές, αναπτυξιακές,  φορολογικές πολιτικές αλλοιώθηκε, και η «ύπαρξη» του στηριζόταν σε ένα μικρό αριθμό επιμορφωτικών σεμιναρίων (κυρίως φοροτεχνικής φύσεως) και συμμετοχής των αντιπροσώπων του σε συγκεκριμένες επιτροπές, με ελάχιστη έως και ανύπαρκτη ενεργή συμμετοχή. Δεν έδρασε ποτέ ως φορέας έκφρασης και ως «βήμα φωνής» των Ελλήνων οικονομολόγων, οι οποίοι με την σειρά τους και πολύ λογικά το απαξίωσαν πλήρως με την πάροδο των ετών.

Τοπικά, το παράρτημα της Δυτικής Μακεδονίας, με έδρα την Κοζάνη, διοικείται πλειοψηφικά τις τελευταίες 3 τριετίες από την παράταξη της ΔΗΚΙΟ (Ν.Δ.). Παρότι το Δ.Σ. , αντιπροσωπεύτηκε με μέλη και από άλλες παρατάξεις, η πλειοψηφική ισχυρότητα της ΔΗΚΙΟ μετέτρεψε τις συγκεντρώσεις των Διοικητικών Συμβουλίων σε άτυπες, άχρωμες και άοσμες γραφειοκρατικές διαδικασίες, χωρίς καμία διάθεση σύνθεσης απόψεων και τόνωσης της δημιουργικότητας των μελών του. Επίσης δεν υπήρξε ποτέ καμία διαδραστικότητα με  όλα τα υπόλοιπα εγγεγραμμένα μέλη της Περιφέρειας Δ.Μ., και οι Οικονομολόγοι της Δ.Μ. δικαιολογούσαν την ιδιότητα τους μέσω της ετήσιας ανανέωσης της συνδρομής τους.

Οι παραλείψεις και η απραξία των προηγούμενων τοπικών διοικήσεων υπήρξε μεγάλη σε πολλά και σημαντικά ζητήματα, όπως:

Η παρουσίαση προτάσεων για την αναπτυξιακή πολιτική και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Περιφέρειας Δ.Μ.,  και η ανάδειξη ενός εναλλακτικού μοντέλου παραγωγικής ανασυγκρότησης για την μετά-λιγνιτική περίοδο.
Η Παρουσίαση και η δημιουργία μελέτης για την ορθολογικής αξιοποίηση του Τοπικού πόρου ανάπτυξης.
Η Ενεργός συμμετοχή του, με συγκεκριμένες προτάσεις, στην διαμόρφωση των προϋπολογισμών & των επιχειρησιακών σχεδιασμών των Δήμων καθώς και της Περιφέρειας, μέσω των οικονομικών επιτροπών.
Η Στήριξη των νέων συναδέλφων με σεμινάρια επαγγελματικού προσανατολισμού και διαδικασίες mentoring.
Το Άνοιγμα προς την τοπική κοινωνία με παροχή δωρεάν συμβουλευτικών υπηρεσιών για φορολογικά, τραπεζικά και πάσης φύσεως οικονομικά ζητήματα (πχ νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά).
Η Αξιοκρατική συμμετοχή και βοήθεια προς τους νέους άνεργους συναδέλφους για την εύρεση εργασίας.

Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε πολλά ακόμη παραδείγματα, αλλά στόχος μας είναι η αναβάθμιση του επιμελητηρίου μέσω συγκεκριμένων προτάσεων (http://www.eko-dm.blogspot.gr/p/blog-page_8813.html) και όχι η λογική δημιουργίας στρατοπέδων μέσω της απαξίωσης τους.  Δεν είναι ανάγκη οι εκλογές αυτές να γίνουν ακόμη ένα κομματικό πανηγύρι. Οι συνδυασμοί των υπόλοίπων παρατάξεων έχουν  χωρίς αμφιβολία αρκετούς αξιόλογους υποψηφίους και πραγματικά δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με κανέναν συνάδελφο, αλλά πιστεύουμε ότι μόνο ενωμένοι χωρίς κομματικές & συλλογικές παρεμβάσεις και εξαρτήσεις μπορούμε να αλλάξουμε κάτι.

Θέλουμε το οικονομικό Επιμελητήριο να ζωντανέψει και να πρωταγωνιστήσει στις δύσκολες ώρες που περνά η Ελληνική Οικονομία. Η Ενωτική Κίνηση Οικονομολόγων Δυτικής Μακεδονίας θα προσπαθήσει να βγάλει το επιμελητήριο μας από την  αφάνεια, τη σιωπή και την απομόνωση ,χωρίς δεσμεύσεις και εξαρτήσεις. Πιστεύουμε ότι ήρθε η ώρα της ανανέωσης με νέους και αδέσμευτους συναδέλφους στην διοίκηση του.

Ενωτική Κίνηση Οικονομολόγων Δυτικής Μακεδονίας

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.