O πιστολέρο από τις Κρηνίδες της Καβάλας…



Aπό τον Μηνά Τσαμόπουλο

Ηταν ένα φθινοπωρινό πρωινό στα τέλη Νοεμβρίου του 2009 στο προπονητικό κέντρο του Ρέντη όταν ο τότε πρόεδρος και μεγαλομέτοχος του Ολυμπιακού Σωκράτης Κόκκαλης ρωτούσε γεμάτος απορία τον Κώστα Μήτρογλου για τον τρόπο που πανηγυρίζει σχηματίζοντας με τα χέρια του δύο πιστόλια τα οποία σταυρώνει χιαστί στο στήθος του: «Κώστα, τι σημαίνουν τα πιστόλια που κάνεις στους πανηγυρισμούς μετά τα γκολ;». Ο αστικός μύθος θέλει τον κ. Κόκκαλη να συμβούλευσε σε έντονο ύφος τον πιτσιρικά να σταματήσει να πανηγυρίζει με αυτόν τον τρόπο.

Ωστόσο, όπως λέει ο λαός, «έξις δευτέρα φύσις». Ο «πιστολέρο» του Ολυμπιακού εξήγησε ότι «μεγάλωσα έτσι στη Γερμανία και το έκανα από μικρό παιδί με τους φίλους μου όταν έβαζα γκολ». Κάποιος άλλος στη θέση του θα είχε σκεφτεί να αλλάξει τον τρόπο πανηγυρισμού, όχι όμως ο «Γερμανός».Λίγες ημέρες αργότερα στο «Γ. Καραϊσκάκης» ο «Μητρογκόλ» σκοράρει δύο φορές σε βάρος του Παναθηναϊκού και αντί για «πιστόλια» αρχίζει να «πυροβολεί» σχηματίζοντας με τα χέρια ένα… πολυβόλο.

Ο πατέρας του, Γιώργος Μήτρογλου, έδωσε την εξήγηση για την ψύχωση του Κώστα με τα πιστόλια λύνοντας το μυστήριο: «Από εφτά ετών τον φωνάζουν “πιστολέρο” και “κανονιέρη”. Κι αυτό γιατί στη Γερμανία στους πρώτους σκόρερ όλων των κατηγοριών δεν δίνουν χρυσό παπούτσι, αλλά μια μινιατούρα κανονιού…».

Την άνοιξη του 2011, όταν έπαιζε με τη φανέλα του Πανιωνίου, άλλαξε τον τρόπο πανηγυρισμού του. Κλήθηκε, μάλιστα, από τον πταισματοδίκη Καλλιθέας ως ύποπτος για παράβαση διάταξης του νόμου περί εξωσχολικού αθλητισμού, με αφορμή την ενέργειά του να κατεβάσει το σορτσάκι του μετά το γκολ που πέτυχε κόντρα στον Παναθηναϊκό.
Το ταλέντο του αναμφισβήτητο, η αίσθηση του χώρου και η εκτελεστική του δεινότητα απαράμιλλες. Ο Κώστας Μήτρογλου έγινε talk of the town με το χατ τρικ που πέτυχε κόντρα στην Αντερλεχτ  στις Βρυξέλλες.

Περίεργος τύπος και με ιδιοτροπίες, έχει περάσει διά πυρός και σιδήρου στη θητεία του στον Ολυμπιακό. Λόγω του ατίθασου χαρακτήρα του, δεν τα είχε ποτέ καλά με τους προπονητές και γι’ αυτό τον έστελναν δανεικό, τη μία στον Πανιώνιο και την άλλη στον Ατρόμητο, όπου όμως πάντα έβαζε τη δική του ποδοσφαιρική σφραγίδα. Στις 13 Αυγούστου του 2008 είχε αγνοήσει τον προπονητή του Ερνέστο Βαλβέρδε και εκτέλεσε το καθοριστικό πέναλτι κόντρα στην Ανόρθωση στο ΓΣΠ, για τα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ.

Τελικά αστόχησε, με αποτέλεσμα ο Ολυμπιακός να γνωρίσει εν τέλει τον αποκλεισμό και να έχει μια μεγάλη οικονομική χασούρα. Ο ίδιος απογοητεύτηκε, αφού το χαμένο πέναλτι του κόστισε τη θέση του στην 11άδα, σε σημείο να είναι νωθρός στις προπονήσεις και να αρχίσει και κάποια νυχτοπερπατήματα. Ο Βαλβέρδε τον είχε πάρει με στραβό μάτι και κανείς δεν μπορεί να πει ότι είχε άδικο.

