Πτολεμαϊδα: Ξεθυμαίνει το νέο κύμα καταλήψεων στα σχολεία



Μετά την εισαγγελική παρέμβαση και το κρούσμα κλοπής στο κυλικείο των 1ου & 2ου ΓΕΛ

Υποχώρηση σημειώνει το νέο κύμα μαθητικών καταλήψεων σε σχολεία της Πτολεμαΐδας, υπό των φόβο συλλήψεων μαθητών και γονέων, μετά και την εμπλοκή της αστυνομίας και της εισαγγελίας Κοζάνης στην κατάληψη των μαθητών των συστεγαζόμενων 1ου και 2ου Γενικών Λυκείων της πόλης.

Ήδη οι μαθητές των δύο ΓΕΛ, μετά την ενημέρωση που είχαν την Τετάρτη για εισαγγελική παρέμβαση και τον κίνδυνο σύλληψής τους, έλυσαν την κατάληψη του σχολικού συγκροτήματος στο οποίο συστεγάζονται κι αποφάσισαν να συνεχίσουν την κινητοποίηση με αποχή από τα μαθήματα, τελικά όμως μπήκαν στις τάξεις και έκαναν κάποιες ώρες μάθημα.

Καταλύτης για την απόφασή τους αυτή, εκτός από την παρέμβαση αστυνομίας και εισαγγελέα, στάθηκε το γεγονός ότι την προηγούμενη ημέρα (Τρίτη) που άνοιξε το σχολείο- μετά την κατάληψη που πραγματοποίησαν την Δευτέρα 21 του μήνα, αποκαλύφθηκε ότι είχε σημειωθεί κλοπή στο κυλικείο του σχολικού συγκροτήματος.

Αποκαλύφθηκε συγκεκριμένα ότι είχε αφαιρεθεί ποσό ύψους 300 ευρώ περίπου από το ταμείο του κυλικείου, καθώς και κλοπή κάποιων προϊόντων, με αποτέλεσμα να προκληθεί μεγάλη αναστάτωση και να κληθεί η αστυνομία. Ωστόσο παραμένει άγνωστο εάν η κλοπή έγινε κατά τη διάρκεια της κατάληψης της Δευτέρας ή είχε γίνει μέσα στο Σαββατοκύριακο αλλά αποκαλύφθηκε την Τρίτη που άνοιξε το σχολείο.

Η κατάληψη, εκτός από τη γενικότερη έκφραση της αντίδρασης των μαθητών στο νέο Λύκειο, έγινε με αιτήματα την αξίωση για δωρεάν παιδεία και επαναφορά της ενισχυτικής διδασκαλίας. Επίσης, οι μαθητές των 1ου και 2ου ΓΕΛ κατήγγειλαν την υποχρηματοδότηση των σχολείων τους που έχει ως αποτέλεσμα να μην θερμαίνεται το σχολικό συγκρότημα παρά το γεγονός ότι διαθέτει θέρμανση, αλλά και διότι δεν γίνεται αντικατάσταση του φθαρμένου και καταστραμμένου εξοπλισμού (θρανία, καρέκλες κλπ. ).

Σε προσωρινή αναστολή των κινητοποιήσεών τους προχώρησαν και οι μαθητές του 2ου Επαγγελματικού Λυκείου οι οποίοι διαμαρτύρονται για το σοβαρό πρόβλημα έλλειψης αιθουσών που έχει ως συνέπεια να κάνουν μάθημα μέχρι και στα αποδυτήρια του σχολείου. Και λέμε προσωρινή, διότι όπως αποκάλυψε χθες ο «Π», οι μαθητές, γονείς και καθηγητές του 2ου ΕΠΑΛ προγραμματίζουν πορεία διαμαρτυρίας και παράσταση στο Δημαρχείο Εορδαίας στην Πτολεμαΐδα την ερχόμενη Τετάρτη, προκειμένου να καταδειχθεί το σοβαρό πρόβλημα έλλειψης σχολικών αιθουσών. Σύμφωνα μάλιστα με την άποψη του συλλόγου των καθηγητών το πρόβλημα στέγασης κάθε χρόνο γίνεται εντονότερο καθώς αυξάνεται ραγδαία ο αριθμός των μαθητών που γράφεται στο σχολείο και με τις αλλαγές στο νέο λύκειο προβλέπεται ακόμη μεγαλύτερη αύξηση του αριθμού των μαθητών που θα εγγραφούν στο ΕΠΑΛ από την ερχόμενη σχολική περίοδο.

Στα μαθήματά τους επέστρεψαν από χθες και οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ, καθώς εκτιμούν ότι έστειλαν ηχηρό μήνυμα στους αρμοδίους τόσο για την περιστολή της χρηματοδότησης που έχει ως συνέπεια να μην υπάρχουν χρήματα για την αγορά αναλώσιμων για τα εργαστήρια, όσο και για το πρόβλημα μη λειτουργίας του κυλικείου στο συγκρότημα των τεχνικών σχολών, το οποίο παραμένει κλειστό από την αρχή της σχολικής χρονιάς, με αποτέλεσμα 1000 μαθητές (στο ίδιο κτήριο στεγάζονται επίσης το 3ο ΕΠΑΛ και το ΣΕΚ) να αναγκάζονται να βγαίνουν στο δρόμο και να ψωνίζουν από καταστήματα της γειτονιάς με κίνδυνο την πρόκληση ατυχήματος.

Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ

e-ptolemeos.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.