Ραχήλ Μακρή: «Υφίσταται μέριμνα για την δυνατότητα εύρυθμης λειτουργίας του ΕΚΑΒ Κοζάνης;»



Σε συνέχεια της από 19 Αυγούστου 2013 επίσκεψης της Βουλευτού Ν Κοζάνης κας Ραχήλ Μακρή στο ΕΚΑΒ Κοζάνης, της ενημέρωσης της από τους εργαζόμενους και των διαπιστώσεων των σοβαρών προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν, η Βουλευτής προέβει στην κατάθεση της με αριθμ. πρωτ. 2653/330/14-10-13 ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων προκειμένου να δοθούν απαντήσεις και διευκρινήσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΕΚΑΒ Κοζάνης.
    

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης-ΑΚΕ.

ΠΡΟΣ τον Υπουργό Υγείας
 
ΘΕΜΑ: «Υφίσταται μέριμνα για την δυνατότητα εύρυθμης λειτουργίας του ΕΚΑΒ Κοζάνης;»  

Σύμφωνα με το από 30/9/2013 δελτίο τύπου του εργασιακού σωματείου ΕΚΑΒ Κοζάνης, η Επιτροπή Εκπόνησης Σχεδίου Τροποποίησης και Εκσυγχρονισμού του ισχύοντας Οργανισμού του ΕΚΑΒ πρότεινε την μείωση από 11 περιφέρειες σε 8 των παραρτημάτων του ΕΚΑΒ καθώς και την υποβάθμιση του παραρτήματος ΕΚΑΒ Κοζάνης με τους τομείς Πτολεμαΐδας, Γρεβενών, Καστοριάς και Φλώρινας σε τομέα και υπαγόμενο στο παράρτημα ΕΚΑΒ Λάρισας. Σύμφωνα με τις καταγγελίες του σωματείου εργαζομένων στην συνεδρίαση αυτή δεν συμμετείχε εκπρόσωπος του παραρτήματος ΕΚΑΒ Κοζάνης, αλλά και κανένας φορέας της Δυτικής Μακεδονίας. Ενώ λοιπόν σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλονται στα προς συνένωση παραρτήματα ανά την χώρα δημιουργούνται υποδιευθύνσεις αυτό δεν συμβαίνει στην περίπτωση της Δυτικής Μακεδονίας.
Με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου του ΕΚΑΒ στην Κοζάνη το σωματείο έθεσε στο παρέθεσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει τα οποία συνοψίζονται στα εξής:

1. Η έλλειψη ενός κεντρικού τηλεφωνικού κέντρου στην Κοζάνη προκειμένου να συντονίζονται ασύρματα οι κλήσεις από όλη την Δυτική Μακεδονία αναγκάζει τα πληρώματα και τους τηλεφωνητές να επικοινωνούν τηλεφωνικά πολλές φορές για το πέρας ενός περιστατικού, ενώ φορτώνεται το κέντρο  με προβλήματα στην διαχείριση των κλήσεων.
2. Το κέντρο του ΕΚΑΒ δεν γνωρίζει καθημερινά πόσοι εργάζονται, πόσα διαθέσιμα ασθενοφόρα υπάρχουν και που βρίσκονται με αποτέλεσμα οι κλήσεις στα πληρώματα εκτός του νομού Κοζάνης να διεκπεραιώνονται  από καθαρίστριες οδηγούς τραπεζοκόμους και γραμματείς, ενώ το κέντρο δεν ενημερώνεται για το πρόγραμμα βαρδιών αδειών και  για την ημερήσιες διακομιδές που διεκπεραιώνονται από υγειονομικούς σχηματισμούς.
3. Τα κέντρα υγείας και τα νοσοκομεία της περιοχής επικαλούνται ελλείψεις οδηγών και επικείμενες συνταξιοδοτήσεις με αποτέλεσμα να εξυπηρετούνται από το κέντρο ΕΚΑΒ της Κοζάνης.  Το πρόβλημα αυτό είναι έντονο στις περιοχές του Δήμου Σερβίων και Βοίου όπου οι χιλιομετρικές αποστάσεις απαιτούν αυξημένο χρόνο ανταπόκρισης που πολλές φορές φτάνει τις 2 ώρες.
4. Πολλές φορές παρατηρείται το γεγονός να βρίσκονται σε αναμονή άλλα δυο με τρία περιστατικά λόγω επειγόντως περιστατικού  με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να δέχονται την κοινωνική κατακραυγή και τις εριστικές συμπεριφορές των πολιτών ενώ από την άλλη καθημερινά κοινοποιούνται έγγραφα που αφορούν μεταθέσεις προσωπικού προς άλλες περιοχές της χώρας.
5. Ο στόλος των οχημάτων είναι απαρχαιωμένος με αποτέλεσμα να εμφανίζονται συνεχώς βλάβες και να τίθενται ζητήματα ασφάλειας των πληρωμάτων και των ασθενών.
6. Σημαντικές είναι  επίσης οι αναφερόμενες ελλείψεις σε βασικά είδη όπως γάντια, γάζες, αυχενικά κολάρα.

