Απεργιακές συγκεντρώσεις ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ σε Κοζάνη και Πτολεμαΐδα



Απεργιακές συγκεντρώσεις πραγματοποιησαν το πρωί της Τετάρτης   ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ σε Κοζάνη και Πτολεμαίδα. Η συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου ν. Κοζάνης και της ΑΔΕΔΥ Ν.Τ. Κοζάνης, στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης  ήταν περιορισμένη, ενώ δυναμική ήταν η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.

Ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου ν. Κοζάνης Αθανάσιος Τολιόπουλος στην ομιλία του τόνισε πως « είμαστε για ακόμη μια φορά στους δρόμους, στις πλατείες και απαιτούμε επιτέλους να μας ακούσουν, να ακούσουν την φωνή της κοινωνίας, που υποφέρει και αργοπεθαίνει.

Ανεργία, φτώχεια, εξαθλίωση είναι τα χαρακτηριστικά μετά από τρία χρόνια σκληρή, βάρβαρη, νεοφιλελεύθερη μονεταριστική μνημονιακή πολιτική, που την χαρακτηρίζουν η εμμονή στην κοινωνική και εργασιακή αναλγησία.

Το μόνο που κάνουν οι πολιτικές της κυβέρνησης που εκτελεί κατά γράμμα της τροϊκανές εντολές, είναι να πολλαπλασιάζουν τα αδιέξοδα της οικονομίας και της κοινωνίας με κίνδυνο να μην υπάρξει επιστροφή.

Η λίστα των ανέργων καθημερινά αυξάνεται όλο και περισσότερο, η αγορά εργασίας έχει απορυθμιστεί, η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία και η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων κερδίζουν έδαφος, το εργατικό δίκαιο έχει ξηλωθεί και βέβαια έχουν ακυρώσει τον ακρογωνιαίο λίθο, τις Συλλογικές Συμβάσεις εργασίας».

Ο κ. Τολιόπουλος σημείωσε πίσης πως « ότι η εναλλακτική οικονομική και πολιτική πρόταση των συνδικάτων για την ενίσχυση των εισοδημάτων και της πραγματικής οικονομίας, την διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της χώρας, με φιλεργατικές αναπτυξιακές και κοινωνικές πολιτικές, είναι η μόνη και ρεαλιστική λύση για την έξοδο από την κρίση» και ολοκλήρωσε λέγοντας πως « σε αυτόν το αγώνα πάμε όλοι μαζί, κανείς μόνος του, αυτό πρέπει να είναι το σύνθημα μας από εδώ και πέρα.

Με ενότητα, με αλληλεγγύη, μόνο έτσι θα μπορέσουμε να γίνουμε δύναμη ανατροπής και να επιβάλλουμε λύσεις και να βγούμε από τα σημερινά αδιέξοδα που οδηγούν την οικονομία και την κοινωνία».

Στην ομιλία του ο  Πρόεδρος Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Κοζάνης Δημήτρη Ντέντη  επισήμανε πως « αντιστεκόσαστε σε µια πολιτική που γεµίζει τη χώρα µε κοινωνικά και οικονοµικά ερείπια και που  μας οδηγεί σε ανθρωπιστική κρίση µε 1.700.000 ανέργους και 3.000.000 ανασφάλιστους, σε καθημερινές αυτοκτονίες πολιτών, σε πείνα και εξαθλίωση χιλιάδων οικογενειών» και πρόσθεσε πως « όσοι δουλεύουμε στο δηµόσιο και τα δηµόσια κοινωνικά αγαθά, ξαναβρισκόμαστε στο στόχαστρο».

Ηδη προωθούνται 15.000 άµεσες απολύσεις, μετά τις πρώτες 15.500 διαθεσιµότητες και προετοιµάζεται ο δεύτερος και τρίτος γύρος µε ακόµη περισσότερους εργαζόµενους.

Τα εναποµείναντα  ασφαλιστικά µας δικαιώµατα ξαναµπαίνουν στην κλίνη του Προκρούστη.

Σχεδιάζονται νέες ανατροπές στην κοινωνική ασφάλιση προς όφελος των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών. Αντί να επιστρέψουν στα Ταµεία τα κλεµµένα αποθεµατικά, προωθούν νέες µειώσεις στις συντάξεις και το εφάπαξ. Τα πενιχρά µας εισοδήµατα θα δεχθούν νέα επίθεση, νέες µειώσεις αποδοχών, νέα φορολεηλασία.

