Εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για του πεσόντες στη μάχη του Περδίκκα

Η δήμαρχος Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου και ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Περδίκκα Φώτιος Κεμερλής σε συνεργασία με τις αντιστασιακές οργανώσεις της Π.O.A.E.A. Δυτικής Μακεδονίας:

Σας προσκαλούν να τιμήσετε με την παρουσία σας τις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τους 7 πεσόντες ΕΛΑΣίτες στη μάχη του Περδίκκα στις 11 Οκτωβρίου 1944 την Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013 στην κεντρική πλατεία της τοπικής κοινότητας Περδίκκα, προ του μνημείου της Εθνικής Αντίστασης.

Η δήμαρχος Εορδαίας
Παρασκευή Βρυζίδου

Ο πρόεδρος του Τ.Σ. Περδίκκα
Φώτιος Κεμερλής

Οι αντιστασιακές οργανώσεις
της Π.Ο.Α.Ε.Α. Δυτικής Μακεδονίας

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:
11.00 Προσέλευση κοινού και τοπικών αρχών
11.10 Επιμνημόσυνη δέηση προ του μνημείου της Εθνικής Αντίστασης Περδίκκα
11.20 Χαιρετισμός από την Δήμαρχο Εορδαίας κ. Παρασκευή Βρυζίδου. Χαιρετισμός από τον πρόεδρο του Π.Σ. της Π.Ο.Α.Ε.Α. Δυτικής Μακεδονίας κ. Απόστολο Αθανασιάδη.
11.30 Ομιλία για το ιστορικό της ημέρας από τον κ. Τσιάτα Νικόλαο, πρόεδρο Π.Ο.Α.Ε.Α. Γρεβενών
11.40 Απαγγελία ποιημάτων από α) Ξενιτοπούλου Δέσποινα, β) Χατζή Μανόλη.
11.45 Κατάθεση στεφάνων
11.50 Σιγή ενός λεπτού στη μνήμη των πεσόντων αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης
11.55 Πένθιμο εμβατήριο: Επέσατε θύματα αδέρφια μου εσείς…!
12.00 Εθνικός ύμνος. Πέρας εκδήλωσης. Λιτή Δεξίωση.
13.00 Απονομή αναμνηστικής πλακέτας στο Σεχίδη Γρηγόρη-ΕΛΑΣίτη και ιδρυτή της ΠΟΑΕΑ Φλώρινας, η οποία θα γίνει στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου Εορδαίας.

Σύντομο ιστορικό της ημέρας
Στις 11 Οκτωβρίου 1944 γερμανική διμοιρία τριάντα και πλέον ανδρών φεύγει από την Πτολεμαϊδα με στρατιωτική φάλαγγα και βαρύ οπλισμό για το Αμύνταιο. Έξω από τα στρατιωτικά μνημεία του Περδίκκα το απόσπασμα του Ηλία Ακριτίδη, καλά ταμπουρωμένο φύλαγε την περιοχή από τυχόν γερμανικές εχθροπραξίες σε βάρος του αμάχου πληθυσμού.
Οι Γερμανοί τους αντελήφθησαν και πριν προλάβουν να αντιδράσουν τα γερμανικά μυδράλια που κροτάλιζαν μανιασμένα γάζωσαν το λιοντάρι του Μεσοβούνου σκότωσαν τον Ηλία Ακριτίδη και τα έξι παλικάρια του. Όλα τα παιδιά της εορδαϊκής γης κείτονται νεκροί ως μάρτυρες της ηρωικής  εθνικής αντίστασης σε παρακείμενο χώρο του κοιμητηρίου του δ.δ. Περδίκκα χωρίς να προλάβουν να αναπνεύσουν έστω για λίγο τον ελεύθερο αέρα της πατρίδας τους.
Ήταν δε οι εξής:
Ηλίας Ακριτίδης αποσπασ.ετών 28
Δημήτριος Μαυρίδης ετών 19
Μιχαήλ Παραστατίδης ετών 50
Γεώργιος Τσοπανίδης ετών 38
Γεώργιος Τριανταφυλλίδης ετών 23
Ιωάννης Αραμαδανίδης ετών 27
Όλοι από το ηρωικό και αιματοβαμμένο Μεσόβουνο
Και ο αντιφασίστας Ιταλός στρατιώτης Mario.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.