Δυναμική και ελπιδοφόρα η συμμετοχή των τοπικών επιχειρήσεων στη διεθνή έκθεση «Anuga 2013»



Με πρώτο θέμα ημερήσιας διάταξης «Αποτελέσματα της συμμετοχής τοπικών επιχειρήσεων στην έκθεση Anuga 2013» πραγματοποιήθηκε η τακτική συνεδρίαση μηνός Οκτωβρίου των μελών του  Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Κοζάνης, προεδρεύοντος  του Προέδρου αυτού, κ. Κων/νου Κυριακίδη, την Τετάρτη το απόγευμα 23/10/2013,  παρουσία  του Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, κ. Ιωάννη Σόκουτη, στελεχών της ΑΝ.ΚΟ.Α.Ε και εκπροσώπων των επιχειρήσεων – μελών του Επιμελητηρίου που συμμετείχαν στην διεθνή Εκθεση ANUGA 2013.

Σημειώνεται ότι η Διεθνής έκθεση  «ANUGA 2013», το μεγαλύτερο παγκοσμίως εκθεσιακό γεγονός του κλάδου τροφίμων και ποτών,  διοργανώθηκε στη Κολωνία της Γερμανίας, στο Εκθεσιακό Κέντρο Cologne Exhibition Centre από 5 έως 9 Οκτωβρίου 2013.

Για πρώτη φορά, ως αποτέλεσμα της άριστης συνεργασίας που ανέπτυξαν το Επιμελητήριο και η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης που χρηματοδότησαν τη συμμετοχή 7 αξιόλογων εξαγωγικού προσανατολισμού επιχειρήσεων της περιοχής μας στο υψηλής αισθητικής, διακοσμημένο με το brand name “Taste like Greece”  γενικό περίπτερο των 5000 τ.μ. του Ο.Π.Ε. που φιλοξένησε συνολικά 220 Ελληνικές Επιχειρήσεις, 10 Επιμελητήρια και 4 Περιφέρειες (Δυτικής Μακεδονίας, Ανατολικής  Μακεδονίας και Θράκης, Κρήτης), συμμετείχε και η περιοχή μας, υπό τη διοργανωτική και υποστηρικτική φροντίδα της ΑΝ.ΚΟ Α.Ε., με προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας, όπως ελιές  και λάδι, παραδοσιακά ζυμαρικά, όσπρια, σαλάτες, αρτοσκευάσματα, αρωματικά φυτά και μπαχαρικά, κονσερβοποιημένα φρούτα, κ.α.

Συγκριμένα, οι τοπικές επιχειρήσεις που έλαβαν μέρος στην θεματική κατηγορία της έκθεσης «Εκλεκτά Προϊόντα»  είναι οι:

-Χάνογλου Α.Ε,
-Αγροτικός Συνεταιρισμός Ιμέρων,
-Προϊόντα Γης Βοίου ΑΒΕΕ,

-Παπαδόπουλος Βασίλειος & Σια Ο.Ε
-Αφοι Α. Πιτένη ΑΒΕΕ
-Μ. Μπαγκατζούνης & Υιοί Ο.Ε.
-ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του θέματος στο Δ.Σ του Επιμελητηρίου ο Πρόεδρος κ. Κων/νος Κυριακίδης ξεκινώντας τη συζήτηση, αφού πρώτα συνεχάρη όλους τους επιχειρηματίες «που  με τη συμμετοχή τους απέδειξαν ότι η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης μπορεί συνδυάζοντας την καινοτομία και την ποιότητα, αλλά και  την τόλμη με  την αποφασιστικότητα να διεκδικήσει δυναμικά νέες συνεργασίες και θέση ισχύος για τα εκλεκτά προϊόντα της παραγωγής της- που σε καμιά περίπτωση δεν υπολείπονται άλλων – στις ξένες αγορές»,   αναφέρθηκε σε μια συνεργασία που έφερε αποτελέσματα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι:

«Τέτοιες ενέργειες που με τη στήριξη όλων, Επιμελητηρίου Περιφερειακής Ενότητας, αναπτυξιακών Φορέων και Επιχειρηματιών, βγάζουν την περιοχή και τη χώρα μας προς τα «έξω», αναδεικνύοντας τις εξωστρεφείς δυνάμεις, αλλά και τις πραγματικές δυνατότητες των αξιόλογων παραγωγικών επιχειρήσεων του τόπου μας και αποτελούν «παράθυρο» αισιοδοξίας για το αύριο, θα πρέπει να υποστηριχθούν και στο μέλλον, με τη συμμετοχή όλων των τοπικών κλάδων παραγωγής»

Απευθυνόμενος στον κ. Σόκουτη, τον οποίο ευχαρίστησε από καρδιάς για την άμεση και έμπρακτη  στήριξη της υλοποίησης της  πρωτοβουλίας συμμετοχής των τοπικών επιχειρήσεων στην ANUGA 2013,  ζήτησε να υπάρξει συνέχεια στην άψογη συνεργασία Επιμελητηρίου και Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης και σε άλλες παρόμοιες διοργανώσεις στο μέλλον, εκφράζοντας για άλλη μια φορά την άποψη ότι «στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνουμε ως Χώρα και ως περιοχή η συνένωση των δυνάμεων όλων των αναπτυξιακών φορέων είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία, καθώς είναι η κατεύθυνση στην οποία μας προτρέπει η εποχή μας. Χρέος και ευθύνη όλων μας είναι να σκύψουμε το κεφάλι πάνω από τη μικρομεσαία επιχείρηση, αφού μέσα από εκεί θα έρθει η ανάπτυξη στη χώρα».

