Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Κακοποίησης



Σήμερα 19 Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά της κακοποίησης των παιδιών είναι μια καλή αφορμή να ασχοληθούμε, να θυμηθούμε, να αφουγκραστούμε τις «σιωπηλές κραυγές» των παιδιών που ζουν γύρω μας.

Η παιδική κακοποίηση είναι ένα ειδεχθές έγκλημα με συνέπειες που έχουν διάρκεια μέσα στο χρόνο , ένα ύπουλο  έγκλημα που μετατρέπει τα θύματα σε θύτες. Τα κακοποιημένα παιδιά μπαίνουν σε έναν αέναο κύκλο ενδοοικογενειακής βίας που μπορεί να κρατάει γενιές, μιας και έχει παρατηρηθεί ότι παιδιά κακοποιημένα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες και αυτά ως μεγάλοι να κακοποιούν τα δικά τους παιδιά!

Η παιδική κακοποίηση έχει πολλά πρόσωπα. Μπορεί να είναι έξω ή μέσα στο σπίτι. Είναι  η σωματική βία, η συναισθηματική ή λεκτική βία, είναι η χειρότερη μορφή της, η σεξουαλική κακοποίηση , είναι ακόμα η παραμέληση και έκθεση σε κίνδυνο και φυσικά η εκμετάλλευση.

Η παιδική κακοποίηση λοιπόν είναι ένα χυδαίο τέρας που έχει  πολλές μορφές, δεν το έχει «σκάσει» από κανένα παιδικά παραμύθι, ζει γύρω μας και  είναι δυστυχώς η πραγματικότητα πολλών παιδιών. Είναι συγκλονιστικό για ένα παιδί να μη θέλει να γυρίσει σπίτι του, είναι βασανιστήριο να θέλει να γίνει αόρατο, να μην μπορεί να έχει την φροντίδα και την αγάπη που δικαιούται.  

Ας μην επιτρέψουμε τα παιδιά να μεγαλώνουν σε «τοξικό συναισθηματικό περιβάλλον» είναι ευθύνη  όλων μας όταν ένα παιδί μεγαλώνει μέσα στην σιωπή, τον φόβο, τον εκβιασμό, το μίσος και τη  βία.

Τα παιδιά δεν μπορούν να μιλήσουν εύκολα, είναι αδύναμα  Πρέπει να μιλήσουμε εμείς, είτε είμαστε άλλο μέλος της οικογένειας, είτε συγγενείς, είτε απλοί γείτονες ή άγνωστοι που θα αντιληφθούμε ένα τέτοιο περιστατικό.

Η σιωπή μας κάνει συνένοχους  έχουμε όλοι την ευθύνη των μικρών ανθρώπων που μεγαλώνουν γύρω μας.

Η  «Κοινωνική Δράση» του ΝΠΔΔ του Δήμου Εορδαίας για το 2014 θα επικεντρωθεί και θα εστιάσει στο θέμα της παιδικής κακοποίησης, με ενημερωτικές δράσεις τόσο για ενήλικες αλλά κυρίως για παιδιά.   

Κρυσταλλίδου Θεοπίστη
Πρόεδρος ΝΠΔΔ ΚΟΙΠΠΑΠ
Δήμου Εορδαίας

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.