Ομιλία Ευγενίας Ουζουνίδου για την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ



Κύριε πρόεδρε,

Η ιστορία δείχνει το μίσος των οικονομικά ισχυρών,  τη δυσφορία τους, τις τακτικές και τις στρατηγικές που επινοούσαν για να παρακάμψουν τη δημοκρατία και τη λαϊκή εντολή, να την απενεργοποιήσουν, να τη μετατρέψουν σε ένα χυδαίο -δηλαδή αγοραίο- «νταραβέρι» όταν δεν μπορούσαν να την καταργήσουν.

Για την κυβέρνηση της Αριστεράς είναι δέσμευση η αποκατάσταση των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων, αλλά και των συνταγματικών απαιτήσεων του λαού μας.

Η χώρα βρέθηκε στη δίνη μίας  βαθιάς καπιταλιστικής συστημικής κρίσης που όμοιά της δεν έχουμε ξαναδεί από την κρίση του 1929 κι ίσως την ξεπερνά,  την οποία και τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ το βροντοφώναζε, το αρνήθηκαν συστηματικά. Επιλέξατε να αποδώσετε ευθύνες στον ελληνικό λαό διαπομπεύοντας τον στην οικουμένη ως «τεμπέλη» και τον σύρατε να υπομένει μία σειρά οριζόντιων μέτρων. Μέτρα που τον φτωχοποιούν, τον οδηγούν στην ανεργία και ταυτόχρονα εσείς οι ίδιοι έχετε περισσό θράσος να μιλάτε για success story και πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ την ίδια ώρα διευκολύνατε τον εκφασισμό της κοινωνίας με τις πολιτικές σας και τη θεωρία των δυο άκρων.

Το θέμα της Δημοκρατίας, πέφτει σε μια καυτή πολιτική συγκυρία, καθώς ακόμη και το πιο σταθερό σας στήριγμα, η τρόικα, σας θέτει νέους όρους για την εμπιστοσύνη που σας παρέχει. Η περιβόητη πολιτική διαπραγμάτευση είναι απλά προϊόν φαντασίωσή σας και τροφή για επικοινωνιακά βαυκαλήματα. Ποια στοιχεία, ποια ανάλυση, τεκμηριώνει και αποδεικνύει ότι μπορεί να επέλθει ανάπτυξη χωρίς δημόσιες επενδύσεις; Χωρίς τον δημόσιο έλεγχο στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων όπως είναι η ενέργεια, το νερό, οι Μεταφορές;
 
Η περιφορά σας ανά τον κόσμο και η προσέλκυση επενδυτών-αγοραστών των πλέον απαραίτητων δημόσιων υποδομών δεν είναι ανάπτυξη. Είναι ξεπούλημα.  Βάλατε στη γωνία τον κόσμο της εργασίας τσακίζοντας μισθούς και εργασιακά δικαιώματα. Πετύχατε έτσι την ανταγωνιστικότητα;

Ονομάσατε ανάπτυξη τις μεταρρυθμίσεις στην Αυτοδιοίκηση,  στην Παιδεία, στην Υγεία, στερώντας βασικά συνταγματικά δικαιώματα.

Aνάπτυξη βαφτίσατε τις τσάμπα ψηφιακές συχνότητες στους διαπλεκόμενους καναλάρχες (εκεί παραβαίνετε ακόμα και τα εγγεγραμμένα έσοδα στο μνημόνιο και κάνετε αντίσταση στην τρόικα!!!) και την, ο Θεός να την κάνει, πώληση των 28 δημόσιων κτιρίων έναντι 261 εκατομμυρίων ευρώ με υποχρέωση καταβολής ενοικίων 600 εκατομμυρίων ευρώ συν την ασφάλιση, φαίνεται ότι και εκεί γράφετε νέες μαύρες σελίδες νομιμοφανούς διαπλοκής.

