Συνάντηση της Διοίκησης του ΕΒΕ Κοζάνης με στελέχη του ΥΠΕΚΑ για το «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» και για θέματα του κλάδου της Γούνας



Στην Αθήνα βρέθηκαν ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κοζάνης, κ. Κων/νος Κυριακίδης, ο Αντιπρόεδρος, κ. Δημήτρης Κοσμίδης και άλλα μέλη της Διοίκησης την προηγούμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα την Πέμπτη και την Παρασκευή 17 & 18 Οκτωβρίου 2013,  όπου πραγματοποίησαν συναντήσεις με την Ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών και στελέχη του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ).

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε  ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου και το μέλος του Δ.Σ κ. Δημήτρης Καλαϊτζάκης  με ανώτερα στελέχη της αρμόδιας Γενικής Γραμματείας του ΥΠΕΚΑ για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’  Οίκον», μαζί με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αλουμινο-Σιδηροκατασκευαστών (Π.Ο.Β.Α.Σ) και πολλούς άλλους φορείς του κλάδου από όλη τη Χώρα,  συζητήθηκε από πλευράς Επιμελητηρίου Κοζάνης το θέμα της ανάγκης που προκύπτει για την περιοχή μας για άμεση εκταμίευση του ποσού των 18 εκ.ευρώ που εξαγγέλθηκε από την Κυβέρνηση ότι θα αποδεσμευθεί  για την αποπληρωμή των έργων του προγράμματος στη Δυτική Μακεδονία.

Το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν έχει καταβληθεί απο τα εμπλεκόμενα με το πρόγραμμα πιστωτικά Ιδρύματα (Τράπεζες)  μεγάλο μέρος των ποσών που αφορούν σε αποπληρωμή  εργασιών, που ήδη έχουν ολοκληρωθεί, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός αιτήσεων  που έχουν προεγκριθεί, αλλά ελλείψει πιστώσεων εκ του προγράμματος καθυστερούν να υλοποιηθούν, δεν είναι ότι καλύτερο για την πορεία του προγράμματος, όπως τονίστηκε από τους εκπροσώπους των φορέων που συμμετείχαν στη συνάντηση.

Όπως τόνισε στους αρμόδιους ο κ. Κυριακίδης,  η μη διάθεση των κονδυλίων που υπάρχουν για το πρόγραμμα έχει ως αποτέλεσμα αντί να εκπληρώσει τους στόχους του, να κρατά σε «ομηρία» τόσο τους «ωφελούμενους» πολίτες και τα «νοικοκυριά», όσο και τη μεγάλη μερίδα των κατασκευαστών που δραστηριοποιούνται με το αντικείμενο αυτού.

Ζήτησε δε την άμεση απεμπλοκή του προγράμματος από τις όποιες διαδικασίες εμποδίζουν την υλοποίησή του, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ούτε οι επιχειρήσεις  μπορούν να περιμένουν άλλο, ούτε διαθέτουν το απαιτούμενο κεφάλαιο για να χρηματοδοτήσουν αν όχι την εργασία τους τα υλικά που χρησιμοποιούν, αλλά ούτε και οι πολίτες που αισθάνονται ότι εμπαίζονται από την όλη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από τη μη διάθεση των εγκεκριμένων κονδυλίων μπορούν να εξακολουθούν να εμπιστεύονται το πρόγραμμα».

Η λογική των επιχειρημάτων των εκπροσώπων του Επιμελητηρίου και της Π.Ο.Β.Α.Σ είχε σαν αποτέλεσμα τη δέσμευση των αρμοδίων ότι τα κονδύλια του προγράμματος για όλη τη Δυτική Μακεδονία θα αποδεσμευθούν το αργότερο ως τα τέλη του επόμενου μήνα, οπότε και θα ενταχθούν στο «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον και όλες οι προεγκριθείσες αιτήσεις.

Αναφορικά με τη συνάντηση  με την Ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών και συγκεκριμένα με τον ίδιο των Υπουργό, κ. Γιάννη Στουρνάρα, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013,  το Επιμελητήριο εκπροσώπησε ο Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος του τμήματος Γουνοποιών κ. Δημήτρης Κοσμίδης, ο οποίος είναι και πρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοεμπόρων – Γουνοποιών  Σιάτιστας, ενώ παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι όλων των φορέων Γούνας της περιφέρειας που από κοινού προκάλεσαν την συνάντηση, καθώς και η βουλευτής της Καστοριάς κα Αντωνίου.

Τα θέματα που τέθηκαν υπόψη του Υπουργού και συζητήθηκαν ήταν:
-Η άμεση κατάργηση του φόρου πολυτελείας στα εγχώρια παραγόμενα προϊόντα γούνας, προκειμένου να διευκολυνθούν οι εμπορικές συναλλαγές εντός της Ελληνικής επικράτειας με σκοπό να ενισχυθεί η εξωστρέφεια των ελληνικών γουνοποιητικών επιχειρήσεων
-Η ανάγκη νέων χρηματοδοτήσεων στις επιχειρήσεις του κλάδου, η μείωση του κόστους χορηγήσεων και η κατάργηση της εισφοράς του 0,6 του Ελληνικού Δημοσίου (Ν.128/75) στις υγιείς και ενήμερες επιχειρήσεις για αγορά πρώτων υλών, με σκοπό να διευκολυνθούν και να ανταπεξέρθουν στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει η Χώρα και να γίνουν ανταγωνιστικές.
– Η επαναφορά στο καθεστώς της «αυτοπεραίωσης» των μικρών γουνοποιητικών εξαγωγικών επιχειρήσεων με κύκλο εργασιών τουλάχιστον ως 300.000 ευρώ, όπως ίσχυε και παλαιότερα
-Να συμπεριληφθεί στο πλαφόν του ειδικού φύλλου απαλλαγής και ο κύκλος εργασιών, ο οποίος προέρχεται από πωλήσεις σε αγοραστές –ταξιδιώτες τρίτων χωρών με βάη την ΠΟΛ 1338/86.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Στουρνάρας άκουσε με προσοχή τις προτάσεις των  φορέων και η Διοίκηση του Επιμελητηρίου, όπως και όλοι οι συμμετέχοντες, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις προς όφελος του κλάδου.

ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.