Από την πλευρά του ο κ. Σόκουτης, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο, τα μέλη του Επιμελητηρίου, την ΑΝ.ΚΟ και θερμά τους επιχειρηματίες που «πρωτοπόρησαν και άνοιξαν δρόμους», επισημαίνοντας την ανάγκη ανάπτυξης συνεργασιών και συνένωσης δυνάμεων, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι : «Η από κοινού διοργάνωση της επιτυχημένης συμμετοχής στην «ANUGA 2013» τοπικών επιχειρήσεων είναι μια κίνηση που μπορεί να λειτουργήσει με πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα. Προώθηση των προϊόντων μας, άρα περισσότερες αγορές, άρα μεγαλύτερη παραγωγή, άρα περισσότερες θέσεις εργασίας, με αποτέλεσμα ανάπτυξη στον τόπο.»

Η ΑΝ.ΚΟ. Α.Ε που ανέλαβε το οργανωτικό μέρος της συμμετοχής και το κλείσιμο των επαγγελματικών συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της έκθεσης, αναφερόμενη σε στατιστικά στοιχεία και αριθμητικά μεγέθη της έκθεσης, ανέφερε δια των στελεχών της ότι αυτή αναπτύχθηκε σε χώρο 284.000 τ.μ. με τη συμμετοχή συνολικά 6.777 συμμετοχών από 98 χώρες, ενώ η επισκεψιμότητα καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας της ανήρθε στο μαγικό αριθμό των 155.000 εμπορικών επισκεπτών από 187 χώρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελληνική συμμετοχή που αριθμούσε 221 εκθέτες έλαβε την έκτη θέση μεταξύ 98 χωρών. Επίσης, αναφέρθηκε στα κολακευτικά σχόλια του τύπου και δη του Γερμανικού και του διεθνούς που προσέδωσαν «Ελληνικό Χρώμα» στην έκθεση  και εστίασαν «Στην Παρουσίαση μιας «άλλης» Ελλάδας» (Deutsche Welle)!

Οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων που έλαβαν μέρος στην έκθεση μίλησαν για «πολύτιμες εμπειρίες» και «άριστες εντυπώσεις», τονίζοντας όλοι ανεξαιρέτως ότι «από κάθε άποψη ήταν μια πολύ επιτυχημένη αποστολή, τόσο στο κομμάτι της προετοιμασίας, όσο και της όλης παρουσίασης των προϊόντων της Π.Ε. Κοζάνης» Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την επισκεψιμότητα που είχαν τα περίπτερά τους, καθώς και για  τις επαγγελματικές επαφές που πραγματοποίησαν στα πλαίσια των προκαθορισμένων συναντήσεων Β2Β και εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα είναι σε θέση να μιλήσουν με αριθμούς για τα αποτελέσματα της συμμετοχής τους, καθώς αναμένεται να  κλείσουν νέες επιχειρηματικές συμφωνίες, εκτός αυτών που ήδη- επι τόπου εκθέσεως- έχουν κλειστεί.

Αφού ευχαρίστησαν με τη σειρά τους θερμά τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Κοζάνης κ. Σόκουτη, τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου κ. Κυριακίδη και τα μέλη της Διοίκησης, στάθηκαν ιδιαίτερα εκφράζοντας ένα μεγάλο «Ευχαριστώ» στην προσφορά του Γενικού Γραμματέα του Επιμελητηρίου, κ. Ιωάννη Μητλιάγκα,  ο οποίος και ανέλαβε ενάμιση χρόνο πριν το κομμάτι της προετοιμασίας για την επιτυχημένη συμμετοχή στην έκθεση, αλλά και στη στήριξη που τους παρείχαν με τη φυσική τους παρουσία στην ANUGA οι κύριοι   Νικόλαος Σαρρής, Οικονομικός Επόπτης του Επιμελητηρίου και το Μέλος του Δ.Σ. Γιώργος Ευρενιάδης, αλλά και κ. Σπύρος Κελίδης, στέλεχος την ΑΝ.ΚΟ Α.Ε.

Κλείνοντας το θέμα ο Προεδρεύων του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Κυριακίδης επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι «Η συμμετοχή των τοπικών επιχειρήσεων στην έκθεση τροφίμων και ποτών ANUGA απέδειξε ότι τα τοπικά προϊόντα μπορούν να σταθούν σε ξένες αγορές! Το Επιμελητήριο είναι το σπίτι του σύγχρονου επιχειρηματία, επαγγελματία, βιοτέχνη, εμπόρου, είναι ο χώρος όπου μεταξύ άλλων λαμβάνονται αποφάσεις για τη στήριξη της εξωστρέφειας των τοπικών επιχειρήσεων και ως τέτοιος θα συνεχίσει με όλες του τις δυνάμεις να λειτουργεί σε συνεργασία με τη Διοίκηση της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης και με όλους τους αναπτυξιακούς Φορείς της ευρύτερης περιοχής Δυτικής Μακεδονίας προς όφελος των μελών και  της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας»  

ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ Π.Ε. ΚΟΖΑΝΗΣ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.