Σύμφωνα με το από 2/10/2013 έγγραφο του σωματείου ΕΚΑΒ Κοζάνης η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας έχει 282,120 κατοίκους (απογραφή 2011), έκταση 9.451 χ και διαθέτει 7 ασθενοφόρα για να καλύψει 4 νομούς (Κοζάνης, Γρεβενών, Καστοριάς και Φλώρινας) με τεράστιο ορεινό οδικό δίκτυο και οδικό άξονα Εγνατίας.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:  

1) Ποιος είναι  σχεδιασμός του Υπουργείου για το παράρτημα ΕΚΑΒ Κοζάνης;
2) Aληθεύουν τα καταγγελλόμενα από το σωματείο εργαζομένων ΕΚΑΒ Κοζάνης ότι στην συνεδρίαση της επιτροπής σχεδίου τροποποίησης και Εκσυγχρονισμού του Ισχύοντος οργανισμού ΕΚΑΒ δεν συμμετείχε κανένας εκπρόσωπος του παραρτήματος Κοζάνης αλλά και κανένας άλλος φορέας της Δυτικής Μακεδονίας;
3) Αν  ναι, ποιός είναι ο λόγος που αποκλείστηκαν οι εκπρόσωποι του παραρτήματος ΕΚΑΒ Κοζάνης προκειμένου να καταθέσουν τις απόψεις τους για τα όσα σχεδιάζονται από την επιτροπή;
4) Πως σκοπεύετε να επιλύσετε το πρόβλημα συντονισμού των κλήσεων από όλη την Δυτική Μακεδονία;
5) Πως σκοπεύετε να επιλύσετε το πρόβλημα της έγκαιρης και έγκυρης ενημέρωσης του παραρτήματος του ΕΚΑΒ με τις απαιτούμενες πληροφορίες για την εύρυθμη λειτουργία του;
6) Πως  σκοπεύετε  να επιλύσετε το πρόβλημα της διακομιδής ασθενών από δύσβατες και ιδιαίτερες περιοχές όπως αυτή των Σερβίων και του Βοίου;
7) Για ποιό λόγο μεταθέτετε προσωπικό από το παράρτημα  του ΕΚΑΒ Κοζάνης;
8) Ποιός είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου  σχετικά με τον ελλιπή και ελαττωματικό εξοπλισμό;
9) Ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου  για την κάλυψη των αναγκών σε υλικά όπως γάζες, γάντια και αυχενικά κολάρα;
10)  Ποιος είναι o σχεδιασμός του Υπουργείου σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του παραρτήματός ΕΚΑΒ Κοζάνης σύμφωνα με την απόφαση της επιτροπής εκπόνησης του νέου οργανισμού που μειώνει τις περιφέρεις από 11 σε 8;

Επίσης ζητείται η κατάθεση στην Εθνική αντιπροσωπεία όλων των σχετικών εγγράφων που δικαιολογούν τις απαντήσεις στα ανωτέρω ερωτήματα.

Αθήνα, 14/10/2013

Η ερωτώσα Βουλευτής,
Μακρή Ραχήλ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.