Απολογισμός της καλοκαιρινής περιοδείας του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης με τη τραγωδία του Αισχύλου «Αγαμέμνων»



Στις 19 Σεπτεμβρίου ολοκληρώθηκε η καλοκαιρινή περιοδεία του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης με τη τραγωδία του Αισχύλου «Αγαμέμνων». Η παραγωγή αυτή αποφασίστηκε με όλα τα ρίσκα που έχει μια ιδιωτική παραγωγή. Δεν υπήρχε διαθέσιμο κεφάλαιο για να ξεκινήσουμε, ούτε καμιά μορφή επιχορήγησης που θα κάλυπτε πιθανό τελικό έλλειμμα. Οπότε η απόφαση μας στηρίχτηκε αποκλειστικά στην εκτίμηση ότι αυτή η παραγωγή θα είχε απήχηση και κατά συνέπεια θα μπορούσε να ισοσκελιστεί. Η συμφωνία με τους ηθοποιούς να αμειφθούν με ποσοστό, ήταν μια μορφή εξασφάλισης, στην περίπτωση που τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά.

Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 65 παραστάσεις και μία, στη Νίκαια, ακυρώθηκε λόγω γενικής απεργίας. Επισκεφθήκαμε 51 πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Κοζάνης και Δήμων της Αττικής. Συγκεκριμένα 15 πόλεις της Μακεδονίας, 3 πόλεις της Θεσσαλίας, επισκεφθήκαμε 3 νησιά, τη Ζάκυνθο, τη Κεφαλονιά και 5 πόλεις της Κρήτης και τέλος 7 πόλεις της Πελοποννήσου. Κόπηκαν συνολικά 32.058 εισιτήρια, ενώ αυξημένη ήταν και η προσέλευση στις τρεις αγορασμένες παραστάσεις (Σπάρτη, Ελευσίνα και Κιλκίς). Τις παραστάσεις τις παρακολούθησαν περίπου 37.000 θεατές. Ο μέσος όρος των εισιτηρίων ήταν 525 ανά παράσταση.

Οι εισπράξεις ανήλθαν σε 499.022 € και τα έξοδα σε 473.998. Το κέρδος της παραγωγής ήταν 25.024 €.  

Η επιτυχία της παράστασης οφείλεται στην πολύ καλή οργάνωση της παραγωγής και της περιοδείας, στην επαρκέστατη διαφήμιση – το κόστος της οποίας είχε σημαντικό μερίδιο στα έξοδα – στην πολύ καλή διανομή των ρόλων και στους σημαντικούς συντελεστές που εξασφάλισαν μια άρτια παράσταση και στη καλή μας τύχη, δηλαδή στην εύνοια του καιρού, που μας διαφύλαξε και δεν ακυρώσαμε καμιά παράσταση λόγω βροχής.

Οι κριτικές ήταν κατά τεκμήριο επαινετικές, κάτι που ήταν προϋπόθεση για την επιτυχία μιας τόσο εκτεταμένης περιοδείας.

Μια τέτοιου τύπου παραγωγή έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα, διότι πέτυχε με το μηδαμινό κεφάλαιο των 1.800 €, να δημιουργήσει πολλαπλάσιες εισροές, πραγματοποιώντας ένα κύκλο εργασιών ύψους 500.000 €,  να απασχολήσει πάνω από 300 εργαζόμενους και επιχειρήσεις στη πόλη μας και σε όλη την Ελλάδα, να ενισχύσει τα κρατικά και ασφαλιστικά ταμεία με μεγάλα ποσά φόρων και εισφορών. Μια δραστηριότητα δηλαδή που είναι ο ορισμός της ανάπτυξης.  Κι όλα αυτά χωρίς να επιβαρύνει το Δήμο, ούτε ένα €. Έτσι η παραγωγή αυτή δικαιώνει την επιλογή του Δήμου να διατηρεί και να υποστηρίζει την ύπαρξη και τη δράση αυτής της κοινωφελούς επιχείρησης.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.