Η χρυσή ευκαιρία που δίνει η εκτροφή σαλιγκαριών – Πως μπορείτε να κερδίσετε 2.500 ευρώ ανά στρέμμα



Περιθώριο για μεγάλα κέρδη έχει η εκτροφή σαλιγκαριών στην Ελλάδα, η οποία αποτελεί μια από τις πιο διαδεδομένες αγροτικές επενδύσεις το τελευταίο διάστημα, καθώς με σωστή διαχείριση μπορεί να αφήσει μεγάλα κέρδη στους εκτροφείς.

Βασική προϋπόθεση για την σωστή εμπορική τους εκμετάλλευση, είναι η εμπορική συμφωνία για την εκμετάλλευση του προϊόντος, καθώς όπως αναφέρει το Εθνος, σε τέτοια περίπτωση ο επενδυτής μπορεί να κερδίσει έως και 2.500 ευρώ ανά στρέμμα από τα δύο είδη σαλιγκαριών τα οποία εκτρέφονται στην Ελλάδα και την Ευρώπη, το Helix aspersa maxima και το Helix aspersa Muller.

Τι θα πρέπει να ξέρει ο αγρότης- Πως θα πρέπει να είναι η μονάδα εκτροφής

    Ο εκτροφέας θα πρέπει να έχει γνώσεις αγροτικών εργασιών, αλλά και να είναι οπλισμένος με υπομονή, καθώς το πρώτο εισόδημα θα το λάβει μετά από 18 μήνες
    Παράλληλα, προκειμένου να έχει ένα ικανοποιητικό κέρδος, θα πρέπει να διαθέτει εδαφική έκταση τουλάχιστον 5 στρεμμάτων.
    Η απόδοση αρχίζει μετά από 1,5 χρόνο και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την διαχείριση του καλλιεργητή. Ενας μέσος όρος είναι τα 800 κιλά ανά στρέμμα, με το μέγιστο όριο τα 1.500 κιλά ανά στρέμμα. Με βάση τον μέσο όρο, τα εισόδημα αγγίζουν τα 2.500 ευρώ ανά στρέμμα και ετήσια λειτουργικά έξοδα 500 ευρώ.
    Η παραγωγική περίοδος, δηλαδή ο χρόνος που απαιτείται από την είσοδο του γόνου στο εκτροφείο μέχρι την τελική πάχυνση και την παραλαβή των εμπορεύσιμων σαλιγκαριών, είναι περίπου 4 μήνες.

Πως θα πρέπει να στηθεί η μονάδα εκτροφής

    Το χωράφι θα πρέπει να είναι εκτός οικιστική ζώνης και να πληροί κριτήρια όπως αποστάσεις από οικιστική ζώνη, ιδρύματα κτλ.
    Το έδαφος θα πρέπει να στραγγίζει καλά, να έχει μικρή κλίση, να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τον τόπο διαμονής και να έχει εύκολη προσβασιμότητα.
    Απαραίτητη στα αρχικά στάδια είναι η μυοκτονία, ενώ το χωράφι θα πρέπει να απαλλαγεί από γυμνοσάλιαγκες, οι οποίοι αποτελούν μεγάλο πρόβλημα.
    Το νερό θα πρέπει να είναι καθαρό, χωρίς τοξικά και βαρέα μέταλλα με ουδέτερο Ph.
    Θα πρέπει να υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα
    Η καλλιέργεια που θα χρησιμοποιηθεί θα πρέπει να είναι το λευκό έρπον τριφύλλι, που να φτάνει από ύψος 20-30 εκατοστά Το εν λόγω τριφύλλι δημιουργεί μια πολύ καλή σκίαση για τα σαλιγκάρια και τα προστατεύει από την άμεση ηλιακή ακτινοβολία.
    Τα μπεκ των αγωγών θα πρέπει να είναι σε ύψος 1,80 με 2 μέτρα από την επιφάνεια του εδάφους και οι σταγόνες πρέπει να είναι μικρές.
    Απαιτείται εξωτερική περίφραξη με λαμαρίνα, προκειμένου να μην διαφύγουν τα σαλιγκάρια από τον καθορισμένο χώρο.
    Συνίσταται να γίνεται συγχρόνως διατροφή των σαλιγκαριών με ζωοτροφή καλής ποιότητας, ενώ συμπληρωματικά καλό θα είναι να δίνεται μια ποσότητα μαρμαρόσκονης καλής ποιότητας.
    Να γίνεται σχολαστική παρακολούθηση και σχολαστική καθαριότητα.

φωτογραφία: EΘΝΟΣ
Πηγή: iefimerida.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.