Ηταν άνοιξη του 2011 όταν, σύμφωνα με δημοσίευμα αθλητικής εφημερίδας προσκείμενης στον Ολυμπιακό, ο Ερνέστο Βαλβέρδε ρωτήθηκε στην Κύπρο, όπου βρίσκονταν οι Πειραιώτες για φιλικά παιχνίδια, για ποιον λόγο αποφάσισε να «κόψει» τον Μήτρογλου από την αποστολή. Τη στιγμή της ερώτησης πετάχτηκε άνθρωπος της ΠΑΕ που βρισκόταν δίπλα στον Βάσκο τεχνικό και απάντησε: «Ο Μήτρογλου επέστρεψε με 17% λίπος. Στα βραβεία της NOVA ήταν προσκεκλημένος αλλά δεν ήρθε γιατί το προηγούμενο βράδυ είχε ξενυχτήσει, είχε πιει και ήταν χάλια».

Ηταν η περίοδος που ο Μήτρογλου είχε επιστρέψει από τον Πανιώνιο, όπου αγωνίστηκε ως δανεικός, και δοκιμαζόταν στου Ρέντη για να δει το τεχνικό επιτελείο αν θα τον κρατούσε για την επόμενη αγωνιστική περίοδο. Ο τότε προπονητής του στην ομάδα της Νέας Σμύρνης Τάκης Λεμονής είχε στηρίξει τον Βαλβέρδε λέγοντας για τον «πιστολέρο»:  «Είναι σπάνιος παίκτης αλλά πρέπει να αλλάξει τον τρόπο που βλέπει επαγγελματικά το ποδόσφαιρο. Πολύ φοβάμαι ότι αν δεν δει κάποια πράγματα, δεν θα κάνει την καριέρα που του αναλογεί. Είναι ένα πακέτο που αφορά την προσωπική ζωή, τις προπονήσεις, την οπτική σχετικά με το μέλλον του για το ποδόσφαιρο».

Ακολούθησε ο Ατρόμητος Αθηνών, με προπονητή τον Γιώργο Δώνη, όπου ο Μήτρογλου έκλεψε για μία ακόμη χρονιά την παράσταση αλλά παίζοντας μακριά από το Φάληρο. Ο Δώνης καταφέρνει να «κερδίσει» τον Μήτρογλου, αναγκάζοντας τον Ερνέστο Βαλβέρδε, τον Απρίλιο του 2012, στην κοινή συνέντευξη των δύο προπονητών εν όψει του τελικού Κυπέλλου μεταξύ Ολυμπιακού και Ατρομήτου να πει: «Είναι αλήθεια πως ο Μήτρογλου δεν είχε πολλές ευκαιρίες στον Ολυμπιακό σε αντίθεση με τον Ατρόμητο και αυτό ήταν επιτυχία του Δώνη που κατάλαβε τις δυνατότητές του και κατάφερε να τον αναδείξει».Εναν μήνα νωρίτερα ο Κώστας Μήτρογλου έσερνε πίσω του τέσσερις παίκτες της Ξάνθης που πάλευαν με νύχια και με δόντια να του πάρουν την μπάλα, πετυχαίνοντας το 15ο γκολ του με τη φανέλα του Ατρομήτου. Για τον πρόεδρο του Ολυμπιακού Βαγγέλη Μαρινάκη αυτή η «κούρσα» του Κώστα σήμανε την οριστική λήψη μιας απόφασης: της οριστικής επιστροφής του «πιστολέρο» στο μεγάλο λιμάνι. Οσοι τον ζουν από κοντά κάνουν λόγο για ένα παιδί με ατίθασο χαρακτήρα μέσα στο γήπεδο, που δεν καταλαβαίνει τίποτα και είναι στον κόσμο του.

Εχει αυτό που οι προπονητές αποκαλούν ποδοσφαιρικό θράσος. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που τον φωνάζουν «τρελοκομείο», ενώ θεωρείται ένας από τους πιο εκκεντρικούς ποδοσφαιριστές που έχουν αγωνιστεί στη Σούπερ Λίγκα. Κάνει συνέχεια πλάκες, βγάζει τα φρύδια του, ξυρίζει ή κουρεύει περίεργα τα μαλλιά του, με λίγα λόγια, έχει την τρέλα που κουβαλάνε όλοι οι μεγάλοι σύγχρονοι ποδοσφαιριστές – και όσοι πιστοί προσέλθετε. Δεν είναι τυχαίο ότι στις φοιτητικές εκλογές του 2012 στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης φοιτητές αναγορεύουν σε «κίνημα» τον θαυμασμό τους στον Κώστα Μήτρογλου.

