Κοζάνη: Για πρώτη φορά φθινοπωρινές ενδιάμεσες εκπτώσεις από 1 μέχρι 9 Νοεμβρίου



Οι ενδιάμεσες εκπτώσεις ξεκινούν σε λίγες ημέρες και συγκεκριμένα την 1η Νοεμβρίου μέχρι και τις 9 Νοεμβρίου για τα καταστήματα του Εμπορικού Συλλόγου Κοζάνης όπως και Πτολεμαΐδας, αφού με πρόσφατο νόμο επιτρέπεται πλέον η πώληση εμπορευμάτων σε μειωμένες τιμές τέσσερις φορές το χρόνο. Εντωμεταξύ, οι Εμπορικοί Σύλλογοι της περιοχής είναι σε διεργασίες για την οριστικοποίηση του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τελικά μετά από διαβουλεύσεις προτιμήθηκε η λύση ανοίγματος καταστημάτων τέσσερις Κυριακές το χρόνο, στην Π.Ε. Κοζάνης.

Μάλιστα όλοι οι εμπορικοί σύλλογοι της Δυτικής Μακεδονίας θα έχουν συνάντηση σήμερα το απόγευμα στην Περιφέρεια με τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη, οπότε και να «κλείσει» οριστικά το θέμα του πόσες Κυριακές θα παραμείνουν ανοιχτά τα καταστήματα στην περιοχή. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Πρωινού Λόγου» η συμφωνία η οποία θα οριστικοποιηθεί σήμερα μεταξύ Εμπορικών Συλλόγων και Περιφέρειας, αφορά για άνοιγμα τέσσερις Κυριακές. Πρόκειται για τις δύο Κυριακές εν μέσω γιορτών (Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς) όπως και μια Κυριακή στις εκπτωτική περίοδο του Αυγούστου και μια τελευταία στη χειμερινή εκπτωτική περίοδο. Οι τελικές ανακοινώσεις θα γίνουν την Πέμπτη το πρωί. Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί πως για την υπόλοιπη Ελλάδα, αυτή η Κυριακή θα είναι και η πρώτη όπου θα μπορέσουν να ανοίξουν να μεγάλα καταστήματα (άνω των 250 τ.μ.), όπως ορίζει ο νόμος.

Σε ό,τι αφορά την πρώτη ενδιάμεση εκπτωτική περίοδο της αγοράς, αυτή θα εφαρμοστεί και στον Κοζάνη το διάστημα 1 με 9 Νοεμβρίου (χωρίς να ανοίξουν τα μαγαζιά την ενδιάμεση Κυριακή). Όπως τόνισε μιλώντας στον «Π.Λ.» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κοζάνης Δημήτρης Αθανασιάδης, στο διάστημα αυτό ο εμπορικός σύλλογος προσδοκά μια ανάταση της αγοράς, να αλλάξει το αρνητικό κλίμα και να δοθεί η ευκαιρία στο καταναλωτικό κοινό της περιοχής να κάνει συμφέρουσες αγορές. Οι ενδιάμεσες αυτές εκπτωτικές περιόδους, εφαρμόζονταν ήδη στην αγορά με τη μορφή δεκαημέρου προσφορών, σε μια προσπάθεια να αυξηθεί ο τζίρος των επιχειρήσεων που περνούν δύσκολα εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Πρώτη ενδιάμεση εκπτωτική περίοδος της αγοράς 1-9 Νοεμβρίου

Η ΕΣΕΕ ενημερώνει ότι σύμφωνα με τις τροποποιήσεις του τελευταίου νόμου 4177/2013 πλησιάζει η πρώτη εφαρμογή του θεσμού των ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων “mid-season sales”. Επίσης, υπενθυμίζει σε εμπόρους και καταναλωτές ότι κατά το νέο νόμο, η πώληση εμπορευμάτων ή η παροχή υπηρεσιών με μειωμένες τιμές, δηλαδή οι εκπτώσεις επιτρέπονται πλέον τέσσερις (4) φορές το χρόνο, ως εξής:

α) Τακτικές εκπτώσεις: από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου και από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου μέχρι το τέλος του Αυγούστου.

β) Ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι: το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου και το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

Στο πλαίσιο αυτό, η φθινοπωρινή ενδιάμεση εκπτωτική περίοδος θα ξεκινά την 1η Νοεμβρίου 2013 και θα λήγει 10 Νοεμβρίου. Η ΕΣΕΕ επισημαίνει ότι οι 10 ημέρες των εκπτώσεων, όπως αναφέρονται στο νόμο είναι ημερολογιακές και όχι εργάσιμες, άρα φέτος τελευταία ουσιαστικά ημέρα των εκπτώσεων είναι το Σάββατο, 9 Νοεμβρίου.

Επειδή πολλοί λιανέμποροι ρωτούν εάν επιτρέπεται ή όχι η διενέργεια προσφορών κατά το χρονικό διάστημα μέχρι την έναρξη των εκπτώσεων, γνωστοποιείται ότι οι προσφορές επιτρέπονται κανονικά, όπως άλλωστε ίσχυε μετά την τροποποίηση του ν. 3769/2009.  Αυτό που απαγορεύεται είναι η ανακοίνωση προς το κοινό και η αναγγελία εκπτώσεων με οποιοδήποτε τρόπο, διαφήμιση, επιστολές ή ανάρτηση διαφημιστικών πινακίδων.

Κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων, πέραν της αναγραφής της παλαιάς και της νέας τιμής των προϊόντων και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης. Σε οποιαδήποτε άλλη περίοδο προσφορών επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνον η ευκρινής αναγραφή της παλαιάς και της νέας τιμής των αγαθών ή των υπηρεσιών. Είναι αυτονόητο ότι, σύμφωνα με τη διατύπωση του νόμου, η χρησιμοποίηση ποσοστού επιτρέπεται πλέον αποκλειστικά για τις εκπτώσεις και απαγορεύεται τόσο για τις προσφορές όσο και για τις προωθητικές ενέργειες.

Πρωινός Λόγος

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.