Διαρθρωτικό μέτρο βαφτίσατε την διάλυση του δημόσιου τομέα. Τολμάτε και μας κουνάτε το χέρι εσείς που λειτουργήσατε πελατειακά τα τελευταία 40 χρόνια; Εσείς που ακόμη περιμένουμε να δώσετε λίστα των επίορκων υπαλλήλων. Τολμάτε και μας κρίνετε στη θέση μας για τα κοινωνικά αγαθά που υποχρεούται να παρέχει το κράτος κι όχι για εμπορεύσιμα προιόντα που εσείς ευαγγελίζεσθε;

Σε Ποια μελέτη, ποιού οίκου βασίζεσθε για να υποστηρίξετε ότι ανάπτυξη έρχεται χωρίς δημόσιες επενδύσεις;

Στο  Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων το 2012, 7,7 δις προϋπολογισθείσες πιστώσεις, οι πληρωμές έφθασαν τα 5,8 δις, όπως αποτυπώνεται στον  Απολογισμό  των εσόδων και εξόδων του Κράτους που καταθέσατε  εχθές στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Ποια ανάπτυξη ευαγγελίζεσθε με ένα πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων αυτής της τάξης; Τι πόροι έφθασαν στην αγορά; Ποια στρατηγική ανάπτυξης διαθέτετε και υλοποιείτε σε τέτοια περίοδο βαθιάς ύφεσης πέραν των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων; Καμία.

Αλλά ακόμη και τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα πώς να υλοποιηθούν όταν μειώνετε το εθνικό σκέλος και στερείτε από τους φορείς τη δυνατότητα προετοιμασίας και υλοποίησης μίας σειράς ενεργειών που δεν συγχρηματοδοτούνται;

Διαλύοντας τη δημόσια διοίκηση, εγκαταλείψατε στο έλεός τους φορείς  που πρέπει να σπεύσουν μέσα σε αυτά τα 2 έτη  να μην χαθούν πόροι της ΕΕ.

Για εμάς όμως κύριοι, η ανάπτυξη βασίζεται στην παραγωγική ανασυγκρότηση, που θεωρούμε ότι κανείς από σας δεν την αρνείται.

Η πρότασή μας βάζει σε προτεραιότητα την αναβάθμιση της εργασίας, και τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.  

Θέτει σε προτεραιότητα την προστασία του περιβάλλοντος, την τεχνολογική πολιτική και παραγωγή «εντάσεως γνώσης».  

Το δικό μας Σχέδιο έχει τρεις στόχους:
Τη δημιουργία θέσεων εργασίας με αξιοπρεπείς όρους και τη μείωση της ανεργίας.
Την ισόρροπη, βιώσιμη και περιεκτική ανάπτυξη.
Την εξισορρόπηση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών
 
Βεβαίως και η πρότασή μας βασίζεται στο δημόσιο έλεγχο των υποδομών της χώρας. Απαραίτητο εργαλείο άσκησης κοινωνικής πολιτικής από μια κυβέρνηση.

Το κοινοτικό δίκαιο -οι Κανονισμοί της ΕΕ, κύριοι,  δεν υποχρεώνουν σε πώληση των δημοσίων υποδομών.

Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές της ΕΕ και του ΔΝΤ υποχρεώνουν τη χώρα σε πωλήσεις επιθυμώντας να τη μετατρέψουν σε αποικία όπως και σε άλλες χώρες του νότου. Γι αυτό εμείς θα επιμένουμε: δεν διαπραγματεύεστε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Σ’ αυτή τη συγκυρία η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ένα επικοινωνιακό τέχνασμα, αλλά μια ουσιαστική πρόταση που θέτει το δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων και τον καθένα μας προ των ευθυνών του.

Η πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως κύρια κατεύθυνση την κοινωνία. Δηλώνει ότι δεν πάει άλλο με αυτήν την κυβέρνηση και καλεί τον ελληνικό λαό να κάνει τη δική του λαϊκή μομφή κατά της κυβέρνησης με ένα μεγάλο ενωτικό εργατικό λαϊκό αγωνιστικό ρεύμα προοδευτικής ανατροπής.

Κλείνοντας, θέλω να σας θυμίσω ότι η ιστορία μας διδάσκει ότι τα καθεστώτα πριν καταρρεύσουν, καταφεύγουν στον αυταρχισμό, στις νομιμοφανείς παρανομίες και στις γραφικότητες. Εσείς τα κάνετε και τα τρία.

 

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.