Η παράταξη κατέβηκε με την επωνυμία ΚΩστας ΜΗΤρογλου Η Σωτηρία (ΚΩ.ΜΗΤ.Η.Σ.) και είχε ως σύμβολο τον ποδοσφαιριστή να κάνει σούζα με ένα μηχανάκι με φόντο τον ήλιο του ΠΑΣΟΚ και χρώμα το νικέλιο. Ψηφοδέλτιά της, μάλιστα, εντοπίστηκαν σε αρκετά ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και σε άλλες πόλεις. Σύνθημα της παράταξης ήταν το «Ερνέστο, δεν ξεχνώ».

Η ωριμότητα
Ο Κώστας Μήτρογλου ωρίμασε πλέον και αυτό φαίνεται μέσα στο γήπεδο. Κρατάει χαμηλούς τόνους και αποφεύγει την έκθεση στα ΜΜΕ για θέματα εκτός ποδοσφαίρου. Μαζί με τη Γερμανίδα φίλη του, με την οποία έκαναν δημόσια εμφάνιση την περασμένη άνοιξη στις κερκίδες του γηπέδου και ίσως σύντομα επισημοποιήσουν τη σχέση τους, ο ερυθρόλευκος στράικερ συνεχίζει και επιμένει να ζει στο σπίτι που έχει στη Νέα Σμύρνη, παρά το γεγονός ότι από την ΠΑΕ Ολυμπιακός του έχουν προτείνει να μετακομίσει σε πολυτελή κατοικία στα νότια προάστια -σε Γλυφάδα, Βούλα, Βουλιαγμένη ή Καβούρι-, όπως έχουν κάνει οι περισσότεροι συμπαίκτες του που μένουν σε πανάκριβες μονοκατοικίες ή σε τεράστια διαμερίσματα.
Τα αυτοκίνητα είναι η μεγάλη του λατρεία. Διαθέτει τρία, ένα μεγάλο Peugeot, μια BMW και μια Mercedes. Οι περισσότεροι φίλοι του δεν είναι από τον χώρο του ποδοσφαίρου, ωστόσο με κάποιους συμπαίκτες του κάνει καλή παρέα.

Ο Δημήτρης Σιόβας και ο Χοσέ Χολέμπας είναι δύο από αυτούς, ενώ ο Ελίνι Δημούτσος είναι ο κολλητός του εκτός ομάδας. Μάλιστα οι δυο τους επισκέπτονται συχνά το γήπεδο του Ατρομήτου για να δούνε κάποιον αγώνα των Περιστεριωτών, όταν ο Δημούτσος είναι τραυματίας ή τιμωρημένος. Αγαπημένο του είδος μουσικής είναι η ξένη hip hop και r’n’b. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να χαλαρώσει πριν και μετά την προπόνηση, αφού, όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος, οι στοίχοι και ο ρυθμός αυτού του είδους μουσικής τον εκφράζουν απόλυτα. Αγαπημένη του ατάκα που έχει γράψει ιστορία: «Τρελαίνομαι όταν βάζω γκολ… Είναι σαν το σεξ».

 Το απέδειξε μάλιστα στις Βρυξέλλες με τον τρόπο που πανηγύρισε τα τρία γκολ.Ο Αλ Πατσίνο είναι ο αγαπημένος του ηθοποιός και αγαπημένη του ταινία ο «Σημαδεμένος». Από τις πολλές φορές που την έχει δει ξέρει όλους τους διαλόγους απέξω. Η πίστη του στον Θεό είναι μεγάλη. Το γούρι του είναι μια εικόνα που του χάρισε η οικογένειά του, ενώ πριν από κάθε ματς κάνει τον σταυρό του. Το αγαπημένο του αξεσουάρ είναι τα καπέλα, όχι μόνο τα αθλητικά, αλλά και τα πιο κυριλέ, με τα Gucci να αποτελούν την αγαπημένη του φίρμα. Χειμώνα – καλοκαίρι συνοδεύουν το εκκεντρικό ντύσιμο που επιλέγει και υποστηρίζει. Εχει μεγάλη αδυναμία στην οικογένειά του, στον πατέρα του Γιώργο, στη μητέρα του Αναστασία και στον αδερφό του Μπάμπη. Γι’ αυτό τον λόγο έχει κάνει τατουάζ τα ονόματά τους.

Το όνειρο της στρογγυλής θεας
Γεννημένος στις 12 Μαρτίου του 1988 στις Κρηνίδες της Καβάλας, βρέθηκε προτού ακόμη περπατήσει στη Γερμανία, όπου αναγκάστηκαν να πάνε ως μετανάστες οι γονείς του λόγω της οικονομικής ανέχειας. Το όνειρό του από τότε ήταν να δει τον Κώστα με τη φανέλα της αγαπημένης του ομάδας, του Ολυμπιακού. «Ο Κώστας είναι γεννημένος για να παίζει μπάλα. Η μπάλα ήταν και είναι η ζωή του ολόκληρη».