Η δηµόσια παιδεία και η δηµόσια υγεία υποβαθµίζονται ακόµη περισσότερο. Κλείνουν σχολεία και νοσοκομεία, ενώ ταυτόχρονα επιβάλλονται νέα χαράτσια σε βάρος των πολιτών. Η πρωτοβάθµια περίθαλψη παραδίδεται στον αδηφάγο ιδιωτικό τοµέα. Χρηµατοπιστωτικά ιδρύµατα αλλά και ασφαλιστικές εταιρίες διαφηµίζουν τα προϊόντα τους µέσω των «καρτών υγείας Το δίλημμα είναι σαφές:  πεθαίνεις ή αυτοκτονείς».

Ψήφισμα της απεργιακής συγκέντρωσης του Εργατικού Κέντρου Πτολεμαΐδας

Εμείς οι εργαζόμενοι, άνεργοι και συνταξιούχοι που πήραμε μέρος στη σημερινή απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Πτολ/δας, δηλώνουμε την αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε τον αγώνα με κάθε μέσο και τρόπο για να μπει οριστικό τέλος στις καταστροφικές και αδιέξοδες πολιτικές κυβέρνησης και τρόικα που έχουν εξαθλιώσει την κοινωνία και οικονομία.

Διαδηλώσαμε κατά της φτώχειας, της εξαθλίωσης, της ανεργίας, της λιτότητας, του εκφοβισμού, των απολύσεων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, των διαθεσιμοτήτων, της φοροεπιδρομής, της κατάργησης των Συλλογικών Συμβάσεων.

Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο τα φαινόμενα βίας που είναι επακόλουθο της σημερινής εξαθλιωμένης κατάστασης που έχει οδηγηθεί η ελληνική κοινωνία.

Είμαστε ενάντια σε κάθε μορφή βίας, από όπου και αν προέρχεται , όποιον και αν στοχεύει.

Σήμερα η Εορδαία ενώνει τη φωνή της και διαμαρτύρεται:

*  Για την εφιαλτική ανεργία και την πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας με την εξάπλωση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, της μαύρης εργασίας και της αποδόμησης του εργατικού δικαίου.
*  Για τον νέο υπό κατάρτιση προϋπολογισμό, ο οποίος τοποθετεί στην κλίνη του Προκρούστη, τα εναπομείναντα δικαιώματα εργαζομένων, συνταξιούχων, και ολόκληρης της Ελληνικής κοινωνίας.
*  Για τις διαρκείς παρεμβάσεις στα δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα μέσα από την κατάργηση και παράκαμψη δημοκρατικών θεσμών και διαδικασιών.
*  Για την μαύρη και ανασφάλιστη εργασία που οργιάζει στους χώρους των Ορυχείων και την εκμετάλλευση στον ιδιωτικό τομέα με το πρόσχημα της οικονομικής κρίσης.
*  Για την απαράδεκτη απόφαση για άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.

Ζητάμε κοινωνική δικαιοσύνη και αξιοπρεπή εργασία για όλους.

Να σταματήσουν επιτέλους να πληρώνουν τα βάρη των αποτυχημένων οικονομικών πολιτικών αποκλειστικά εκείνοι που δεν τα δημιούργησαν

Βασικός μας στόχος είναι η επαναφορά εξολοκλήρου του θεσμού των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και η εφαρμογή νέου αναπτυξιακού μοντέλου που θα δημιουργεί νέες και σταθερές θέσεις εργασίας ενισχύοντας την απασχόληση, την αναδιανομή του εισοδήματος και την αναγκαία κοινωνική συνοχή.

Οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι δεν έχουν πλέον κανένα περιθώριο οικονομικής αντοχής.  Εχουν όμως τη δύναμη να αντιπαλέψουν και να ακυρώσουν αυτές τις απαράδεκτες και αντεργατικές πολιτικές.

Ο αγώνας πλέον είναι μονόδρομος και αφορά όλους μας.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΣΤΑΡΕΛΛΑΣ
Ο ΧΡΟΝΟΣ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.