Από εφτά ετών ο Κώστας άρχισε να παίζει αγώνες στα τσικό της Νοϊκίρχεν και να σκοράρει ανελλιπώς. Σε ηλικία 14 ετών πήρε μεταγραφή για την Ντούισμπουργκ και δύο χρόνια αργότερα για την Γκλάντμπαχ. Με την ομάδα κάτω των 19 στις σεζόν 2005-2006 και 2006-2007 πέτυχε σε 35 εμφανίσεις 38 γκολ! Την επόμενη σεζόν αγωνίστηκε με την Γκλάντμπαχ Β’ στη Ζweiteliga, όπου όμως δεν κατάφερε να σκοράρει κάποιο τέρμα. Εκεί τον ανακάλυψαν οι σκάουτερ του Ολυμπιακού το καλοκαίρι του 2007 και τον έφεραν στον Πειραιά με πενταετές συμβόλαιο.

Ο Ολυμπιακός
Τον πρώτο καιρό στον Ολυμπιακό ο Κώστας Μήτρογλου συνάντησε αρκετές δυσκολίες, αφού δεν ήξερε γρι ελληνικά. Σήμερα τα μιλάει πολύ καλά, αλλά δεν ξέρει να τα γράφει και να τα διαβάζει. «Εκανα πολλές θυσίες για να φτάσω ως εδώ. Για να τα καταφέρω δεν επέτρεψα στον εαυτό μου πολλά πράγματα, όπως ότι δεν καπνίζω και δεν πίνω», δήλωσε αργότερα αναπολώντας τα παιδικά του χρόνια. Μέντορά του στον Ολυμπιακό θεωρεί τον Ντάρκο Κοβάσεβιτς, ο οποίος είχε διακρίνει ευθύς εξαρχής το ταλέντο του μικρού. «Ο Κώστας είναι εξαιρετικός και θα πάει ψηλά. Σίγουρα θα γίνει μεγάλο αστέρι. Εχει όλα τα φόντα να γίνει ο βασικός επιθετικός του Ολυμπιακού για πολλά χρόνια», είχε πει. Κάποιος έγραψε για τον Μήτρογλου: «Αποτελεί το αδέσποτο σκυλί στη σαλονοτραπεζαρία του προπονητικού καθωσπρεπισμού. Κοινώς, μιλάμε για το τυπικό άναρχο φορ που κάνει πάντα του κεφαλιού του και μοιάζει να μη λογαριάζει τίποτα και κανέναν παρά μόνο το ένστικτό του».

Στην κορυφή της Ευρώπης
Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ήταν από τους λίγους που είχαν πάντα εμπιστοσύνη στον Κώστα Μήτρογλου. Οταν μάλιστα ακούγονταν απόψεις για πώληση του Ελληνα επιθετικού, τον Ιανουάριο του 2011, ο πρόεδρος του Ολυμπιακού ήταν κατηγορηματικά αντίθετος. Η ΠΑΕ παραχώρησε δανεικό τον παίκτη, δεν τον πούλησε. Ο μεγαλομέτοχος των ερυθρόλευκων είχε επικοινωνήσει πολλές φορές μαζί του, όταν φορούσε τη φανέλα τόσο του Πανιωνίου όσο και του Ατρόμητου και τον παρότρυνε να δίνει τον καλύτερό του εαυτό: «Σε πιστεύουμε. Συνέχισε με τον ίδιο ρυθμό και θα επιστρέψεις στον Ολυμπιακό».

Ο «Γερμανός» έβαλε πάλι τα ερυθρόλευκα την περασμένη περίοδο, πέτυχε τέσσερα γκολ στη φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ και την τρέχουσα σεζόν έχει ήδη τρία, ενώ βρισκόμαστε μόλις στη δεύτερη αγωνιστική. Επτά γκολ μέσα σε 13 μήνες στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση δεν είναι και λίγα. Στα 25 του έγινε ο πρώτος Ελληνας ποδοσφαιριστής που πέτυχε χατ τρικ σε παιχνίδι του Τσάμπιονς Λιγκ, μετά τον Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς που είχε σκοράρει τρεις φορές στη νίκη του Ολυμπιακού με 6-2 επί της Μπάγερ Λεβερκούζεν το 2002 στη Ριζούπολη, και ο πρώτος παίκτης που πετυχαίνει χατ τρικ σε εκτός έδρας παιχνίδι.

kourdistoportocali.com

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.